Пучдемон се предаде на белгийската полиция

Съдбата на експрезидента на Каталуния ще бъде решена до утре сутрин
5 ное 2017 16:01, Екип на Dnes.bg
69
Пучдемон се предаде на белгийската полиция
Снимка: Reuters

Бившият президент на Каталуния Карлос Пучдемон и четиримата министри, с които той пристигна в понеделник в Брюксел, са се предали тази сутрин на полицията. Това съобщи говорител на брюкселската федерална полиция на извънреден брифинг.

Още по темата
Петимата бивши членове на каталунското регионално правителство са се явили в полицията в 9,17 ч местно време тази сутрин и са изслушали с помощта на преводач мотивите на издадената от Испания заповед за арест.

Те са били придружени от адвокатите си и са били информирани за издадените срещу тях европейски заповеди за арест от испанската полиция. Мадрид обвинява Пучдемон и неговия кабинет в бунт и нарушаване на конституционния ред.

Белгийската полиция е разпределила делата им на съдия, който има 24 часа да реши как да постъпи с тях.
Той може да откаже да изпълни заповедта за арест и да ги освободи, да ги арестува, да ги пусне срещу или без гаранция, поясни говорителят.

Решението на магистрата ще бъде издадено до 9,17 минути Централно европейско време, точно 24 часа след предаването на петимата испански граждани. Дотогава те остават задържани под полицайска охрана въз основа на искането за арест, което Мадрид изпрати в Брюксел в петък.

"Съдията е напълно свободен да разпореди всяка от четирите възможности, въз основа на преценка на обвиненията и риска петимата да се укрият от правосъдието", обясни говорителят на полицията.
Ако той реши да ги арестува, те ще бъдат откарани в затвора, докато не бъдат екстрадирани в Испания, добави той.

Говорителят уточни, че е възможно петимата испанци да обжалват решенията на магистрата, което ще им даде отсрочка с още 15 дни, преди изпълнението на заповедта за арест.

Пучдемон и неговите министри съобщиха на пресконференция в Брюксел във вторник, че са пристигнали в града в търсене на срещи с европейските институции и заради опасения, че испанският съд няма да отсъди по делата им справедливо. Бившият каталонски президент поиска лични гаранции от испанските власти за честен процес, но Мадрид не отговори на апела му.

В края на седмицата белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че ако страната му получи заповед за арест от Испания, ще спази задължението си да я разгледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
Калпака се усети къде да отиде. И в Белгия фламанците искат да се отделят от валонците. Там и в Северна Италия са местата в Европа, където би получил подкрепа,
54
1
 
0
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Сега на ход е еврейското лоби в Белгия.Богоизбраните едва ли ще изоставят агента си-добра работа им свърши!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бъде разпънат на кръстна смърт
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
75 % stava vapros za REFERENDUM ,ne za obiknovenni izbori
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пучдемон е *** както Порошенко
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АУУУ И СЕГА... СЕКС БЕЗ ПРЕЗЕРВАТИВ
49
1
 
1
 
! Отговори
съндърлъ мъндърлъ преди 6 години
Да му дадат награта ,,Сахаров,, като борец за свобода.
48
2
 
17
 
! Отговори
мдааа преди 6 години
Неистовите напъни да се изкарат каталунците подтиснати и онеправдани са абсолютно безсмислени... ..дори и при висш пилотаж манипулации!
47
1
 
1
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
53 Нищо не разбрах , какви 75% , това не е никаква граница според нашето изборно право и какво по точно питаш
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименDa te pitam! A zashto sa validni samo tezi izbori v Bulgaria na koito sa glasuvali pod 75%.?
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сокол 9Da te pitam! A zashto sa validni samo tezi izbori v Bulgaria na koito ne sa glasuvali pod 75%.?
44
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжно им е на ушанковците, че пучият демон не успя. Отне им възможността да легитимират Крим.
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЪПРОСЪТ С КАТУНИЯ Е ПРИКЛЮЧЕН! ОСВЕН НЯКОЙ ГОЛ ПРОТЕСТ ОТ ТАМ ДРУГО НЯМА ДА ИМА!!!!80 ГОДИНИ ТЕ НЕ СА ИСКАЛИ НЕЗАВИСИМОСТ !! АВТОНОМИЯ СА ОТ 1936-ТА ГОДИНА!!! НАСЕЛЕНИЕТО НА КАТУНИЯ Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА ЩОМ 80 ГОДИНИ НЕ СА ИСКАЛИ НЕЗАВИСИМОСТ ЗНАЧИ ИЗОБЩО НЕ ИМ ДРЕМЕ ЗА ТАЗИ НЕЗАВИСИМОСТ!!!!ПРЪЦ ДУПОН ИМ ОБЕЩА ПОВЕЧЕ ПАРИ АКО ИЗЛЕЗНАТ ОТ СЪСТАВА НА ИСПАНИЯ НО НОВА СЕ ПРОВАЛИ ЩОТО ЩЯХА ДА ГИ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ ЕС!!!ИСПАНИЯ ПОБЕДИ НА 100% А ДУПОН ЩЕ ЛЕЖИ ПОНЕ 20 ГОДИНИ НЕКА МУ Е :D
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този такива проблеми създаде на Европа, които даже още не можем да схванем при това.....Не слагай всички сред несхващащите.
41
0
 
0
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
дори итака да е в момента в косово няма ...български наследници...въпроса е , че няма как косоварите да имат претенции за тази земя...да не говорим , че някакви външни сили могат да раздават и отнемат земи !
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОСОВО Е ДАДЕНО НА СЪБРИЯ ТОЛКОВА ЗАКОННО КОЛКОТО ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ДАДОХА НА ИЗРАЕЛ ПАЛЕСТИНСКАТА ЗЕМЯ!!!
39
1
 
7
 
! Отговори
мдааа преди 6 години
Този такива проблеми създаде на Европа, които даже още не можем да схванем при това..Отгледаха го со росоидната либерастия и видиотяването на европейците. От тука нататък падащото домино ще се опита да ни върне разсъдъка, изгубен някъде в "прехода"....
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44 А ад не би да е имало сърби там. Косово е населено с българи по онова време
37
1
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
До президент, премиер??Според мен титлите се превеждат както са, а не се нагласяват според националните традиции на читателя. Титлата на Пучдемон е президент и това може да се провери в Гугъл. Няма смисъл да се натъманява нещо. Такава е системата в Испания. Може да е нелогична за българина, но това не я прави недостоверна. Иначе Пучдемон може да се нарече и областен управител, но няма да е вярно
36
5
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
от къде на къде други държави...велики или не ще раздават чужда земя???косово не може да бъде дадено на албанците защото те не са живели там преди завладяване на територията от турците !!! македония си е на местните живели отдавна там а за кърджали ....нормално е да не могат турците там да искат независимост след като дедите им са нахлули и заграбили земи в европа