Пучдемон се предаде на белгийската полиция

Съдбата на експрезидента на Каталуния ще бъде решена до утре сутрин
5 ное 2017 16:01, Екип на Dnes.bg
69
Пучдемон се предаде на белгийската полиция
Снимка: Reuters

Бившият президент на Каталуния Карлос Пучдемон и четиримата министри, с които той пристигна в понеделник в Брюксел, са се предали тази сутрин на полицията. Това съобщи говорител на брюкселската федерална полиция на извънреден брифинг.

Още по темата
Петимата бивши членове на каталунското регионално правителство са се явили в полицията в 9,17 ч местно време тази сутрин и са изслушали с помощта на преводач мотивите на издадената от Испания заповед за арест.

Те са били придружени от адвокатите си и са били информирани за издадените срещу тях европейски заповеди за арест от испанската полиция. Мадрид обвинява Пучдемон и неговия кабинет в бунт и нарушаване на конституционния ред.

Белгийската полиция е разпределила делата им на съдия, който има 24 часа да реши как да постъпи с тях.
Той може да откаже да изпълни заповедта за арест и да ги освободи, да ги арестува, да ги пусне срещу или без гаранция, поясни говорителят.

Решението на магистрата ще бъде издадено до 9,17 минути Централно европейско време, точно 24 часа след предаването на петимата испански граждани. Дотогава те остават задържани под полицайска охрана въз основа на искането за арест, което Мадрид изпрати в Брюксел в петък.

"Съдията е напълно свободен да разпореди всяка от четирите възможности, въз основа на преценка на обвиненията и риска петимата да се укрият от правосъдието", обясни говорителят на полицията.
Ако той реши да ги арестува, те ще бъдат откарани в затвора, докато не бъдат екстрадирани в Испания, добави той.

Говорителят уточни, че е възможно петимата испанци да обжалват решенията на магистрата, което ще им даде отсрочка с още 15 дни, преди изпълнението на заповедта за арест.

Пучдемон и неговите министри съобщиха на пресконференция в Брюксел във вторник, че са пристигнали в града в търсене на срещи с европейските институции и заради опасения, че испанският съд няма да отсъди по делата им справедливо. Бившият каталонски президент поиска лични гаранции от испанските власти за честен процес, но Мадрид не отговори на апела му.

В края на седмицата белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че ако страната му получи заповед за арест от Испания, ще спази задължението си да я разгледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18 Разликата е голяма и няма нищо общо косово с каталуния. Финансово СФРЮ Имаше много благини от САЩ И ОТ Великобритания.И КОГАТО ИМ СПРЯХА МИЛОШЕВИЧ ОТ БАНКА В НЮ ЙОРК ГО ВЪРНАХА В СЪРБИЯ . И той подкара разделянето.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 18Искаш да кажеш защо не бомбандират Барселона, след като САЩ са уж съюзници с Испания, както направиха срещу Сърбия след като станаха съюзници на Косово.Ами съюзниците им Испания не са искали помощ от тях, заявяват че това е вътрешен проблем на Испания с които те могат да се справят, и няма признаци че не могат.Барселона е хубав град ,които си носи своята история и не е хубаво да е подлаган на подобни неща, той е бил важна част от Римската империя след това от испанската империя ,историче
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та значи вместо Демон на Пуча да му викаме просто Чарли Хълмистия, а?
12
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз да питам пак: Защо САЩ бомбардира Белград, когато не признаха Косово, а сега защо не бомбардира Мадрид ? А ?
11
7
 
7
 
! Отговори
Пуч трол преди 6 години
Трябва всички да се разбунтуваме срещу европейските правителства и Брюксел.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12De Mont, mont е планина, явно каталунското е близко френското, то там голяма мешавица.
9
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испанците направиха Пучдемон герой! Сега дори да изгние в затвора, той вече ще влезе в историята, като борец за свобода. Васил Левски е борец за свобода от гледна точка на българите и е терорист от гледна точка на султана на Османската империя. Нали ме разбирате ? Думите терорист и борец за свобода са разтегливи понятия. Хората лесно се манипулират. Испания тръгва по пътя на гражданската война!!!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пучдемон се предаде на белгийската полиция и беше задържан за 24 часа.
7
2
 
13
 
! Отговори
До анонимен №2 преди 6 години
Моля ? Цяла Каталуния го обичала Пучи?И ти си ,като Нинова. Лъжец.
6
0
 
14
 
! Отговори
Испания преди 6 години
Кой кого храни с 20%БВП, като 12% от тях са само задълженията, които са натрупали каталунска област. Тя и София област храни цяла България по логиката ти
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига с това "пуч". На езика, който си мислиш, че знаеш, думата е "путч" - преврат. А фамилното име на господина на каталонски означава "планински хълм" - piug de mont. Хълм-от-планината.
4
20
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Каталуня никога не е заявявала, че иска да напусне ЕС, а само Испания, която храни от половин век.
3
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама и те намерили къде да търсят убежище... искат свобода от робовладелците, а отишли баш в щаб-квартирата им...
2
9
 
10
 
! Отговори
Х преди 6 години
ПУЧ ОЗНАЧАВА ПРЕВРАТ ВОЕНЕН И ДУМАТА Е С ШВЕЙЦАРСКИ ПРОИЗХОД.ДЕМОН СИ Е ДЕМОН-ОБЩОИЗВЕСТНО ЗНАЧЕНИЕ. С ДЕЯНИЯТА СИ ТОЯ НАПЪЛНО ОПРАВДАВА ФАМИЛНОТО СИ ИМЕ-ПУЧДЕМОН.ОЧАКВАМ ДА ГИ ЗАДЪРЖАТ ПОД СТРАЖА В БЕЛГИЯ,СЛЕД КОЕТО ЩЕ СЕ ГЛЕДА ДЕЛО НА ДВЕ ИНСТАНЦИИ,КАКТО Е ТУК У НАС И ТОВА Е.ВСЪЩНОСТ,ПРОБЛЕМЪТ С ЕКСТРАДИЦИЯТА ЩЕ СЕ РЕШИ ОТ СЪДА,НЕ ОТ ПРЕМИЕРА НА БЕЛГИЯ.
1
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че цяла Каталуня боготвори Пучдемон и че той вече е влязал в Историята на страната, която ще се изучава скоро в Независимата държава Каталуня.