Бабиш - гальовно теле, което иска да издои Брюксел, Берлин, Москва

С него чехите най-вероятно ще се превърнат в "спирачка" за ЕС
24 окт 2017 21:30, Елка Василева
150
Бабиш - гальовно теле, което иска да издои Брюксел, Берлин, Москва
Андрей Бабиш. Снимка: Reuters

Милиардерът Андрей Бабиш спечели чешките парламентарни избори; някои вече наричат победителя "двойник на Тръмп" в сърцето на Европа. Всъщност прилики наистина има - и двамата са богати (не се знае кой повече), и двамата правят гръмки, нищо неозначаващи изявления, и двамата са заподозрени в симпатии към Кремъл и накрая, никой от тях няма обмислена външнополитическа стратегия.

Тук впрочем сходството свършва, защото международната политическа тежест на Андрей Бабиш е в пъти по-малка от тази на Доналд Тръмп. Точно толкова, колкото е по-ниско влиянието на Чехия в сравнение със САЩ, пише Иван Преображенски, "Дойче веле".

Среден пръст за ЕС?

Чешките избори поднесоха няколко изненади. Първо, в парламента влязоха рекорден брой партии - цели девет. Второ, не само антимигрантската, но и открито националистическа партия "Свобода и пряка демокрация" (СПД) на чешкия предприемач от японски произход Томио Окамура за пръв път получи над 10 на сто от гласовете, а с тях и шанс да се озове в новото правителство.

Още по темата

Изненадващ бе и успехът на Партията на пиратите, която трудно успяваше да формулира в предизборните дебати позициите си по редица важни въпроси. Но липсата на съдържателна програма е отличителен белег на повечето политически проекти, представени за вота в Чехия.

Кое бе общото в предизборните кампании на повечето чешки партии? Първата точка, консенсусна за повечето политици (освен за либералите и "зелените"), е негативното отношение към мигранти и мюсюлмани. Дори социалдемократите и комунистите (условно леви партии) се обявиха категорично против приемането на "нови" бежанци. А и "стари" не са се мяркали в Чехия - по данни на Евростат страната е от най-непопулярните сред бежанците, пристигащи в ЕС.

Второ, общо е негативното отношение към ЕС. У някои - критично, но сдържано. Други като партията на Томио Окамура (и още над десетина деснорадикални партии, невлезли за щастие в парламента) се канят да проведат референдум за излизане на Чехия от общността. На техен фон отношението на потенциалния премиер Бабиш към Евросъюза изглежда доста умерено.

Макар и един от най-големите получатели на европейски субсидии в Чехия (дори е обвиняем в наказателно дело за машинации с тях), Бабиш си казва направо, че смята да забавя европейската интеграция. Включително с подкрепа от съседна Полша и Унгария, отдавна критикувани в ЕС за отклонения от стандартите на европейската демокрация.

Бабиш - приятел на Кремъл?

Има ли всъщност изгледи още до месеци Чехия да оглави вътрешноевропейска "фронда" и да подкрепи идеята за "Европа на две скорости" с отказ от по-нататъшна интеграция със западния ЕС? И ако да, ще означава ли това Чехия да завие на изток, поемайки към Русия?

С министър-председател Бабиш чехите най-вероятно наистина ще се превърнат в "спирачка" за Евросъюза - наред с евроскептиците от Братислава, Будапеща и Варшава. А чешкият премиер би желал да включи в този алианс Австрия, Словения и Хърватия. Да не забравяме, че по време на миграционната криза бъдещият държавник критикуваше и членството на Чехия в НАТО. Всичко това няма как да не се хареса на Кремъл.

Като цяло управлението на Бабиш безспорно ще промени чешката външна политика. Движението му АНО фактически няма външнополитическа програма. Но е сигурно, че Бабиш (и неговият външен министър, който и да заеме поста) няма да останат в коловоза на правозащитната политика, наследена от Вацлав Хавел, която правеше малка Чехия забележима страна на международната политическа арена.

Дали обаче ще видим и външнополитически завой на изток, към Кремъл? Мнозина си спомнят, че Бабиш подкрепи в общи линии идеята на чешкия президент Земан да се плати на Украйна обезщетение за анексирания Крим, а самият полуостров да бъде признат за руско владение. Тъй че пространство за компромиси с Москва вече има. Още повече че бъдещият чешки премиер е прагматик без каквато и да било идеология.

Но това може да заработи и срещу интереса на Кремъл в Чехия. Според политическите му противници Бабиш се води само от собствените си интереси - единствено с материален характер. А милиардерът няма бизнес в Русия.

Агрохолдингът му е ориентиран на първо място към Германия и другите страни от ЕС. Той неведнъж е демонстрирал готовност да критикува канцлера Ангела Мерккел и миграционната й политика, но само докато не стане дума за икономика. Тук вече Бабиш става от услужлив по-услужлив.

Значи нищо чудно да не видим в Чехия реален завой към Русия, какъвто радостно прогнозират медиите на Кремъл. Защо човек да си рискува милиардите, щом може да се държи например като унгарския министър-председател Виктор Орбан? Да поддържа приятелство с Владимир Путин, редовно да разговаря с него, да взема руски заеми, накрая - на думи да се обявява против икономическите санкции срещу Русия, но на европейските срещи на върха да гласува за удължаването им или дори за налагане на по-строги.

