Пучдемон се предаде на белгийската полиция

Съдбата на експрезидента на Каталуния ще бъде решена до утре сутрин
5 ное 2017 16:01, Екип на Dnes.bg
69
Пучдемон се предаде на белгийската полиция
Снимка: Reuters

Бившият президент на Каталуния Карлос Пучдемон и четиримата министри, с които той пристигна в понеделник в Брюксел, са се предали тази сутрин на полицията. Това съобщи говорител на брюкселската федерална полиция на извънреден брифинг.

Още по темата
Петимата бивши членове на каталунското регионално правителство са се явили в полицията в 9,17 ч местно време тази сутрин и са изслушали с помощта на преводач мотивите на издадената от Испания заповед за арест.

Те са били придружени от адвокатите си и са били информирани за издадените срещу тях европейски заповеди за арест от испанската полиция. Мадрид обвинява Пучдемон и неговия кабинет в бунт и нарушаване на конституционния ред.

Белгийската полиция е разпределила делата им на съдия, който има 24 часа да реши как да постъпи с тях.
Той може да откаже да изпълни заповедта за арест и да ги освободи, да ги арестува, да ги пусне срещу или без гаранция, поясни говорителят.

Решението на магистрата ще бъде издадено до 9,17 минути Централно европейско време, точно 24 часа след предаването на петимата испански граждани. Дотогава те остават задържани под полицайска охрана въз основа на искането за арест, което Мадрид изпрати в Брюксел в петък.

"Съдията е напълно свободен да разпореди всяка от четирите възможности, въз основа на преценка на обвиненията и риска петимата да се укрият от правосъдието", обясни говорителят на полицията.
Ако той реши да ги арестува, те ще бъдат откарани в затвора, докато не бъдат екстрадирани в Испания, добави той.

Говорителят уточни, че е възможно петимата испанци да обжалват решенията на магистрата, което ще им даде отсрочка с още 15 дни, преди изпълнението на заповедта за арест.

Пучдемон и неговите министри съобщиха на пресконференция в Брюксел във вторник, че са пристигнали в града в търсене на срещи с европейските институции и заради опасения, че испанският съд няма да отсъди по делата им справедливо. Бившият каталонски президент поиска лични гаранции от испанските власти за честен процес, но Мадрид не отговори на апела му.

В края на седмицата белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че ако страната му получи заповед за арест от Испания, ще спази задължението си да я разгледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
8
 
! Отговори
президент, премиер?? преди 6 години
Бившият президент на Каталуния е подвеждащ израз - докато Каталуния е част от Кралство Испания, пост президент там няма. Президентът е държавен глава в република, кралят - в парламентарна монархия, каквато е Испания. В каталунския случай Пучдемон е бил президент/председател НА АВТОНОМНОТО ПРАВИТЕЛСТВО или премиер. Добре е да се използват максимално точни названия на съответните постове, вместо механично да се превежда от чужд език.
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35КАТУНИЯ НЕ МОЖЕ ДА ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТ!!! КОГАТО НАПРАВИШ ПОДОБНО НЕЩО ТОВА Е ОБЯВЯВАНЕ НА ВОЙНА И СТРАНАТА НА КОЯТО Е ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е В ПЪЛНОТО СИ ПРАВО ДА СЕ ЗАЩИТИ!!!КОСОВО И МАКЕДОНИЯ НЕ СА СРЪБСКА ТЕРИТОРИЯ И НА СА ЗАВОЮВАНИ ОТ СЪРБИЯ СЪС ВОЙНА! КОСОВО И МАКЕДОНИЯ СА ПОДАРЕНИ НА СЪРБИЯ СЛЕД РАЗПАДА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ!~ НО ТАКА КАКТО СА ИМ ПОДАРЕНИ ТАКА И МОГАТ ДА СЕ ВЗЕМАТ ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ДАЛИ И ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ!
33
0
 
11
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
38 Испанската Конституция не допуска такъв Референдум , това първо и второ , видя се колко гласуваха на него Ето сега ще има избори , легални, признати и ще се преброят
32
2
 
