Бабиш - гальовно теле, което иска да издои Брюксел, Берлин, Москва

С него чехите най-вероятно ще се превърнат в "спирачка" за ЕС
24 окт 2017 21:30, Елка Василева
150
Бабиш - гальовно теле, което иска да издои Брюксел, Берлин, Москва
Андрей Бабиш. Снимка: Reuters

Милиардерът Андрей Бабиш спечели чешките парламентарни избори; някои вече наричат победителя "двойник на Тръмп" в сърцето на Европа. Всъщност прилики наистина има - и двамата са богати (не се знае кой повече), и двамата правят гръмки, нищо неозначаващи изявления, и двамата са заподозрени в симпатии към Кремъл и накрая, никой от тях няма обмислена външнополитическа стратегия.

Тук впрочем сходството свършва, защото международната политическа тежест на Андрей Бабиш е в пъти по-малка от тази на Доналд Тръмп. Точно толкова, колкото е по-ниско влиянието на Чехия в сравнение със САЩ, пише Иван Преображенски, "Дойче веле".

Среден пръст за ЕС?

Чешките избори поднесоха няколко изненади. Първо, в парламента влязоха рекорден брой партии - цели девет. Второ, не само антимигрантската, но и открито националистическа партия "Свобода и пряка демокрация" (СПД) на чешкия предприемач от японски произход Томио Окамура за пръв път получи над 10 на сто от гласовете, а с тях и шанс да се озове в новото правителство.

Още по темата

Изненадващ бе и успехът на Партията на пиратите, която трудно успяваше да формулира в предизборните дебати позициите си по редица важни въпроси. Но липсата на съдържателна програма е отличителен белег на повечето политически проекти, представени за вота в Чехия.

Кое бе общото в предизборните кампании на повечето чешки партии? Първата точка, консенсусна за повечето политици (освен за либералите и "зелените"), е негативното отношение към мигранти и мюсюлмани. Дори социалдемократите и комунистите (условно леви партии) се обявиха категорично против приемането на "нови" бежанци. А и "стари" не са се мяркали в Чехия - по данни на Евростат страната е от най-непопулярните сред бежанците, пристигащи в ЕС.

Второ, общо е негативното отношение към ЕС. У някои - критично, но сдържано. Други като партията на Томио Окамура (и още над десетина деснорадикални партии, невлезли за щастие в парламента) се канят да проведат референдум за излизане на Чехия от общността. На техен фон отношението на потенциалния премиер Бабиш към Евросъюза изглежда доста умерено.

Макар и един от най-големите получатели на европейски субсидии в Чехия (дори е обвиняем в наказателно дело за машинации с тях), Бабиш си казва направо, че смята да забавя европейската интеграция. Включително с подкрепа от съседна Полша и Унгария, отдавна критикувани в ЕС за отклонения от стандартите на европейската демокрация.

Бабиш - приятел на Кремъл?

Има ли всъщност изгледи още до месеци Чехия да оглави вътрешноевропейска "фронда" и да подкрепи идеята за "Европа на две скорости" с отказ от по-нататъшна интеграция със западния ЕС? И ако да, ще означава ли това Чехия да завие на изток, поемайки към Русия?

С министър-председател Бабиш чехите най-вероятно наистина ще се превърнат в "спирачка" за Евросъюза - наред с евроскептиците от Братислава, Будапеща и Варшава. А чешкият премиер би желал да включи в този алианс Австрия, Словения и Хърватия. Да не забравяме, че по време на миграционната криза бъдещият държавник критикуваше и членството на Чехия в НАТО. Всичко това няма как да не се хареса на Кремъл.

Като цяло управлението на Бабиш безспорно ще промени чешката външна политика. Движението му АНО фактически няма външнополитическа програма. Но е сигурно, че Бабиш (и неговият външен министър, който и да заеме поста) няма да останат в коловоза на правозащитната политика, наследена от Вацлав Хавел, която правеше малка Чехия забележима страна на международната политическа арена.

Дали обаче ще видим и външнополитически завой на изток, към Кремъл? Мнозина си спомнят, че Бабиш подкрепи в общи линии идеята на чешкия президент Земан да се плати на Украйна обезщетение за анексирания Крим, а самият полуостров да бъде признат за руско владение. Тъй че пространство за компромиси с Москва вече има. Още повече че бъдещият чешки премиер е прагматик без каквато и да било идеология.

Но това може да заработи и срещу интереса на Кремъл в Чехия. Според политическите му противници Бабиш се води само от собствените си интереси - единствено с материален характер. А милиардерът няма бизнес в Русия.

Агрохолдингът му е ориентиран на първо място към Германия и другите страни от ЕС. Той неведнъж е демонстрирал готовност да критикува канцлера Ангела Мерккел и миграционната й политика, но само докато не стане дума за икономика. Тук вече Бабиш става от услужлив по-услужлив.

Значи нищо чудно да не видим в Чехия реален завой към Русия, какъвто радостно прогнозират медиите на Кремъл. Защо човек да си рискува милиардите, щом може да се държи например като унгарския министър-председател Виктор Орбан? Да поддържа приятелство с Владимир Путин, редовно да разговаря с него, да взема руски заеми, накрая - на думи да се обявява против икономическите санкции срещу Русия, но на европейските срещи на върха да гласува за удължаването им или дори за налагане на по-строги.

