След голямото разделение: Ще се съберат ли Каталуния и Испания?

Свикването на избори – хитър ход от страна на Мариано Рахой
Обновена: 31 окт 2017 06:43 | 30 окт 2017 21:26, Елка Василева
40
След голямото разделение: Ще се съберат ли Каталуния и Испания?
Снимка: архив, Reuters

Какво ще се случи в Каталуния, испанската територия с размерите на Белгия, чийто парламент обяви независимост в петък, преди да бъде поставен под прекия контрол на държавата? Разделението истинско ли е или въображаемо? Как да се възстанови редът?

Отговорите на тези въпроси ще зависят от съпротивата на сепаратистките лидери и на техните поддръжници сред каталунците. Но и от партийни интереси, свързани с регионалните избори, които консервативният испански премиер Мариано Рахой насрочи за 21 декември, пише Франс прес.

Пътят на неподчинението?

Сваленият от Мадрид каталунски регионален премиер Карлес Пучдемон и неговият заместник Ориол Жункерас изглежда не са склонни да приемат отстраняването си. И единият, и другият го показаха през уикенда, но без да дадат конкретни инструкции на поддръжниците си.

Още по темата

През това време нищо не изглежда да се е променило...или почти: испанското знаме все още се развява над държавните учреждения и на сайта на каталунската изпълнителна власт все още са снимките на свалените "съветници" (министри).

Ще работят ли днес членовете на каталунското правителство, без да обръщат внимание на отстраняването си? В известен смисъл те ще "дадат тон", тъй като ако се съпротивляват по един или друг начин, ще насърчат други да ги последват.

"Реалността е", обяснява пред АФП представител на сепаратисткото движение, "че не знаем какво се кани да прави (сваленото) правителство".

Как да се дават инструкции на чиновници, които рискуват да понесат санкции, стигащи до уволнение, ако ги спазят? И с какви средства, след като финансите вече се контролират пряко от Мадрид?

"Това е връщане към реалността, правителството на Републиката няма капацитет да се наложи", заявява същият сепаратистки източник.

Членовете на сваленото сепаратистко правителство също рискуват да бъдат съдени за "неподчинение" и "незаконно присвояване на обществени средства" и дори за "размирици" или "бунт".

Мирна съпротива под каква форма?

Сепаратистките организации, които могат да мобилизират стотици хиляди души, се държат много дискретно от няколко дни, също като "Комитетите за отбрана на Републиката" - асоциации от кварталите, които организираха защитата на пунктовете за гласуване по време на забранения референдум за независимост на 1 октомври, често подтиквани от активисти на крайнолявата сепаратистка партия "Кандидатура за народно единство".

"Сега щя трябва да се борим (...), но по по-символичен начин, за да покажем, че испанската държава е нестабилна на тази територия и че не може да се наложи на 100 процента", разкрива сепаратисткият представител, интервюиран от АФП.

"Ако има съпротива, тя ще бъде пасивна и нискорискова", казва в Мадрид политологът Пабло Симон, който смята, че 200-те хиляди каталунски чиновници няма да се изложат на опасността да бъдат наказани. "Възможно е да протакат изпълнението на задачите си, но в крайна сметка това не е от особено значение, защото става дума за временно правителство, за ръководене на текущите дела преди изборите на 21 декември", заявява той.

Пабло Симон отбелязва, че командването на автономната каталунска полиция, която е от стратегическо значение, досега приема заповедите на централното вътрешно министерство.

"Ще трябва да изчакаме следващите дни, за да видим дали държавата, която току-що се роди, има достатъчно сили, за да се наложи", заяви пред АФП Жауме Алонсо Кевиляс, адвокатът на Карлес Пучдемон, без да обявява победа.

Изборите - майсторски ход на Рахой

Дори противниците му признават: за Мариано Рахой решението да свика избори много бързо е било "умно". Това беше "хитър ход", отбелязва каталунският всекидневник "Периодико".

За да избегне затъването в онова "тресавище", което му обещаваха радикалните сепаратисти, той изигра картата на демокрацията в момент, когато поставянето на Каталуния под прекия контрол на централната власт се възприемаше като завръщане към диктатурата на Франсиско Франко, продължила от 1939 до 1975 година.

Той налага своя ритъм на различните сепаратистки партии - от десницата до крайната левица - които от няколко месеца се разкъсват зад кулисите. Най-умерените, близки до икономическите среди, показват голяма резервираност, изправени пред паническото напускане на предприемачите, до което доведе приближаването на евентуалното отделяне от Испания.

Те ще се изправят пред невъзможен избор: да продължат напред, отказвайки да се явят на изборите на 21 декември, или да участват в тях и да приемат да играят на избори, организирани от държавата.