10
 
! Отговори
до 38 преди 6 години
и защо няма протести в каталуния в защита на независимостта си ?? колко от 7,5 млн са излезли на улицата или стачкуват ?? а за да е валиден един такъв референдум трябва да са за поне 75% от имащите право на глас а не от гласувалите !!
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТУНЦИТЕ СА АЛЧНО ИСПАНСКО СТАДО КОЕТО ЗНАЕ ДА ПРАВИ ГОЛИ ПРОТЕСТИ И ДА ПУСКА БРЕМЕННИ ЖЕНИ И МАЛКИ ДЕЦА ДА СЕ БИЯТ УТАЙКАТА НА ОБЩЕСТВОТО СА!! С ТОЗИ Е СВЪРШЕНО!!!
30
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата работа по независимостта на каталуния беше изпълнена с демократични средства - референдум. Не е имало бунтове, въстания, революции.Очевидно е, че кастилското правителство не иска да се съобрази с волята на каталунския народ. Действията му ще доведат до увеличаване на броя на желаещите независимост.
29
4
 
9
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
35 Кое и е суверенното на Каталуния :- Незаконният Референдум на който гласуваха 43% от населението и ЗА Независимостта бяха 90% сиреч 38% от имащите право на глас каталунциили- Крехкото мнозинство на Каталунския местен Парламент в което златен пръст имаше антикапиталистическата ултралява партия / знаете ги тези какви са и чии проект са
28
1
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
Щом Каталуния е независима власт и държава от Испания, тогава защо човека избяга в Белгия?Явно и той знае много добре, колко е извоювала независимост Каталуня.Дори сам няма доверие на това, че е независима.
27
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34Щом Каталуния е обявила независимост тя не е субект на испанската конституция или законодателна система. Независимостта я обяви демократично избраното правителство на Каталуния, предеи централното правиделство да задейства член 155, така че си е напълно легитимно.Единствените които извършват престъпления са тези от Мадрид, с техните посегателства над суверенна Каталуния.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
33 Гл.прокурор на Испания смята че са нарушили законите . Какво лошо виждаш . Ще има съд те ще се представляват от защитата си , какво толкова .Знаеш ли какви загубите на Испания от тази щуротия , милиарди
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе добре го дават демокрадците в Мадрид - възстановиха "демокрацията" като затвориха всичките демократично избрани лидери
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Цецо"Да, ама Демон? Хълм демон!"няма демон - има ДЕ МОНТ, като Т-то е нямопуж-де-монтне пуч демонаман от простьовци
23
3
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
По скоро направиха обратното, оставиха някой каталунци и лидери да си повярват че имат права над законите, и ги оставиха да нарушат повече закони, така събират повече доказателства срещу тях.Да всички сме съгласни че това не е най демократичното отношение към криминалния свят.По добре е да е ясно че не може да преминава законите още от самото начало.Но испанската влас подходи по друг начин съвсем умишлено, и целенасочено.
22
3
 
1
 
! Отговори
От 29 до 24 Европа преди 6 години
Иначе и терористите ги съдят за това че нарушават законите, като опит за избиване на мирното населени и така нататък, а не за това че имат вижданията на ислямска държава ,както казваш ти борец за свобода.Да когато имаш по различни виждания попадаш под по голямо наблюдение отколкото другите граждани, но не те арестуват политически.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно нямат шанс да ги съдят в Европа, без законова основа,Няма шанс някой съдия да каже не си нарушил никой закон но не ми харесва начина на мислене и за това ще те скарам в затвора(политически затворник). Само ако се докаже че е нарушил законите и правомощията си тогава ,могат да го подведат под отговорност.
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не дай си боже Путин да беше направил същото с Крим което Испания направи в Каталуния и воят на запада щеше да продължи векове, то и без това вият. В Каталуния ги биха, арестуват лидерите им, за показ какво ви чака ако се опиташ да си упражниш правата си и свободата за която толкова претендира запада.
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАПРАВО ДА БЯГА В МОСКВА. Там ще го освободят. И МОЖЕ ДА РАЗВИЕ КОНСПИРАТОЕСКА ДЕЙНОСТ В ИСПАНИЯ.
18
7
 
15
 
! Отговори
криста преди 6 години
Излъга каталунците и се свря като мишок в Белгия . Наистина трябва да отговаря за делата си . Може би не точно пред съда...
17
0
 
12
 
! Отговори
От 20 преди 6 години
Барселона винаги е била част от този които е бил най силен на всяко време,И се явявала като негов основен център, затова има история в този град, и то запазена с времето.Никой не иска тази история да бъде унищожена.Не само че няма да я бомбандират, а и ще направят всичко възможно да не се допусне това .А Испания няма да посегне са собствената си история.Така, че колкото и да ти се иска да гледаш война, просто другите не искат това.
16
9
 
13
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 6 години
Скандал! В Испания, страна-член на ЕС, вече има политически затворници. По заповед на Рахуй! Това ли са европейските ценности? Да вкарват в затвора борци за свобода?