"Република Каталуния": Високата цена на абсурдните илюзии

Дойче веле: Предстои вероятно дълга окопна война
23 окт 2017 22:02, Елка Василева
132
"Република Каталуния": Високата цена на абсурдните илюзии
Снимка: архив, Reuters

Идеолозите на автономията напълниха главите на каталунците с шокиращо абсурдни илюзии за бъдещето на "Република Каталуния". Започващата седмица ще отведе всички актьори в каталунската драма към политическо минно поле, пише Дойче веле.

Няколкостотин хиляди души излязоха на улицата в Барселона, след като испанският премиер оповести следващите си стъпки в опасния политически покер около независимостта на Каталуния. А те гласят: ограничаване на каталунската автономия и разпускане на каталунското правителство.

Мариано Рахой едва ли може да направи нещо друго, като имаме предвид лавиращите маневри на каталунския лидер Карлес Пучдемон. В предишни етапи на тази криза Рахой и неговото правителство извършиха доста политически глупости, но в случая нямат особен избор, защото нито една държава не може да допусне да я разиграват по този начин.

Още по темата

Част от каталунците в момента са опиянени от революционни чувства. Веят се знамена, пеят се бунтовни песни, скандират се лозунги на непокорство, а всичко това създава чувство за общност и приповдигнато настроение. Хората са малко като на купон и това настроение е обзело най-различни прослойки - млади и стари, чиновници и университетски преподаватели.

Правителственият говорител в Барселона реагира сдържано и каза, че сега трябва да се отговори с разум и сърце, но не и спонтанно. Това предупреждение като че ли е позакъсняло, след като Карлес Пучдемон и неговите привърженици през последните две години непрекъснато раздухваха огъня и помпаха с емоции въпроса за независимостта.

Това много напомня на Brexit

В каталунската драма се открояват няколко прилики с Brexit-а. Въодушевлението у част от каталунците се подклажда от масивна дезинформационна кампания. Нейните автори пропагандират шокиращо абсурдни илюзии за бъдещето на "Република Каталуния" и за нейните икономически възможности. А мнозина сякаш изобщо не искат и да знаят какво ги очаква в бъдеще. Това само би развалило приповдигнатото им настроение.

Така например много от привържениците на независимостта все още вярват, че Каталуния ще остане в ЕС, че животът им ще продължи както досега, че каталунският износ ще процъфтява и занапред, а Европа все някак ще се притече на помощ. И всеки, който твърди обратното, е просто мърморко и зложелател. По същия начин привържениците на Brexit-а и до днес попиляват всеки, който ги предупреждава за последиците от излизането на Великобритания от ЕС.

Привържениците на независимостта са се вкопчили в илюзиите, които им бяха набити в главите от идеолозите на автономията. Те подклаждат сляпо въодушевление и загърбват реалностите. Своя принос даде и Карлес Пучдемон, отстъпил инициативата на хора, които вече не можеше да контролира. Да не забравяме и регионалния телевизионен канал ТВ3, който се превърна в пропаганден рупор на независимостта.

Навлизаме в минно поле...

Започващата седмица ще отведе всички актьори в тази драма към политическо минно поле, където вече никой не може да избегне случайните експлозии. Защото ако в петък Мадрид суспендира автономията, положението може да стане критично.

Мариано Рахой трябва да потърси подкрепа от добри познавачи на Каталуния и от такива политици, които ще намерят среден път между юридическата неотложност и провокацията. Трудно ще бъде занапред да се управлява този полуавтономен регион, без да се дразнят излишно каталунците. Бурето с барут лесно може да хвръкне във въздуха.

Карлес Пучдемон и неговите хора трябва най-сетне да докажат, че могат да мислят с главите си, а не с други части на тялото. Най-добре ще е, след като Мадрид суспендира поста му, Пучдемон да направи място на някой не толкова радикален лидер, който би могъл да преговаря с Мадрид. Но на Пучдемон може би всъщност му е все едно дали неговият регион ще се провали - важното е той самият да загине от геройската смърт на мъченик за националната кауза.