По всичко изглежда, че поне две от трите сепаратистки каталунски партии - републиканската левица на сваления регионален вицепремиер Ориол Жункерас и консервативната ЕДПК ("Европейска демократична партия на Каталуния") на Пучдемон - ще участват в изборите, смята Нарсисо Мичавиля, социолог и специалист по изборни анализи. Според него те няма да поемат риска да се маргинализират, "като загубят влиянието си" в каталунските институции.
 

/БТА/
 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Дедо ви поп преди 1 година
От всички ви тука,истината е казва само един от вас и това е Герчо с тамбурата,а другите- вижте се къде стоите.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Герчо с тамбурата

ИДЕОТ!!!

ТОВА НЕ СА НИКАКВИ БЪЛГАРИ!! 80 ГОДИНИ НЕ СА ПОИСКАЛИ НЕЗАВИСИМОСТ ОТ 1936-ТА ДОСЕГА!!! НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕПРЕСТАННО СМЕ ПРАВИЛИ ВЪСТАНИЯ ДА СЕ ОСВОБОДИМ!!!

КАПУТАЛУНЦИТЕ СА ДЖИБРЕ ТОЧНО КАТО ТЕБЕ :D
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАЗПУСКАНЕ НА КАПУТЛОНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И АРЕСТ НА ЦЯЛОТО ПРЕСТЪПНО УПРАВЛЕНИЕ!!!

АКО КАПУТЛОНЦИТЕ ИСКАТ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ДА ОБЯВЯТ ВОЙНА НА ИСПАНИЯ И ДА ИМА ЯКО КЪРВИЩА :D
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕРИТОРИЯ ЗАВЛАДЯНА СЪС ВОЙНА НЕМОЖЕ ДА БЪЭДЕ ОТДЕЛЯНА СЪС НЯКАКВИ СИ РЕФЕРЕНДУМИ!!!

ВСЕ ЕДНО КЪРДЖАЛИ ДА СЕ ОТДЕЛИ БЕЗ ВОЙНА САМО С ЕДИН ПИКЛИФ РЕФЕРЕНДУМ Е НЕСТАА :D

НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ В КЪРЖДЖАЛИ СА ПРЕДИМНО ТУРЦИ ИЛИ ТУРКОБЕМБУЛИНИ КОЙТО ЩЕ ИСКАТ ТЯХНА СИ ДЪРЖАВА А НЕ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ТУРЦИЯ!!

---------------

РАЗБИРАМ ПОЗИЦИЯТА НА КАТЪРЛОНЦИТЕ КАТУНСКИ НО КАТО ИСКАТ ТЕРИТОРИЯ ДА СИ Я ОТВОЮВАТ СЪС ТЪРИ РЕФЕРЕНДУМИ НЕСТАА!!!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАХОЙ ЩЕ НАПРАВИ ПУЧДЕМОН НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ.

Каталунците са различен народ, с различен език и различни обичаи.
Рано или късно ще се отделят. Сега счупиха чашата, колкото и да я лепи Рахой, няма да стане пак цяла.
30
3
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Разбира се, че ще се съберат .... Тези дето се понагушиха с рушки петрол-рубли, обърнати в долари разбира се, ще отворят по някоя офшорка и накрая ще мирясат, а масата народ възприемащи се като каталунци, като им се поохладят главите, просто ще си дадат сметка за някои неща, като например в кое първенство ще играе отборът на Барселона, щото ако играе в каталунското, няма да има как да се срещне с Реал Мадрид .... !!!
29
4
 
1
 
! Отговори
Арети преди 1 година
Эа каталунските лидери правото на неэависима държава ги прави първи ЛИЦА във вътрешен и международен план!!! Апропо директно иэлиэат на международната сцена, беэ преговори с Брюксел и т н!!! Эа каталунският бэнес, най богатата провинция в Испания, ще може да ПРЕРАЭПРЕДЕЛЯ БДЖЕТА си, а това эначи и обществените поръчки, между своите олигарси, а не както досега, каквото остане эа тях от МАДРИТСКИТЕ АКУЛИ!!!
28
10
 
11
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 1 година
Никога! Испанците и Каталунците са два различни етноса.Каталунците са български етнос и са потомци на българските богомили,,прогонени от България през средновековието и са се заселили в Италия,Франция,Белгия е в други западни страни и до сега живеят като Роби там. Защо България сега не излезе да защити това българско население,Бойковци уят като гладни вълци срещу него. Срам!
27
6
 
17
 
! Отговори
али преди 1 година
Да живее демокрацията на двойните стандарти ...... :)
26
11
 
1
 
! Отговори
има инвазия преди 1 година
да се огледа за ирански черни масови убиици в Кайро Истамбул и Киев..

През 2010 година има сниман филм за нападение над кранево от такива ..докараха черна буря и пометоха чадърите на плажа вкл червена вишка на life garda и палатка с произвеждащи отровни пончики..През 2000 година края на ноември през Дунава атакуваха Москва ..Вижда се страшна бура с пробиви в бисоферната охрана..
25
8
 
1
 
! Отговори
Убиици от мезозоя преди 1 година
Вижте сега филми от САНА - Йемен.Там на фона на масови убииства и стрелби се виждат двама снимани от много места черни високи масови убиици.Подобни се виждат да обсебват пикльовците на майдана в Киев..

