Здраво ли е здравеопазването в Полша: Гладна стачка на лекари

Специализанти настояват за по-високи държавни разходи за здравни услуги
30 окт 2017 17:00, Елка Василева
3
Здраво ли е здравеопазването в Полша: Гладна стачка на лекари
Снимка: архив, Reuters

Лекарите знаят по-добре от всеки за дългосрочните вреди върху човешкото тяло, които би могла да причини една гладна стачка.

Специализантите в Полша обаче са решили да предприемат подобна драстична мярка, смятайки, че по този начин исканията им биха били чути, пише Би Би Си.

Стачката им вече навлиза в петата си седмица, но 20-те лекари от Варшавската болница по педиатрия губят надежда, че правителството ще приеме техните искания за увеличаване на държавните разходи за здравни услуги. Те отстояват тезата, че системата на здравеопазване е поставена на колене и че са претоварени от работа.

Един от първите включили се в протеста лекари е Пьотър Матия. Той е и един от най-дълго участвалите в гладната стачка, гладувайки в продължение на 12 дни, след което по медицински съображения бива "дисквалифициран" от останалите протестиращи.

По думите му редовно е работил по 80 часа седмично. "Бях на предната линия на случващото се в полското здравеопазване. Лекарите искат да предоставят по-добри грижи на пациентите си - но се сблъскваме с финансова стена. Не заслужават ли поляците добро здравеопазване?"

Миналата година правителството в Полша е похарчило 4,4 процента от брутния вътрешен продукт за здравеопазване. Това я нарежда сред страните с най-ниски разходи в тази област според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - преди Турция (3,4 процента) и Латвия (3,2 процента).

Данните за 2016 г. показват, че най-голям дял за здравеопазване от своя БВП е отделило германското правителство - 9,5 процента - следвано от Швеция с 9,2 процента.

Полските специализанти искат постепенно повишаване до 2021 г. до 6,8 процента.

Правителството влезе в преговори с лекарите.

Миналата седмица с тях се срещна министърът на здравеопазването Константи Радживил и по силата на одобрено от кабинета предложение им обеща увеличение до 2025 г. до 6 процента от БВП.

"Човек не бива да си играе с живота и здравето на пациентите", каза обаче той за стачката.

Според доктор Йоана Матецка предложението на правителството е "нереалистично".
"Не се отнасят към нас сериозно, не излизат с някакви реалистични предложения, просто искат да спрем с гладната стачка", каза тя, говорейки от името на лекарите.

Докторите Патриция Печка и Малгожата Кожел - и двете в гладна стачка четвърти ден - побързаха да изтъкнат, че не пренебрегват пациентите си.

"Изпитвам пълна убеденост в това, което правя, използвах целия си отпуск, за да съм тук. Не отсъствам от работа. Не искам това да се отрази на пациентите ми. Просто скоро няма да мога да изляза в отпуск", каза Печка.

Кожел добави: "През последните две години протестирахме, канихме правителството на диалог, подчертавайки колко тежко е състоянието на здравеопазването, но нямаше никакъв отговор. Затова смятаме, че няма друг вариант, освен да прибегнем до гладна стачка".

Специализантите също така искат по-малко бюрокрация и увеличение на заплатите.

В момента след като приключат седемгодишното си следване и след като са започнали работа в болнично отделение специализантите в Полша получават около 1833 злоти (500 долара) на месец, горе-долу колкото наем на малко жилище във Варшава.

За сравнение британски специализант може да очаква начална заплата от 1910 лири на месец.

Броят на лекарите, които гладуват, винаги е някъде около 20. Редовно ги преглеждат други лекари, които са доброволци и подкрепят каузата им.

Когато даден човек е определен за неспособен от медицинска гледна точка да продължи, бива "дисквалифициран" и заменен с друг доброволец.

Гладната стачка се разпространи и в други градове, като участие взеха и лекари в Шчечин, Лешно, Лодз, Гданск, Краков и Вроцлав.

б. ред.: ТАСС съобщи днес, че младите полски лекари специализанти са прекратили гладната стачка, която започнаха на 2 октомври, но продължават своя протест срещу политиката на правителството в областта на здравеопазването.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ЕС за какво беше създаден? За да може Запада да си продава *** по-голямата част произведени в Азия и да им слугува източния блок. Един източноевропеец на запад се третира по-зле и от най-простата мамуна или колониална *** от гз на географията.
1
0
 
18
 
! Отговори
Темида преди 6 години
А наще са толкова доволни от заплатите си и , че ги бият редовно "пациенти", че не протестират. Другия вариант е Толкова да е *** народа, че дори и лекарите ни да са с IQ 20 и да не осъзнават, че ПРОФСЪЮЗИТЕ за които плащат по 50лв (И ПОВЕЧЕ) ГОДИШНО работят именно това да защитават интересите им и един млад лекар да не взема 800лв (вместо 1500 като сервитиорка) и да го бият през ден "етноса" .....ама да сигурно и те са прости като нас "сънародниците им"