Един германски политик за сложни мисии - Волфганг Шойбле

Непоколебим европеец, редовно наричан "съканцлера"
24 окт 2017 20:00, Елка Василева
14
Един германски политик за сложни мисии - Волфганг Шойбле
Волфганг Шойбле. Снимка: архив, Reuters

Волфганг Шойбле, германският финансов министър с желязна воля, стана днес новият председател на германския парламент, откривайки пътя за голяма властова промяна в най-мощната европейска икономика.

Мразен в някои части на Европа като архитект на строгата финансова дисциплина, консервативният политик ветеран през 45-те си години в парламента неизменно е в центъра на редица ключови събития в Германия, включително и чрез приноса си за осъществяване на германското обединение през 1990 г.

Водеща фигура в Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, 75-годишният Шойбле се очакваше да запази финансовото министерство след конфликтните парламентарни избори миналия месец.

Но Шойбле се съгласи да се оттегли от финансовото министерство, за да помогне на Меркел да сглоби нова, неизпробвана досега трипартийна коалиция, след като ХДС получи най-слабия си изборен резултат от 1949 г. насам, пише ДПА.

Шойбле не за първи път поставя службата на обществото и партийната си лоялност над собствените си политически амбиции. В миналото той трябваше да се пребори и с куршума на убиец, който го остави парализиран на инвалидна количка, но все още с надеждата един ден да стане канцлер.

Смятан някога за кронпринца на бившия канцлер Хелмут Кол, Шойбле се оказа въвлечен във финансов скандал, разразил се в ХДС, който го принуди да се оттегли като лидер на партията през 2000 г., не на последно място и заради публичен натиск от амбициозната Меркел, която застана начело на ХДС.

Мнозина го смятаха за доайен на финансовите министри от еврозоната и като такъв напоследък той помогна да се положат основите на икономическото възстановяване в Гърция, Испания, Ирландия, Кипър и Португалия в разгара да дълговата криза на еврото.

Редовно наричан "съканцлера" на Германия, Шойбле има и изненадващо и обезоръжаващо чувство за хумор. Веднъж по време на брифинг журналистите му припомниха, че има рожден ден, а той се обърна и ги попита: "И какво ще правите сега? Ще ми пеете ли?".

Непоколебим европеец, Шойбле също така не обича да остава длъжен на критиците си. "Стига вече сте ми натяквали, че съм лошото момче, борещо се срещу Атина", каза той веднъж в разгара на дълговата криза, след като отбеляза, че по-рано се е съгласил за облекчаване на гръцкото дългово бреме.

Но най-дългогодишният германски депутат ще трябва да използва цялото си политическо влияние и запасите си от хумор, за да озаптява един потенциално бурен нов парламент. Изборите миналия месец откриха пътя за настроената срещу чужденците "Алтернатива за Германия" да стане първата крайнодясна партия, която влиза в Бундестага след Втората световна война.

Шойбле е известен и с това, че често се носи на висока скорост с инвалидната си количка по берлинските коридори на властта. Той обича и бурните спорове, като понякога изглежда, че се наслаждава на словесни схватки с апострофиращите го в пленарната зала на Бундестага.

Шойбле винаги е бил човек за трудни мисии. Адвокат от планинския район Шварцвалд в Югозападна Германия, той се присъединява към ХДС през 1965 г. и е депутат в Бундестага от 1972 г. През 1980-те години е шеф на кабинета на (канцлера) Хелмут Кол със задача да намира изход от трудни ситуации. Налага му се да се занимава с поредица от сложни проблеми на високо ниво, включително заложнически кризи, данъчни реформи, както и с някогашния комунистически лидер хардлайнер на Източна Германия - Ерих Хонекер.

Като вътрешен министър в шеметните дни след рухването на Берлинската стена преди 28 г. Шойбле изигра важна роля за подготовката на договора между Източна и Западна Германия, довел до обединението през 1990 г. - постижение, което той смята за връх на своята политическа кариера.

Триумфът обаче се превърна в лична трагедия само седмица след като Германия бе обединена. Умопобъркан мъж простреля Шойбле на предизборна среща в ресторант в неговия собствен избирателен район в провинция Баден-Вюртемберг. Покушението остави Шойбле парализиран от кръста надолу.