тези са от жестока вражеска цивилизация сложила края на мезозойската ера..преди около 67 000 000 години вижте катастрофа с НИбиру наблизо..Обикновенно проникват с кораби закачени за Нибиру или някоя от планетите придвижвани с него..
24
6
 
2
 
! Отговори
ползват лични карти преди 1 година
След като засякохме диверсия срещу Египет и Сирия с ирански военни катери които пренасяха масови убиици проникнали през уранови находища раздразнени от недопустим добив предупредихме през свободния български електронен печат да се спрат катерите на Суец и да се върнат обратно на Иран.НИщо пуснаха ги да поразят тежко Сирия с масовите убиици..Обсебиха милиони с вече свалени биометрични данни качени на нагло престъпни лични документи и хоп милиони бежанци милиони убити и осакатени завинаги..
23
2
 
6
 
! Отговори
Кротко преди 1 година
За да окупират Украйна обсебени от наркомани западни спец служби въведоха нагло престъпни лични документи със биометрични данни.После почнаха производство на СПИД активни бонбони и отровиха поне 3 000 000 с зомби отровна бира/пиво/
Пуснаха черни пси генераторчета и събраха на майданчето в Киев зомбирани отровени..Опикаха площадчето и ЯНУКОвич вместо да распусне наркоманите от Врховната рада/тн парламент и да обяви извънредно положение както направиха във Франция остави власта на наркоманите
22
4
 
18
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Аейде...Пак Путин.Абе това някакъв синдром ли е бе?Що не приемете,че ЕС е една много тежка система която не работи рационално навсякъде в Европата и не всички са доволни.Но вместо да се признаят недостатъците и да се говори за тях,е много по лесно са виним странични фактори и да си точим за “проекти”...хахаха Путин
21
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21

Нека да излезе от Испания и ЕС и най-богатият според тебе район в Европа ще стане най-бедният след 5 години. Просто за вас е важна не Каталуния за вас е важно да се руши Испания а от там и ЕС. Изобщо не ви пука какво ще стане с тази област важното е да се руши това което е постигнато до сега. Това съвпада на 100% с политиката която провежда Путин спрямо ЕС.
20
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ОЛИГОФРЕНН КОЙ ПЛАЩА ПЕНСИИТЕ!!! 95% ОТ ИКОНОМИКАТА НА КАПУТАЛУНИЯ Е СВЪРЗАНА С ЕС!!! ЩОМ СЕ МАХНАТ ЩЕ ТИ СЕ .......ТЕБ И НА ТЯХ :D"

Къци, продължавай смело с вицовете. Защо не споделиш с нас кой плаща пенсиите на каталунците, живеещи в един от най-богатите региони не само в Испания, ами в цяла Европа. Измисли някакъв забавен виц, днес ти се получават. :D
Като жокер ти давам факта, че не разчитат на евро помощи и държавни субсидии.
19
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВИ ИЗБОРИ В ИСПАНИЯ, КАКЪВ СЪД НА ИСПАНИЯ БЕ ОХОБОХОВЦИ ЕВРОПЕД...КИ ?! ИСПАНИЯ СИ Е ИСПАНИЯ, КАТАЛУНИЯ КАТАЛУНИЯ, СВИКВАЙТЕ ЕВРОПЕД..И КАТАЛУНИЯ Е НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА ТОЧКА .
18
4
 
14
 
! Отговори
Рок енд рол преди 1 година
Не ща да се правя на компетентен защо се случи този референдум и не знам какво е подтикнало хората там да го проведат. Не ми харесва сепаратизма. Особено в държава, където (според мен) тези хора не са тормозени, бити, убивани и т.н. затова че са каталунци. То така ще стигнем накрая отново до племена. Не одобрявам насилието, което се случи по време на референдума, но и разделението не одобрявам.
17
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16

ОЛИГОФРЕНН КОЙ ПЛАЩА ПЕНСИИТЕ!!! 95% ОТ ИКОНОМИКАТА НА КАПУТАЛУНИЯ Е СВЪРЗАНА С ЕС!!! ЩОМ СЕ МАХНАТ ЩЕ ТИ............И НА. ТЕБ И НА ТЯХ :D
16
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"АЗ ДЕКЛАРИРАМ , ЧЕ НИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА СМЕ НА ИЗДРЪЖКА НА ИСПАНИЯ НО НЯМА ДА И ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ :D ХЕ ХЕ ХЕ ХЕ ХЕ"

Хехехех наистина е смешно, предвид, че икономиката на Каталуния е по-голямата от тази на повечето държави в ЕС и представлява 1/5 от тази на Испания. На "издръжката на Испания", браво Къци, за пръв път ти се получи. :D