В Словения се засилва политическата апатия

Защо словенският президент не успя да бъде преизбран на първи тур?
23 окт 2017 21:54, Екип на Bloomberg
2
В Словения се засилва политическата апатия
Снимка: Reuters

Има редица причини досегашният президент на Словения Борут Пахор да не успее да бъде преизбран още на първия тур, като трябва да отиде на балотаж с кмета на град Камник и бивш комик Мариан Шарец. За президентството се бориха много кандидати – 9, което разпръсна гласовете, фактор бе и времето вчера, когато се изляха поройни валежи. В последните години също така се засилва и политическата апатия, като избирателната активност продължава да намалява през годините.

Това посочи преподавателят в Университета в Любляна д-р Йермей Пикало в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Друга причина, смята д-р Пикало, е и това, че фактически Бабик е бил единственият сериозен кандидат със сериозни шансове да спечели, като поради това е нямало особено широк спектър на избор.

Победата на сегашния словенски президент е сигурна, но изборът му далеч няма да е леко състезание, коментира още събеседникът в предаването.

Как ще повлияе преизбирането на Бабик на Словения в национален план, в регионален такъв – на Балканите, както и на отношенията й с Великите сили? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
хайде сега преди 6 години
Словения е най-подредената държава на Балканите!Управлява се от умни политици,КОИТО НЕ СЕ НАВИРАТ в голямата политика!Икономиката и е на ред!И народа си живее живота!Кеф им гласуват,кеф им-не!Така че,какъв е проблема бе,***!?
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бъркайте апатията с антипатията. Повечето българи, които не гласуват, не го правят не защото са апатични(не им пука), а защото мразят политическата класа и нямат желание да и помагат да руши това, което те се опитват да създадат.