Чешки министър плаши с Чехзит

Юнкер пожелава на Бабиш Прага да е по-активна в ЕС
24 окт 2017 15:57, Екип на Dnes.bg
71
Чешки министър плаши с Чехзит
Андрей Бабиш. Снимка: архив, Reuters

„В Чехия има много силни антиевропейски настроения и всяка страна от ЕС, която проявява неуважение към източните държави, ги засилва. Може би не сме далеч от Чекзит“.

Това заяви чешкият социален министър Михаела Марксова пред колегите си, събрани в Люксембург за редовното заседание на социалните министри вчера.

Повод за изявлението бяха дебатите по новите правила за командироване на работници в ЕС, които държавите от Вишеградската група, включително Чехия, оспорват. Според тях задължаването на работодателите да плащат еднакви възнаграждения за еднакъв труд, както и намаляването на срока за командироване на работници, ще ощети новите държави членки и ще доведе до масови фалити на фирми.

Изказването на Марксова дойде само ден, след като евроскептичната партия на милионера-предприемач Андрей Бабиш спечели убедително парламентарните избори в Чехия.

Още по темата

Бабиш, който е медиен магнат и владее значителна част от пазара на биогорива, е вторият най-богат човек в страната.

Неговата партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) взе значително предимство спрямо традиционните партии като чийто противовес е създадена. Партията е против влизането на Чехия в еврозоната и се обявява срещу по-нататъшното задълбочаване на интеграцията в ЕС и засилването на правомощията на Брюксел.

В писмо, изпратено от шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод на победата на Бабиш, се изказват пожелания „Чехия да участва по-активно в усилията ЕС да стане по-обединен и по-демократичен, основан на общи ценности“.

Самият Бабиш неведнъж се е изказвал срещу пренебрегването на гласа на новите страни при вземането на общи решения. Той се обяви против квотите за приемане на бежанци, заради които Еврокомисията води наказателна процедура срещу Прага. Бъдещият премиер заяви, че няма да допусне заселване на мигранти, дори страната му да трябва да плаща глоби за отказа си.

Досега той не е декларирал намерения да вади Чехия от ЕС, макар да е призовавал Брюксел добре да обмисли по-сериозно причините зад решението на британците да напуснат Съюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: ЧехияЕСЧехзит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предатели и шмекери. предадоха Великия Съветски съюз, ще предадат и Великия Европейски съюз.
43
3
 
10
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
Само пещерните патриоти/евроскептици искат излизане от ЕС. Модерните евроскептици искат да си седят в ЕС с всичките му ползи и да му намират маана. Примери много: Качински, Орбан, Бабиш. Нашите евроскептици от друга страна не могат да формулират политика, така че просто се търкалят в парламента
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Чехия излезе от съюза, много германски инвестиции, които сега са в Чехия, ще дойдат в България. Така че, в крайна сметка, това е добре зза Бг.
41
4
 
3
 
! Отговори
Куциян преди 6 години
До Анонимен 21То и комунизмът беше добра идея, но лошо прилагана и слава Богу, умря
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на Еврропейския Съюз, България бавно но славно се подобрява.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа, знам какво е , имам един от семейството дето това работи.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък искам в ЕС. Тук в ЕС, ми е много добре.
37
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да си много ***, за да не можеш да оцениш предимствата на ЕС. Другите кото говорят срещу ЕС са платени провокатори.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щото Турция кара стоки за ЕС , без да плаща мита.------------------------------------------35 Едно е да не плащаш мита а съвсем друго стоката ти да пътува с едно ЧМР и да се ВОД ако знаеш какво е .
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименХаха какъв европейски регламент бе , закона за гарантиране на влоговете беше приет от правителството на Иван Костов много преди ЕС.А за търговията май ти си нямаш понятие , щото Турция кара стоки за ЕС , без да плаща мита.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност не излизането на Англия,а емигрантската вълна отприщи емоциите на всички държави и гражданите им.Особено,след като разбраха,че не могат да вземат самостоятелно решение за бъдещето на собствените си държави.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
32 Робе стига си се изказвал неподготвен
32
6
 
6
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Концлагерът бавно, но сигурно, отива в небитието където му е мястото!
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28 Костов можеше да удря когато трябва, но не го щете
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-доброто решение е,да седнат на една маса и да преговарят,да намерят консенсус,всеки лош мир е по-добър от война.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 Какво плащаш ти като получваш много повече отколкото даваш ти не си нито германец нито англичаним нито холандец Чехите също взимат повече отколкото дават
28
1
 
7
 
! Отговори
до25 преди 6 години
Проблемът ни е, че трябва да изберем този, който може да УДАРИ по масата , но не би.Няма го.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС не е никак лоша идея,това е много добра идея,но на практика се получават разминавания и едни имат повече права от другите и от мнозинството граждани на държавите.Според мен ЕС трябва просто да се реформира,не бедните да плащат на по=богатите или да плащаме гръцките дългове,за които не носим вина или отговорност.Ценралноевропейските държави са в капан,най-потърпевши са и са между чукa и наковалнята,ни натам,ни насам могат да мръднат или да вземат самостоятелни решения.Най-доброто решение е,с
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 Вече ПЕТ страни от бившите соц.държави имат по добър индекс от Гърция Това са ЧехияСловакияСловенияЕстонияЛатвия Ние за съжаление сме още далеч , защото си преизбирате същите които се сдушават пак със същите уж опозиция
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 23 грешка От Сливница до Сердика не от Обеля