Бабиш - гальовно теле, което иска да издои Брюксел, Берлин, Москва

С него чехите най-вероятно ще се превърнат в "спирачка" за ЕС
24 окт 2017 21:30, Елка Василева
150
Бабиш - гальовно теле, което иска да издои Брюксел, Берлин, Москва
Андрей Бабиш. Снимка: Reuters

Милиардерът Андрей Бабиш спечели чешките парламентарни избори; някои вече наричат победителя "двойник на Тръмп" в сърцето на Европа. Всъщност прилики наистина има - и двамата са богати (не се знае кой повече), и двамата правят гръмки, нищо неозначаващи изявления, и двамата са заподозрени в симпатии към Кремъл и накрая, никой от тях няма обмислена външнополитическа стратегия.

Тук впрочем сходството свършва, защото международната политическа тежест на Андрей Бабиш е в пъти по-малка от тази на Доналд Тръмп. Точно толкова, колкото е по-ниско влиянието на Чехия в сравнение със САЩ, пише Иван Преображенски, "Дойче веле".

Среден пръст за ЕС?

Чешките избори поднесоха няколко изненади. Първо, в парламента влязоха рекорден брой партии - цели девет. Второ, не само антимигрантската, но и открито националистическа партия "Свобода и пряка демокрация" (СПД) на чешкия предприемач от японски произход Томио Окамура за пръв път получи над 10 на сто от гласовете, а с тях и шанс да се озове в новото правителство.

Още по темата

Изненадващ бе и успехът на Партията на пиратите, която трудно успяваше да формулира в предизборните дебати позициите си по редица важни въпроси. Но липсата на съдържателна програма е отличителен белег на повечето политически проекти, представени за вота в Чехия.

Кое бе общото в предизборните кампании на повечето чешки партии? Първата точка, консенсусна за повечето политици (освен за либералите и "зелените"), е негативното отношение към мигранти и мюсюлмани. Дори социалдемократите и комунистите (условно леви партии) се обявиха категорично против приемането на "нови" бежанци. А и "стари" не са се мяркали в Чехия - по данни на Евростат страната е от най-непопулярните сред бежанците, пристигащи в ЕС.

Второ, общо е негативното отношение към ЕС. У някои - критично, но сдържано. Други като партията на Томио Окамура (и още над десетина деснорадикални партии, невлезли за щастие в парламента) се канят да проведат референдум за излизане на Чехия от общността. На техен фон отношението на потенциалния премиер Бабиш към Евросъюза изглежда доста умерено.

Макар и един от най-големите получатели на европейски субсидии в Чехия (дори е обвиняем в наказателно дело за машинации с тях), Бабиш си казва направо, че смята да забавя европейската интеграция. Включително с подкрепа от съседна Полша и Унгария, отдавна критикувани в ЕС за отклонения от стандартите на европейската демокрация.

Бабиш - приятел на Кремъл?

Има ли всъщност изгледи още до месеци Чехия да оглави вътрешноевропейска "фронда" и да подкрепи идеята за "Европа на две скорости" с отказ от по-нататъшна интеграция със западния ЕС? И ако да, ще означава ли това Чехия да завие на изток, поемайки към Русия?

С министър-председател Бабиш чехите най-вероятно наистина ще се превърнат в "спирачка" за Евросъюза - наред с евроскептиците от Братислава, Будапеща и Варшава. А чешкият премиер би желал да включи в този алианс Австрия, Словения и Хърватия. Да не забравяме, че по време на миграционната криза бъдещият държавник критикуваше и членството на Чехия в НАТО. Всичко това няма как да не се хареса на Кремъл.

Като цяло управлението на Бабиш безспорно ще промени чешката външна политика. Движението му АНО фактически няма външнополитическа програма. Но е сигурно, че Бабиш (и неговият външен министър, който и да заеме поста) няма да останат в коловоза на правозащитната политика, наследена от Вацлав Хавел, която правеше малка Чехия забележима страна на международната политическа арена.