Високата цена на илюзиите

През следващите дни ще се разбере накъде върви Каталуния. Навярно ще се води дълга окопна война, която ще постави на изпитание испанската демокрация и за години напред ще навреди на икономиката. А за самата Каталуния с всеки изминал месец политическата и икономическата цена на мечтата за независимост става все по-висока.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: испанияКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия губи каквото и да стане
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО ИНТЕРЕСНО ЗАЩОЗАЩОТО ТОВА Е ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПЕЙСКА ПОЛИЦИЯ. АКО БЕШЕ РУСКА ИЛИ ПОЛСКА ИЛИ УНГАРСКА, ТОГАВА ЩЯХА ДА ПИШАТ, ЗАЩОТО ЗНАЕМ , ЧЕ НЕ НЕ СА ДЕМОКРАТИЧНИ.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21Ти, байно, може да искаш много работи, ама единственото, което можеш да направиш е да мучиш пред компютъра.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТКЛЕРОЦИДИТЕ ГУБЯТ И ПРИ НЕЗАВИСИМА КАТАЛУНИЯ И ПРИ ЗАВИСИМА!!! ТЕ ИСКАТ ДА СА В ЕС!!!!
21
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАМ ША СА ОТЦЕПВАТ ИЛИ НЕ!!!АЗ ИСКАМ ДА ЧЕТА ЗА КЪРВИЩА :D И В ТАЗИ ВРЪЗКА ИСКАМ КАПУТАЛУНЦИТЕ АЛЧНИ ДА ОБЯВЯТ В ПЕТЪК НЕЗАВИСИМОСТ КОЕТО Е РАВНОСИЛНО НА ВОЙНА :DИСПАНСКАТА АРМИЯ ДА АРЕСТУВА ЛИДЕРИТЕ НА КАПУТАЛУНЦИТЕ ВСИЧКИТЕ И ДА ГИ НАТИКА В ДРЪНГОЛНИКА :DИСКАМ ДА ИМА ЕКШЪН ТОВА ИСКАМ! А ИНАЧЕ МИ Е ВСЕ ТАЯ ДАЛИ КАТАЛУНИЯ ЩЕ Е ВЪВ ИСПАНИЯ ИЛИ ИЗВЪН НЕЯ!!!КАТУНИЯ ЗАЯВИ , ЧЕ ИСКА ДА Е В ЕС ТЪЙ, ЧЕ НА ПУТЛЕРОЦИДИТЕ ИМ Е УМРЕЛ КОНЯ И ПРИ НЕЗАВИСИМА И ПРИ ЗАВИСИМА КАПУТАЛУНИЯ :D
20
2
 
14
 
! Отговори
Пуч трол преди 6 години
Абсурдна е република България, която не може да проведе нито един успешен референдум, даже и без полицията да пречи на хората.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Solar Power щото в Румелия направиха съединение с Царство България не някаква славянска федерация под скиптара на московското княжество И имено- Федерация- му е кю4а в нея се влиза и излиза свободно от всеки народ по право ... А русия е Федерация ако не знаеш
18
12
 
12
 
! Отговори
интересно защо? преди 6 години
Интересно защо нищо не пишете за мадридската полиция, която незаконно арестува опозиционно настроени каталунци, брутално затваря каталунски училища, бие наред невинни граждани и изтрива опозиционни каталунски сайтове в интернет? Защо не пишете за корумпираното антидемократично правителство в Мадрид, което иска да забрани на каталунския народ свободно да изяви волята си за свобода и независимост, и подобно на фашисткия диктатор Франко, заплашва народа с разстрел?
17
0
 
