Лошо строителство зад обгазяването на “Европа”

Кухнята на Съвета - затворена, Белгия ще прави ремонт без пари
4 ное 2017 22:52, Екип на Dnes.bg
9
Лошо строителство зад обгазяването на “Европа”
Сградата "Европа" Снимка: Reuters

Некачествено строителство в новата сграда на Съвета на ЕС “Европа” е причината за обгазяванията на кухнята, при които пострадаха поне 20 готвачи.

Сградата ще бъде отворена отново във вторник, след като две седмици беше блокирана, за да се разследват два инцидента на масово натравяне в средата на октомври. Гъст дим причини прилошаване на работещите в кухнята и наложи преместването на европейската среща на върха на 19 и 20 октомври, която трябваше да се проведе в същата сграда.

Още по темата

Според разследването лошо строителство и дефекти в канализацията на кухнята са направили възможно газовете от смесването на почистващи препарати да се върнат в кухненските помещения и да обгазят намиращите се там.

Тъй като проблемът не е отстранен, кухнята на сградата, която осигурява храната на работещите там служители на председателя на Съвета Доналд Туск, както и на дипломати от страните членки, остава затворена за неопределено време.

Чиновниците обаче ще могат да се върнат в офисите. Ще се поднови и провеждането на срещи на европейските министри. Те обаче ще отскачат до съседна сграда за обеди.

Специални тестове са направени, за да се потвърди, че канализацията на кухнята е отделна от тръбите в останалата част от “Европа” и че проблемът остава локализиран.

Съветът съобщава, че решението за безпрецедентното затваряне на сградата е било само предпазна мярка и че сега тя не представлява повече риск за хората, намиращи се в офисите.

Тъй като “Европа” е още в гаранция, белгийските власти ще трябва отстранят проблема за своя сметка. По договореност между ЕС и Белгия, изпълнението на ново строителство в Брюксел се реализира от белгийски компании. Сграда “Европа” е и проектирана от белгийския архитект Филип Самин, който спечели международен конкурс. Заради необичайната й конструкция “Европа” беше наречена от зевзеците “Космическото яйце”.

Изграждането й отне 6 години, а цената й възлезе на 321 млн.евро. “Европа” бе завършена в края на 2016 г и от началото на годината служи като официално място за срещи на европейските министри, както и на лидерите на ЕС.

“Европа” беше спешно евакуирана на 13 и на 18 октомври при два идентични инцидента, засегнали централната кухня и свързаните с нея помощни помещения. При първия 20 души бяха откарани в болници, а трима оставени за лечение, заради обгазяване. Работниците се оплаквали от дразнене в очите и гадене.

Според разследващите задушливият газ навлязъл в кухненските помещения през канализацията, се е получил при химическа реакция от смесването на почистващи препарати, попаднали едновременно в отходния канал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
8
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Браво!Гордея се,че сме в Европа!Само една сграда - 320 милиона евро!Какъв е проблема,направете още една за 640 милиона ,да няма проблеми...
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата статия е символ на настоящето състояние на ЕС
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много символично! В кухнята на Европа ( Брюксел), нещо мирише. И е отровно. Европа временно е затворена. Отскачайте до съседната сграда.
2
3
 
13
 
! Отговори
ined преди 6 години
В кухнята да не готвят боб, че после става голямо обгазяване
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия са преписвали от Боце