Дали обаче ще видим и външнополитически завой на изток, към Кремъл? Мнозина си спомнят, че Бабиш подкрепи в общи линии идеята на чешкия президент Земан да се плати на Украйна обезщетение за анексирания Крим, а самият полуостров да бъде признат за руско владение. Тъй че пространство за компромиси с Москва вече има. Още повече че бъдещият чешки премиер е прагматик без каквато и да било идеология.

Но това може да заработи и срещу интереса на Кремъл в Чехия. Според политическите му противници Бабиш се води само от собствените си интереси - единствено с материален характер. А милиардерът няма бизнес в Русия.

Агрохолдингът му е ориентиран на първо място към Германия и другите страни от ЕС. Той неведнъж е демонстрирал готовност да критикува канцлера Ангела Мерккел и миграционната й политика, но само докато не стане дума за икономика. Тук вече Бабиш става от услужлив по-услужлив.

Значи нищо чудно да не видим в Чехия реален завой към Русия, какъвто радостно прогнозират медиите на Кремъл. Защо човек да си рискува милиардите, щом може да се държи например като унгарския министър-председател Виктор Орбан? Да поддържа приятелство с Владимир Путин, редовно да разговаря с него, да взема руски заеми, накрая - на думи да се обявява против икономическите санкции срещу Русия, но на европейските срещи на върха да гласува за удължаването им или дори за налагане на по-строги.

Така че Бабиш явно няма да стане "агент на Кремъл" в ЕС - по-скоро гальовно теле, което ще се помъчи да издои и Брюксел с Берлин покрай него, и Москва.
 

/БТА/


150
Още по темата: ЧехияАндрей Бабиш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости!Чехия е свързана с Германия много тясно, там инвестициите са предимно и преобладаващо немски. Само говорят колкото да не заспят.
90
1
 
2
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Както винаги dnеs,bg въртя сука, въртя сука, паък си дойде на думата и почна семазни на Путин.
89
2
 
8
 
! Отговори
Хе преди 1 година
И нашия дядиш Бойко е гальовна тиква, ама хората тикви не ядат.
88
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе какви завои към Кремъл? Това някакъв виц ли е? Просто хората оценяват реално ситуацията, а не са ревливи женички като Меркел, Макрон и техните гей-фенове. Хора като Тръмп и Бабиш са много неудобни, защото са готови да водят твърда и рационална политика.
87
1
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 1 година
То и Бойко е гальовното теле на Меркел, ама против него не пишете статии.
86
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Впрочем Путин бе казал преди години че Европа ще я затрие не враг, а ислямът и педераастиятта. Мисля, че е прав.
...
Ако това затрива, то рассията отдавна е затрита. И двете в рассията са най-разпространените.
85
3
 
22
 
! Отговори
Поклон пред чехите преди 1 година
Чехите са смел народ. Вдигнаха се и срещу руснаците, сега не търпят и запядняшките изпълнения. В Чехия Тиквун щеше да е охранител на дискотека, а в България го направихте Премиер. Това е разликата.
Трябва да се учим от чехите и да ги удважаваме за това, че са народ, а не робско племе.
84
0
 
12
 
! Отговори
JAS преди 1 година
А чехите наистина си гледат интереса и не са забравили нито как Западът ги продаде на Хитлер през 1938-39 в Мюнхен, нито как войските на Варшавския договор ги окупираха 1968. Освен това от сега мислят какви съседи (Германия, Австрия) с какъв преобладаващ етнос ще имат след 50-60 години
83
3
 
21
 
! Отговори
хехе преди 1 година
Значи понеже Чехия, Унгария, Австрия, Полша, Словакия не искат талибани са с Русия? Ами затворете Меркел, правете повече референдуми по важните въпроси и няма да си смучете от пръстите, защо се стигна до тук! Впрочем Путин бе казал преди години че Европа ще я затрие не враг, а ислямът и педераастиятта. Мисля, че е прав.
82
1
 
14
 
! Отговори
JAS преди 1 година
Бабиш със сигурност не е чист, но като министър на финансите събра за две години рекордни данъци и Чехия за първи път имаше фискален излишък, накара богатите да плащат а не да крият парите си в чужбина, проведе реални реформи и затова спечели изборите в ущърб на социалистите наду.пе.ни към Брюксел
81
3
 
