Чешки министър плаши с Чехзит

Юнкер пожелава на Бабиш Прага да е по-активна в ЕС
24 окт 2017 15:57, Екип на Dnes.bg
71
Чешки министър плаши с Чехзит
Андрей Бабиш. Снимка: архив, Reuters

„В Чехия има много силни антиевропейски настроения и всяка страна от ЕС, която проявява неуважение към източните държави, ги засилва. Може би не сме далеч от Чекзит“.

Това заяви чешкият социален министър Михаела Марксова пред колегите си, събрани в Люксембург за редовното заседание на социалните министри вчера.

Повод за изявлението бяха дебатите по новите правила за командироване на работници в ЕС, които държавите от Вишеградската група, включително Чехия, оспорват. Според тях задължаването на работодателите да плащат еднакви възнаграждения за еднакъв труд, както и намаляването на срока за командироване на работници, ще ощети новите държави членки и ще доведе до масови фалити на фирми.

Изказването на Марксова дойде само ден, след като евроскептичната партия на милионера-предприемач Андрей Бабиш спечели убедително парламентарните избори в Чехия.

Още по темата

Бабиш, който е медиен магнат и владее значителна част от пазара на биогорива, е вторият най-богат човек в страната.

Неговата партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) взе значително предимство спрямо традиционните партии като чийто противовес е създадена. Партията е против влизането на Чехия в еврозоната и се обявява срещу по-нататъшното задълбочаване на интеграцията в ЕС и засилването на правомощията на Брюксел.

В писмо, изпратено от шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод на победата на Бабиш, се изказват пожелания „Чехия да участва по-активно в усилията ЕС да стане по-обединен и по-демократичен, основан на общи ценности“.

Самият Бабиш неведнъж се е изказвал срещу пренебрегването на гласа на новите страни при вземането на общи решения. Той се обяви против квотите за приемане на бежанци, заради които Еврокомисията води наказателна процедура срещу Прага. Бъдещият премиер заяви, че няма да допусне заселване на мигранти, дори страната му да трябва да плаща глоби за отказа си.

Досега той не е декларирал намерения да вади Чехия от ЕС, макар да е призовавал Брюксел добре да обмисли по-сериозно причините зад решението на британците да напуснат Съюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: ЧехияЕСЧехзит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-накрая един нормален политик в ЕС.
63
1
 
2
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Абе, как ли ще се нарича по този тип съкращение, ако Курилските острови решат да излизат нанякъде?!
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
62 Za kakwo по точно
61
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес по новините дадоха как пак по линия на ЕС получваме нов кораб за почистване на морето от петролни замърсявания . ТОВА Е ОТ ЛОШИЯ ЕС
60
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще бе, нека излезем от ЕС , нека видят дебелия какво е . Много хора не знаят не могат да си го представят или страдат от Алцхаймер и не помнят.
59
4
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Не мерси, но пък можем да отидем до Швейцария или Канада или Австралия, а ти си помисли тия къде си ги описал какви държави влизат в ЕС със разнебитени окономики и какво е бЪдещето на ЕС с такива. Защото скоро тия ще са ти съдружници в ЕС И Е МОЖЕШ ДА СЕ РАЗХОШАДАШ ТАМ СПОКОЙНО НАС НЕ НИ ПРАЩАЙ разбра ли бе евройпезиран хохол такъв.
58
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е потъващ кораб
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората се стреснаха от емигрантската вълна,това е истината.Т
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз разбирам думите му така - Не искаме да излизаме от ЕС,но ни дайте малко повече права и респект към наши,вътрешни решения.
55
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея дето реват за излизане от ЕС - да се разходят в Македония , Сърбия , Албания и ще разберат , че са теъгнали към 1990 година. Ама то така става човек, като се ояде и се самозабравя. Като излезе какво ? Какво ще се промени ? Ще е сложат визи. Ще и махнат свободния трансфер. Ще преместят много фирми в други държави. Ще спрат фондове и натиск за реформи ? И кво ? После ? План имаме ли ?
54
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излизайте. Колкото повече излезете , толкова повече България, ще има пазар. Ама да плашите с куците едва ли, ще ви се върже някой.
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЧехите не знаят какво искат. Те и със словаците се делиха, сега друга муха им е влезла в главата.Чехите никога не са се делили,словашките националисти на Мечек отделиха Словакия,а както чехите,така и словаците съжаляваха след това.Те са един народ,с един език и култура.
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тази министърка да не е правнучка на Карл Маркс
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕвролюбТочно това е , свестни управници ни трябват , а не ЕС.
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е специфичен и деликатен случай,защото е суха граница на Европа и на пътя Европа-Азия.И без ЕС не знам как и дали ще се справим.
49
7
 
6
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Къде го видя тоя комунизъм бе дивак. Като си такъв голям капиталист не давай на детето си пари ами го пращай да работи или да проси и да ти носи в къщи капитали. Без комунизъм и колективизъм всеки е обречен и се превръща в аутсайдер. Мога да ти кажа че в Швейцария тогава са най-големите комунисти просто нямат концлагери и авторитарен режим, защото ти бъркаш диктатура с комунизъм.
48
3
 
10
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
До Анонимен 42Германските инвестиции от Чехия няма да дойдат в България заради повсеместната корупция, но може да отидат в Словакия. Не случайно след изборите в Чехия, словаците започнаха да се представят като проевропейският остров на източна Европа
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехите не знаят какво искат. Те и със словаците се делиха, сега друга муха им е влезла в главата.
46
2
 
12
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
До Анонимен 19Разбира се, че България е била и преди ЕС, но сега живее по-добре или можеше да живее много по-добре, ако имаше свестни управници
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щото Турция кара стоки за ЕС , без да плаща мита.Ето още един проблем.Просто пример - в централна и източна Европа се затвориха производства и населението се принуди да емигрира,а Турция,която не е в ЕС е по-превилигирована от централноевропейските държави.Давам го просто като пример.Да не би българските консерви да са по-лоши от турските?Не,разбира се.