Сексуално насилие в Европарламента: Десетки жени и мъже проговарят

Асистентка: От историите, случили се в тази сграда, човек може да повърне
25 окт 2017 07:11,
125
Сексуално насилие в Европарламента: Десетки жени и мъже проговарят
Снимка: Reuters

Десетки мъже и жени са станали жертва на сексуално насилие от страна на служители на парламента и депутати. Те признават, че им е трудно да изнесат случаите си пред обществеността, както и че нямат доверие на европейските институции. Това пише белгийското издание Politico, цитирано от "Фокус".

В понеделник председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че институцията има добре установени процедури за превенция на сексуалното насилие, включително и съвещателна комисия, която "не е получавала никакви формални оплаквания".

Въпреки това четири жени, които се представят като парламентарни служителки, разказват, че са подавали оплаквания към парламента, включително и за два случая на изнасилване от страна на колеги.

Оплаквания за повече от 30 изнасилвания, посегателства и други сексуални инциденти свързани с Европейския парламент, бяха направени миналата седмица, както от мъже, така и от жени. Нито едно от твърденията не е било проверено.

Предполагаемите жертви описват обстановката в Европейския парламент  като "култура на мълчанието".
Politico цитира жена, която разказва, че е подала оплакване пред високопоставени парламентарни служители.
Депутатска асистентка заявява, че е била изнасилена от представител на парламентарните служители, но нито тя, нито работодателят й знаят към кого да се обърнат.

"Ако има формални процедури, не знам какви са. Чувствам се напълно загубена", заяви жената.
"Дори след като получих някаква помощ, бях настоятелно помолена да не отивам в полицията", добави тя.

Според нея в Европейския парламент подобни неща се пазят в тайна. Тя заяви, че служители на институцията, както и поне петима евродепутати знаят за случая й, но не са направили нищо.

Говорителят на ЕП Марджъри ван ден Броеке заяви, че през изминалите години е имало подобни случаи, но са били взети "подходящите мерки", включително и уволнения.

Френският в. "Фигаро" пише, цитиран от "Монитор", че асистентка на депутат в европарламента притежава тетрадка със записки на сексистки изпълнения. Според 27-годишната Жан Понте, от историите, случили се в кулоарите на тази сграда, човек може да повърне. Понте е асистентка на един от евродепутатите, които настояват за външно разследване – Едуар Мартен.

Останалите са Мария Арена от Белгия, Ангелика Млинар от Австрия, Тери Райнтке от Германия, Малин Бьорк от Швеция. Те настояват за създаването на "специална комисия за сексуалното насилие" и "задължително обучение на всички служители и евродепутати" за справяне с него.

21 от инцидентите са се случили в европарламента, 15 – в Европейската комисия, останалите са в неправителствени организации, частния сектор и други европейски институции.

Информациите в "Таймс" са сериозни и включват евродепутат, мастурбиращ пред асистентка, както и друг, който е снимал жена без нейно знание и после й е изпратил кадрите. Politiko съобщава за случаи, в които млади жени са изпращани да правят секс с хора, които да осигурят законодателна услуга на някого, работни договори, давани в замяна на секс, тормозени мъже, които после са били изпращани в платен отпуск.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бареков кога ще проговори?
8
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе насилие, насилие, но досега са си мълчали. Не отишла в полицията, не знам си какво й казали отгоре. Май май службичката е по-сладка от желанието за справедливост.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От заглавиено разбрах, че има сексуално насилие в европарламента и че от това десетки проговарят))Казах ви, че българският не ви е силната страна, намерете си друга работа.
6
3
 
14
 
! Отговори
Ники преди 6 години
То там всеки се мъчи някак си да го насилят!
5
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се управлява от извратени престъпници, това не е тайна за никого.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли замесени българи? Че ние си имаме национални гордости - Слави Бинев, Ники Ка ***, Пръмовица и т.н.
3
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ейййй, някой я погледнал в ц//ците и тя веднага, насилие!!! Иначе ги пъчи и люлее предизвикателно, да се харесва. Едно 10% да е вярно от всички тези истории, другото е раздуване.
2
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закривай!!
1
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже и мъжете проговарят!! Хаха извратена работа