7
 
! Отговори
asdf преди 1 година
Ами, да се организира по един референдум във всяка държава от ЕС, дали иска да остава в съюза, и който не иска, да се маха. И да се започва на чисто. Сега сме в толкова разкрачено положение, че няма на къде. Половината държави за няколко години станаха евроскептични, така политики не могат да се правят. В същото време икономиката на ЕС буксува, докато САЩ и Китай дърпат яко.
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да са "живи и здрави" чешките пенсионери и онези които направиха така, че чехите да пият сиромашка кръв от ЕРптата в Бг
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАЛИ ЗАПАДА И ЕС ПОСТОЯННО СЕ АФИШИРАТ И НИ ПРОГЛУШИХА УШИТЕ ,ЧЕ УПРАВЛЯВАЛИ ЧРЕЗ (ДЕМОКРАТИЧНИ )ПРИНЦИПИ,АКО Е ТАКА ЗАЩО ПРИМЕРНО УПРАВНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ И ЕС ТАКА ГИ Е СТРАХ ДА СЕ ДОПИТАТ ДО ХОРАТА В СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ ,СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХОРА ДАЛИ СА СЪГЛАСНИ СТРАНИТЕ ИМ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЧЛЕНУВАТ В ЕВРОСЪЮЗА.ПОМНИК КАКВО СТАНА С РЕФЕРЕНДУМИТЕ В ХОЛАНДИЯ И ФРАНЦИЯ ЗА ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОКОНСТИТУЦИЯТА КАК ХОРАТА ГЛАСУВАХА И КАК УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИМ ПРЕНЕБРЕГНАХА ВОТА
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Бабиш подкрепи в общи линии идеята на чешкия президент Земан да се плати на Украйна обезщетение за анексирания Крим, а самият полуостров да бъде признат за руско владение."
========

Тази плитк0умна идея няма да хване декиш. Путин няма да влезе в този плосък капан.
77
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКО ИЗБОРИТЕ В СТРАНИТЕ В ЕС НЕ СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ И МАНИПУЛИРАТ ИЗБИОРАТЕЛИТЕ НА ВСЯКА СТРАНА ОТ ЕВРОСЪЮЗА НЕ САМО ЩЕ ПОКАЖАТ СРЕДЕН ПРЪСТ НА ЮДЕО-МАСОНСКОТО НЕДОНОСЧЕ ЕС ,АМИ О ЩЕ НАПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО СТРАНИТЕ ИМ ДА НАПУСНАТ ЕС И ДА СЕ ИЗБАВЯТ ОТ ДИКТАТА НА БРЮКСЕЛСКИТЕ ТРИПОЛОВИ ЧИВНИЦИ И ЕВРЕИТЕ С НЕТРАДИЦИОННА СЕКСУАЛНОСТЪ шМЕРКЕЛ И МАКаРОН
76
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 1 година
Значи:
1. Дясната чешка партия на Японеца.... WTF?
2. В Чехия бирата е страхотна, колите (дето ги правят) са добри, а жените са направо супер. Щом на емигрантите не им харесва там, значи са .... ( оставям на вас да се сетите).
75
1
 
3
 
! Отговори
Ко?Не! преди 1 година
"...защото международната политическа тежест на Андрей Бабиш е в пъти по-малка от тази на Доналд Тръмп. Точно толкова, колкото е по-ниско влиянието на Чехия в сравнение със САЩ..."

Аха, точно два пъти ще да е :)
74
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
129 Носят се такива слухове , знаеш много добре че никой от нас тук списващите няма достъп до досиета иначе в общодостъпната Уикипедия примерно в биографията на Орбан е записано че е завършил в Англия със стипендия от Отворено общество на Сорос което иска да закрива днес . Не му е чиста работата на Орбан
73
0
 
2
 
! Отговори
до 128 преди 1 година
В кое досие прочете лъжата ?05250
72
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
127 Орбан е вербуван от Москва преди 20 години . Такъв ли искаш