Белгийски вицепремиер поиска ЕС да се намеси за Каталуния

Ян Ямбон: Каква щеше да е реакцията, ако същото ставаше в Полша или Унгария?
Обновена: 5 ное 2017 19:59 | 5 ное 2017 19:36, Красимир Ангелов
49
Белгийски вицепремиер поиска ЕС да се намеси за Каталуния
Снимка: Reuters

Белгийският вицепремиер Ян Ямбон призова ЕС най-после да се намеси в случая с Каталуния и постави под въпрос независимостта на испанското правосъдие, по чиято молба днес Белгия задържа отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон.

Още по темата
"Чудя се какво чака още Европа, за да се произнесе. Ако същите неща ставаха в Полша или Унгария, реакцията би била друга. Европейската харта за правата на човека и международното право са над испанското право. Когато полицията бие хората, когато властите затварят лидери на мнение, възникват въпроси. Представители на демократично избрано правителство, изпълнявали своите правомощия, получени от избирателите, са зад решетките. Какво лошо са направили, питам се", добави Ямбон.

Вицепремиерът, който е представител на партията мандатоносител Нов фламандски алианс (НФА), уточнява, че не е съгласувал изказването си с премиера Шарл Мишел.

Миналата седмица държавния секретар Тео Франкен, също представител на НФА, предположи, че Пучдемон може да потърси политическо убежище в Белгия. Правителството по-късно се разграничи официално от думите му, а Пучдемон пристигна в Брюксел.

Председателят на НФА Барт де Вевер каза след това, че не оставя приятелите си в беда и Пучдемон е негов приятел, "винаги добре дошъл".

Както Dnes.bg съобщи по-рано, Пучдемон се предаде на белгийските власти в Брюксел. До утре се очаква решението на съда дали той ще остане заедно с четирима свои колеги под стража, или ще бъде освободен под гаранция, докато съдът в Белгия вземе решение по искането на Испания задържаните да бъдат върнати в родината им.

Срокът за решението по заповедта за задържане е 60 дни и може да бъде удължен, а решението подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
6
 
! Отговори
кака Лара преди 6 години
Наистина смело и достойно поведение от страна наЯн Ямбон /който явно също като мен/ в момента е отвратенот поведението на тези охранени плъхове от Европейскатаадминистрация, които в този труден момент за Испания и ЕСса се изпокрили по дупките си . . .
44
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но пък връщайки се назад в историята на испанката земя към която са проявявали интересна мюсюлманите от Африка , и точно заради това се обединяват различните нации на испанска земя и се основава единна Испания, в която влиза и каталунския народ,т.е. след векове могат да се обърна към същите заради които са се обединили, за отделянето.Т.е. евентуално обединение с Арабкия свят. Варианти много.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но все пак Сърбия не разполага с достатъчно мощ да отблъсне Испанската армия, така че за независима държава Каталуня не е достатъчно само да използва случа Косово за партньорство с Сърбия, трябва и още ресурси и партньорство с други държави, които не се притесняват от война Испания и имат причини да воюват с Испания.Исторически заклетите им врагове са Англия и Франция но точно в момента те са в съюз така , че не може да се разчита на тях.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако го сравняваме с Косово, това означава че следващите цели на Пучдемон са да намери армия с която да си сътрудничи така че да се противопостави на Испанската армия.Както направи Косово да се противопостави на Сръбската армия.Т.е. човека му трябва да намери партьори за войната.Ако наистина Испания е била на страната на Косово, не съм сигурен в това , то тогава Пучдемон може да използва Сърбия за един от партньорите си в собствената си война.Предполагам , че това е силата на аргумента Касово.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В крайна сметка ,човека обяви териториална война на Испания, така че има смисъл да избягва точно правосъдието на тези които е обявил война, и да търси партньорство в други съдебни системи на които не обявил война. така че Белгия имат право да го третират като човек който може би засяга националната сигурност на Испания, а не криминален случай каквото е изискването за екстрадиция от Испания.Белгийската национална сигурност има други интереси от испанската национална сигурност.
40
10
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Недоумъка е в главите на мързеливи, крадливи куманоиди, като теб.
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 38 в Абсолютно Сте прав,да добавим и това,че тази Испания участваше в бомбандирането на Сърбия заради Косово!
38
6
 