10
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 6 години
Тайван също не е признат като независима държава! И какво от това?
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ломоносов *** :DНИКАКВА КУТИЯ НЕ Е ОТВОРЕНА ОЩЕ!!!ЕДИН ПРЕСТЪПЕН БЕЗБОЖНИК ОКУПИРА КРИМ С РУСКАТА ВОЙСКА НИЩО ПОВЕЧЕ!!КОСОВО НЕ Е ЧАСТ ОТ СЪРБИЯ КАТО И МАКЕДОНИЯ НЕ Е ЧАСТ ОТ СЪРБИЯ!И КОСОВО И МАКЕДОНИЯ СА ПРИСЪЕДИНЕНИ КЪМ СЪРБИЯ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ!-----------АКО КАПУТАЛУНЦИТЕ ИСКАТ ДА СА ОТДЕЛНО ДА ОБЯВЯТ ВОЙНА НА ИСПАНИЯ КАТО ОБЯВЯТ НЕЗАВИСИМОСТ В ПЕТЪК :DБЕЗ КРЪВ НЯМА ДА СТАНЕ!!ПУТЛЕРОЦИД ВОДИ ВОЙНА В УКРАЙНА НЕЗАКОННА ВОЙНА ПО ПОНЕ ИМА ВОЙНА :D
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера по телевизия "Алфа",местния пророк на Бог Путин- Сидеров,каза че е против независимотта на Каталуния,защото това било работа на тайния,еврейски,западен и т.н елит.Така че, си опичайте акъла. Да няма после в милицията : " Ама аз не чух,ама аз не разбрах"
14
3
 
26
 
! Отговори
DW - фабрика за лъжи преди 6 години
Щом статията е от DW, значи е лъжа. И Доналд Тръмп им го каза.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 е и Европа ще си я има под една или друга форма виж историята Римската империя наследилите я християнски държави Граждански държави от времето на наполевоновия граждански светски кодекс -- Съвременото ЕС --Винаги е била общност с много общо по добре си мисли за руската си ко4ина някаде там в суровиния придатък на азия и у4и китайски 4е Монголите(Китай) идат да вкарат малко култура сред ***
12
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ НЕВЕЖИ!!КОСОВО И МАКЕДОНИЯ НЕ СА БИЛИ ЧАСТ ОТ СЪРБИЯ А СА БИЛИ ЧАСТ ОТ АЛБАНИЯ И БЪЛГАРИЯ!!!СЛЕД РАЗПАДА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ И КОСОВО И МАКЕДОНИЯ СА ПОДАРЕНИ НА СЪРБИЯ!! НО ТЯ НЕ ГИ Е СПЕЧЕЛИЛА С ВОЙНА! КАКТО СА ДАДЕНИ ТАКА И СА ОТНЕТИ КРАЙ НА ЦИТАТА!!!!ДОКАТО ПРИ КАПУТАЛУНИЯ ТЯ Е ЗАВЛАДЯНА С ВОЙНА ТЪЙ, ЧЕ ИСПАНИЯ Е В ПРАВОТО СИ ДА ВКАРА ВОЙСКАТА В КАТАЛУНИЯ ДА АРЕСТУВА ЛИДЕРИТЕ И И ДА ГИ ВКАРА ДОЖИВОТНО В ЗАТВОРА!!!
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Свобода или смърт трябва да Може и за Кйонигзберг калининград за И4керия 4е4ня и Казан и за Кабардино .... и още към 96 области абе на края една москова и 300 км около нея ще остане ако гледаме какво наистина е реално руско
10
5
 
16
 
! Отговори
12 преди 6 години
Европа никога няма вече да е същата. Бъдете сигурни в това.
9
9
 
18
 
! Отговори
Ломоносов преди 6 години
Юдео-масонските псеета отвориха кутията на Пандора с Косово. Казвахме им: "Недейте! Играете си с огъня!" Не ни послушаха.Последва Крим.Следва Каталуния.Части от Италия също се отцепят.А след няколко десетилетия Аляска ще бъде анексирана там където й е мястото.
8
5
 
18
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Всеки народ има право на самоопределение.
7
9
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Свобода или смъртА за Румелия може ли ?А Варна столица или Търново ?
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Привържениците на независимостта са се вкопчили в илюзиите, които им бяха набити в главите от идеолозите на автономията.===============Без да заемам страна искам да попитам как така идеолозите за независимост са фантазьори и популисти, а ИДОЛОЗИТЕ на обединена Европа не са.Общото е думата идеолози.Мерси!