Така че Бабиш явно няма да стане "агент на Кремъл" в ЕС - по-скоро гальовно теле, което ще се помъчи да издои и Брюксел с Берлин покрай него, и Москва.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: ЧехияАндрей Бабиш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
33
 
! Отговори
до 122 преди 6 години
Да имахме такива, като Бабиш и Орбан , но нямаме.У нас всичко е псевдо. - патриоти, опозиция, националисти.Токова сме бедни , че който влезне във властта забравя откъде е започнал , а гледа само далаверата.
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
121 И като се съюзят какво.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за идентифициране на страните, отговорни за химически нападения в Сирия.Единадесет от страните в Съвета за сигурност подкрепиха подготвената от САЩ резолюция, Китай и Казахстан се въздържаха, а Русия и Боливия я отхвърлиха.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Гальовно теле"?!
66
1
 
22
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
"Ще се помъчи да издои и Брюксел с Берлин покрай него, и Москва" - нещо което България трябваше да е направила вече ако имаше малко по-гъвкави политици, които поставят националните интереси като приоритет
65
2
 
6
 
! Отговори
Митко- до 60 преди 6 години
Мен(!) ме е срам че си човек! Няма значение българин ли си или не си!
64
3
 
24
 
! Отговори
Дойче зеле преди 6 години
"Но липсата на съдържателна програма е отличителен белег на повечето политически проекти"Щото на баба Меркел политическият проект или експеримент по унищожението на Европа е много съдържателен и програмен, нали!От Дойче Свинеле отново са се разквичеле за подсладено кисело зеле.
63
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормалните хора гласуват не за националистите, а против прогнилата от корупция шайка в Брюксел и целият пропаганден апарат на съюза не може да им помогне.
62
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думи като Родина и Отечество са направо мразени от Зелените, Левите и Социалдемократите, живеещи с ИЛЮЗИЯТА, че всички хора са равни и че трябва да се помага на всички (освен на собств.народ),,,,,Че нали ако не беше така ти нямаше да си там и нямаше да им цоцаш от социала. Що не идеш при любимия си Орбан, а?
61
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Бабишкер, Меркел ако го запре в някое кюше... Ще му се изпъне физиономията!
60
7
 
23
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
Виктор Орбан наскоро каза за германците, че са като жабата варяща се на бавен огън и когато се усети ще е късно да скочи извън казана...Индоктринацията след 1968 и неспиращото натрапване на чувството за вина за периода от 1933 до 1945 са направили от германците хора, изгубели чувството си за патриотизъм. Думи като Родина и Отечество са направо мразени от Зелените, Левите и Социалдемократите, живеещи с ИЛЮЗИЯТА, че всички хора са равни и че трябва да се помага на всички (освен на собств.народ)
59
11
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
И чехите се оказаха народ.Само ние останахме м.ърша.Факт !
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо изтри човека бе? Сега заради тебе неможем да пишем! Какъв моддератор си ти бе, некадърник ***! Трие той тъпака, остави хората да си кажат мнението и без това сме двайсетина човека дето посещават сайта ви!
57
5
 
5
 
! Отговори
ЕU Бонджорно преди 6 години
Откачения бабушкер, ще се изложи с рунтавите си идеи.
56
3
 
23
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
Възхищавам се на чехи, словаци, поляци, австрийци, унгарци, датчани и други които не се оставят да бъдат поробени от пияници като Жан Клод Юнкерс и жадни за власт като Меркел, нито пък изпадат под влиянието на популисти като Макрон. Откривам все повече общи негативни качества между германците и българите, а иммено помирение да са роби на ЕЦБ и ЕУССР както и примирение да бъдат ислямизирани един ден. ЖАЛКО ! Все пак АфД стана трета политическа сила в Бундестага, дано да се развива напред.
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето това се казва национално обединение "негативното отношение към мигранти и мюсюлмани.Какво по-разумно и естествено отношение от християни европейци. И защо да са за ЕС в който питекантропите от афганистан, маймунистан, и другите населени с коркосуци (това са червейчета които живеят в тоалетните) територии са се заселили трайно а евролиберастите са им подали широко разтворени тлъсти розови бузи. Естествено е че либерастите и зелените либерасти са за мигрантите. Искат мигрантския ***.
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип съм против "ЕС на две скорости",или колкото си наумят господарите,но ако това стане,мястото ни е плътно до държавите,в основата на които стои Вишеградската четворка,защото иначе ни чака съдбата на турски вилает!Но,ако това не стане,защото сме стадо овце,ще трябва да се примирим пред второ турско робство,което е за предпочитане,пред заливането ни от афроазиатски ислямски пълчища!Уви,това ни чака,защото сме неспособни,да е самозапазим и самоуправляваме!!!
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в цялата тази ситуация,в която близки нам народи и по манталитет и по историческа съдба,ако щете и по бит,се борят да запазят своята идентичност, в месомелачката ЕС,и вкоято месомелачка ние и те имаме сходна съдба....какво правим ние?!!!!!Държим се,като генетично предопределени роби!!!Стоим и "чакаме",накъде ще задуха вятъра,без да проумяваме,че той ни е издухал в една полузабравена от господарите,територия!Ако не се събудим в скоро време и не заемем мястото си с "четворката",край с нас!!!
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаех, че се намираме в западния ЕС. Мислех, че ЕС има и източна част, но явно според немците изтокът не съществува. Е, тогава да не се чудят на изборните резултати тука.
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Има ли всъщност изгледи още до месеци Чехия да оглави вътрешноевропейска "фронда" и да подкрепи идеята за "Европа на две скорости" с отказ от по-нататъшна интеграция със западния ЕС?""Западният" ЕС ли, г-да от Дойче Веле? На вас май ви харесва сами да си биете пироните в ковчега. :)