15
 
! Отговори
B преди 6 години
като си спомня как същата тази Испания ревеше за правата на хората в Косово ....още ли си мислите че на шенгения и пука за правата на човека !?
37
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно е, че в ЕС знаят какви са. За какво ни е да се пъхаме някъде, където само шамари ядем, въобще не ми е ясно. Не трябваше изобщо да влизаме в ЕС. А сега трябва да излезем колкото се може по - бързо. Иначе ще страдаме от недоимък дълги години, докато управляващите ще усвояват излишъци и европари, крадени от обикновения българин.
36
13
 
16
 
! Отговори
ДС преди 6 години
ЕС няма да се намеси, защото испания ще започне процедура по отделяне от ЕС. Тогава баба Меркел и Макарон ще клепат странно.
35
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надяваме се, че изключително неумният въпрос, зададен от изключително неумния му автор, не следва да получи отговор. Особено, когато идва от представител на паразитна държава, извършвала небивали жестокости в Африка, която днес е съставена предимно от небелгийски и неевропейски aлaxoгъзнuцu и би следвало да брани собственото си оцеляване. Тези двама провинциални защитници на сепаратиста незабавно да ди отиват да си грухтят в ***!
34
26
 
22
 
! Отговори
Hafen die Wahreit преди 6 години
"Когато полицията бие хората, когато властите затварят лидери на мнение, възникват въпроси."Ми тези хора като не им е дошъл мозъка в главата и се подвеждат по един демагог- сепаратист? Ще ги бие когато техният водач съсипва цяла една голяма икономика. Това да не му е каросел или джаджа да си се джътка.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ ВИДИТЕ УТРЕ, КОГАТО ИКОНОМИЧЕСКИ РАЗВИТИЯ СЕВЕРЕН ИЗРАЕЛ СЕ ОТЦЕПИ ДАЛИ ПУЧДЕМОН НЕ Е БИЛ ПРАВ.... ХАХАХ
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За белгиец не е чудно че мисли така, Белгия е една държава създадена от две околии, които се мразят. Добре че още навремето набихме Балдуин Фландърски
31
7
 
24
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
28 Стига глупости бе РОБЕ , всяка страна си има КОНСТИТУЦИЯ . Във Великобритания например се допуска такъв Референдум , в Испания обаче НЕ . Така са си решили . У нас и дума не може да става за такъв Референум поради простата причина , че ние сме УНИТАРНА ДЪРЖАВА и нямаме АВТОНОМНИ ОБЛАСТИ. Така че в Кърджали първо биха поискали Автономия ако някога поискат и чак тогава могат да започнат да претендират и за друго . Но всичко това е невъзможно освен , ако не се променят коренно взаимоотношенията
30
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОЛША ИЛИ УНГАРИЯ ЩЕ ДОПУСНАТ ПУЧДЕМОН ДА ИМ ОРГАНИЗИРА ПУЧОВЕ? ХАХАХАХА ТОЗИ Е ПИЯН.
29
5
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Който майдан вади....
28
7
 
47
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Според атлантическите ''принципи'' законен референдум е този, който отцепва територии от противникови държави, когато референдум отцепва територии от наша държава - той е незаконен!
27
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ес няма да се намеси никъде, отдавна е труп
26
15
 
30
 
! Отговори
до 21 от славянин преди 6 години
За правата на руснаците в Донбас да говоря!!!??? Откакто вашите атлантици направиха преврата в украйна и назначиха фашисткото правителство на Потрошенко, който извършва геноцид над руснаците там от април 2014 година насам!