Така че Бабиш явно няма да стане "агент на Кремъл" в ЕС - по-скоро гальовно теле, което ще се помъчи да издои и Брюксел с Берлин покрай него, и Москва.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: ЧехияАндрей Бабиш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
18
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Браво на чехите
49
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече почти цяла Източна Европа се събуди, само ние спим. Сериозно ли си въобразявате, че държави като Чехия, Полша и Унгария залитат в крайности и не знаят какво точно правят? Сериозно ли си мислите, че всичките просто ей така обърнаха курса по чиста случайност по едно и също време? Сериозно ли ще се вържете на отчаяната пропаганда на западните медии?
48
2
 
5
 
! Отговори
Василев преди 6 години
И все пак ще има нова държава в Близкия изток и тя ще се казва Кюрдистан и ще има териториални претенции към Турция и ще воюва с нея, и ще държи всички сухопътни транспортни коридори , които свързват турската държава със съседите и на изток!И отгоре на това ще има и много нефт, който ще бъде експлоатиран от американски енергийни корпорации, които ще въоръжават новата кюрдска държава с най-модерно оръжие!!!Кой разбрал -разбрал!!! Агент Карън Мейси!ЦРУ!!!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти може и *** да дадеш, но ние нищо няма да даваме, ни на ***, ни на фесляци.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Изненадващ бе и успехът на Партията на пиратите, която трудно успяваше да формулира в предизборните дебати позициите си по редица важни въпроси."На хората им писна от илюминатски "атлантически" отреп ки, новият световен ред, евроатлантически ценности, толерастия и тем подобни глупости. Докога тези изборни резултати ще ви поднасят изненади? В Европа и САЩ резултатите са налице. Вятърът на промяната, както се пееше в една песен. :)
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 77Мюмюнеееееее...познахме те!Палавнико!Изряза ли на баща ти ноктите на краката?
44
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей дрънкаме Тук ама като дойде ще се дадем, като разгонени маймуни!!!Северна бълг. За путин!!Южна за другия е6алник!!!Кво се прайм на левскита тука тъй...Туй е!!
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 71Фоб си...овче...козе...и ана лоФоб!МюмюнТипичен
42
1
 
7
 
! Отговори
до 68 преди 6 години
Мюмюнчо ... татко ти като ти кандиса....изчакай го да заспи...и му изрежи ноктите на краката!Следващия път като та напъне - няма да може да ги забива в пода!
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 68-ми....!!!Аз съм русофоб!!!!!!!Но "да" българте сме мършша!!!Турбо мършшша!!!:)))Майка му и животец да е6а!!Толкоз беше!!
40
1
 
9
 
! Отговори
д-р Фройд преди 6 години
Марселмюмюна страда от сексуална травма.Следствие на системните посегателства на собствения му баща ( и по-големи братя )Нуждата от хоспитализиране е акутна!Препоръчително лечение - 3 пъти дневно електрошок!
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"и двамата са заподозрени в симпатии към Кремъл и накрая, никой от тях няма обмислена външнополитическа стратегия."В превод и двамата са концентирани върху интересите на страните си, вместо да обслужват "евроатлантическите" интереси. Колко лоши хора, да поставят родината си на първо място.
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ататюрк си спомнял с умилени годините, които прекарал в България. По късно в мемоарите си написал, че докато бил в България разбрал защо османлиите взимали за еничари предимно българи. Те били едри и надарени юнаци и с кеф пълнели с юнашко мляко бузите нс османците. Така пълнили и бузите на Ататюрк и предните и задните.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
62-ри стига тия глупости бе!!61-ви е прав! Така е!62-ри стига глупости че с турците трянва да сме по внимателни.Ако утре влезем във военен конфликт с Турция, тия ще ни залечат за помалко от 24 часа: )))Братушките даже няма да се усетят какво става!!Дано поне НАТО да ни помогне ама не се надявам много...Обаче във всички случаи - моля по полека с турците че не мои да се оправим стях!!Моля за коментар уважаемите тук!!
36
6
 
4
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Лошото е, че на Москва,Брюксел и Берлин нянката е дълга и който иска да я издои, ще трябва да пие на бика млякото!!!Теленцето Бабиш си намери бик и ще пие юнашко мляко!!!Агент Винс Реймънд!ЦРУ!!!
35
1
 
7
 
! Отговори
до 58 преди 6 години
Мюмюнчо ... татко ти като ти кандиса....изчакай го да заспи...и му изрежи ноктите на краката!Следващия път като та напъне - няма да може да ги забива в пода!
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз лично не знам какво толкова му се дръвчат всички на ЕС..За мене по велилко не е било!!!Къдет сме без професии, къде освен продавачки друго не умеем - ходим вадим кеш - прибираме се, гърмим!!телефони, коли, къщи...кога друг път ще се уредим!!Иначе който си има занаят на всякъде ще си е човек.Иначе ние пращялките кво да кажем!!Не ща в русия - там глад, не дават.В съюза дават!!Дано да го има още дълго, макар че ми мирише на капалъ.Даже ме е яд за Англия, понеже тъкмо мислек да се опъна т
33
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червен милиардер, който се бори срещу корупцията, лидер на "Партия на недоволните граждани", т.е. на лузърите.И хората му се връзват.Чехите винаги са били *** народ.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както ти казах описваш си собствената турска нация в момента, която е измислиха преди 100години. Неграмотен анадолски фаик.
31
3
 
8
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
Откога ко зе е бец има история?Абре Мюмюне - сандърдиса козичкатаМундар!