Факти за новия Бундестаг

Бундестагът, долната камара на германския парламент, се събира на учредителна сесия днес след изборите през септември.

Той ще има най-многобройния си състав досега - 709 депутати (в предишния те бяха 631) и ще бъде най-големият демократично избран национален парламент в света.

За първи път от 1957 г. в него ще бъдат представени шест партии - досега не е имало повече от пет. "Новакът" е крайнодясната "Алтернатива за Германия".

В парламента се завръща Партията на свободните демократи - за първи път една партия влиза в Бундестага, след като на миналите избори е изпаднала заради непреодоляване на 5-процентната бариера.

За първи път от 1972 г. намалява броят на жените депутати, като се свежда до 30,7 процента от общия им брой. Досега този процент неотклонно растеше. В две партии обаче - Зелените и Левите - жените депутатки са мнозинство, съответно 58 и 54 на сто от избраните.

Средната възраст на депутатите леко спада - от 49,7 г. в досегашния състав на 49,4 г. Най-младият депутат е 24-годишният Роман Мюлер-Бьом от СвДП. От десетте най-възрастни депутати 8 са от групата на "Алтернатива за Германия", включително и най-старият - 77-годишният Вилхелм фон Готберг.

Според променените правила честта за встъпително слово се пада не на най-възрастния, а на депутата с най-дълъг парламентарен стаж, и това е Волфганг Шойбле с 45 г. Той обаче се отказа от тази чест, защото се очаква още същия ден да стане председател на Бундестага и две "тронни" слова биха му дошли твърде много. Така пръв пред депутатите ще застане Херман Ото-Золмс от свободните демократи, който е втори по възраст (76 г.) и втори по стаж (33 г.)
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Неуморният Шойбле преди 6 години
Станал човека на 75 години и не мисли за заслужен отдих и да даде път на младите. Много ми прилича на кремълските геронтократи, чакащи до държавно погребение. Дребна душица човек!
11
2
 
1
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 6 години
Волфганг Шойбле може само да лази по нервите на другите.
10
2
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
По голям пълнеж скоро не бях чел!И в Германия както и у нас - придворните лакеи се награждават!Ерата Мурксул превърна Европа в к оч и на...не без съдействието на такива като Шойбле! Докато караше "немците да стягат колана" анхилираше милиарди на данъкоплатците да обгрижва масови убийци като Анис Амри! В наглостта си стигна дотам да нарече обарвачите, и изнасилвачите от Кьолн "ГЕНОФОНДОБОГАТИТЕЛИ"!!! Пред медиите! И съвсем спокойно! Отврат - тази нация си заслужава съдбата! Заради такива!!!
9
5
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Достоен политик без съмнение, но по-добре пуснете последните хуморески на Ердоган да се посмеем.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7 А ти от висотата на какви постижения пишеш това . Нали знаеш че стилът на езика говори много
7
4
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Аз не се притеснявам, а ти евроатлантиче тепърва ще се притесниш ако ще имам да плащам заради такива като тебе келнери, берачи на ягоди, колхозници и неграмотници всекакви.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6 англичаните ще си платят , а ти не се безпокой все още не плаш сметките на ес все още си на плюс
5
2
 
2
 
! Отговори
Дo 2 преди 6 години
А ти имаш ли едни излишни 100 млрд за Брекзит или мислиш, че келнерите са жизненонеобходими на ЕС ? Защо да не де те изнудват какво ги спира ? Ако нямаш 100 млрд си вечен заложник дори и при референдум и най-висша на демокрация и така финасовата страна погребва демокрацията.
4
2
 
2
 
! Отговори
men преди 6 години
не са глупости, за това рипат и за евроГезташка армия. да видиш тея дето правят едностранен екзит какво ги чака. прага и будапеща от миналия век ще са детска игра.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питай Тереза Мей дали са пълни глупости и наръганите хора в Лондон на моста.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 Написал си пълни глупости
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи след Брекзита Юнкер, Меркел и Шойбле умишлено могат да си вкарват терористи във ЕС така държавите ще искат Брекзити, а той струва 100 млрд или се пълни със бежанци ако нямаш 100 млрд това не е ли изнудване, рекет и измама