Джентилони търси диалог с областите, искащи автономия

Италианският премиер е готов за дискусии за Венето и Ломбардия
Обновена: 24 окт 2017 21:40 | 24 окт 2017 21:02, Петя Славова
9
Джентилони търси диалог с областите, искащи автономия
Управителят на Ломбардия Роберто Марони. Снимка: Reuters

Италианският премиер Паоло Джентилони заяви днес, че е готов за дискусии в рамките на закона и конституцията с президентите на Венето и Ломбардия за по-голяма автономия на тези две области след референдума в неделя, предаде Франс прес.

Още по темата

"Правителството е готово за среща по въпросите на автономията. Да се водят дискусии е полезно за страната, ще видим при какви условия. Това ще е комплексна дискусия, но ние сме готови да я водим в рамките на закона и конституцията", заяви Джентилони при посещение във Венето. "Обсъжда се как да се направи така, че Италия да функционира по-добре. Нямаме нужда от нови обществени разделения, трябва да преодолеем онези, които породи кризата", добави премиерът, цитиран от БТА.

Над 95 процента от жителите на Венето и Ломбардия подкрепиха на референдума в неделя идеята областта им да получи по-голяма автономия. За разлика от допитването в Каталуния италианският референдум беше в рамките на закона.

Двете богати области, които осигуряват 30 процента от брутния вътрешен продукт на Италия и смятат, че Рим разхищава данъците им, ще преговарят за характера и мащаба на автономията си, а после постигнатите договорености трябва да бъдат утвърдени от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
ПотрЪбител преди 6 години
Дългът на Италия е 2 трилиона 309 милиарда, 132% от бвп. Само Гърция е пред тях.
3
0
 
2
 
! Отговори
Г-жа Гетова преди 6 години
До2 За Македония имах предвид албанците ще отцепят територия а за Молдова тя се се разпадне там има руско население и тлеещ конфликт от много години.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До г-жа Гетова Корсиканците не се имат за италианци, унгарците в Румъния са около 1,6млн.,и са предимно в централна и северозападна Румъния,как ,ще се обединят с Унгария.По правилно е Румъния да предаде Западна Молдова,отколкото ,да иска обединение с Република Молдова.А обединение с Македония,забравете,не е полезно за нас.
1
0
 
6
 
! Отговори
Г-жа Гетова преди 6 години
На ред е Франция с Марсилия която е пълна с мюсюлмани и Корсика пълна с италианци като и частите близки до Испания който са населени с баски и каталунци Европа няма да е същата до максимум 5 години след тях са Белгия,Македония и Румъния и предистовието в Румъния има над 2 500 000 унгарци!