Брюксел: Българинът ще усети, че икономиката е добре

Русия, Китай и Бразилия надминали очакванията на ЕС за растеж
9 ное 2017 14:54, Екип на Dnes.bg
202
Брюксел: Българинът ще усети, че икономиката е добре
Снимка: архив, Reuters

И българският гражданин ще усети, че икономиката е стабилна. Това обещава Европейската комисия в редовната си Есенна прогноза за състоянието на европейската икономика, публикувана днес.

Според анализа на Брюксел през 2017 г. в България ще бъде постигнат 3,9% реален ръст на икономиката, който народът ще усети по джоба си, а не както досега само в статистическите отчети.

Екипът на Жан-Клод Юнкер дори ревизира очакванията си за представянето на българската икономика, направени през пролетта, с 0,5% на сто нагоре.

Еврокомисията смята, че след три години дефлация, балансът на цените също ще излезе на плюс в резултат на желанието на населението да купува. Прогнозната инфлация за тази година е 1%. Предвижда се, че заетостта ще нарасне с 0,7%, което ще изкара още пари на светло.

Увеличаването на заплатите и доходите ще увеличи оптимизма сред населението, което ще започне да харчи повече, се твърди в анализа.

Есенната икономическа прогноза твърди, че вътрешното търсене на стоки и услуги вече е надминало интереса на външните търговски партньори и износът, който досега беше основен донор на бюджета, намалява. Голямото потребление в страната налага ръст на вноса, който е по-висок от този на износа. За първа година износът няма да има никакъв принос към икономическия растеж на България, се казва в прогнозата.

На същата оптимистична вълна Брюксел предвижда увеличаване на инвестициите и „бавно възстановяване след срива с 6,6% през 2016“.

Еврокомисията предупреждава, че излишъкът в бюджета ще намалее с 3 на сто заради допълнителните харчове на правителството за заплати. Запасите ще продължат да намаляват и през следващите две години, като ще стигнат до 2,3 на сто от БВП през 2019 г. Не са големи очакванията и за усвояването на еврофондовете, където слабите резултати ще са причина европейските пари да не играят съществена роля в създаването на българския БВП.

Недостигът на работна ръка ще намали скоростта на икономическото развитие в страната през идните две години, твърди Комисията, която прогнозира не повече от 3,6 на сто през 2019-а.

Държавният бюджет ще остане стабилен, твърди Брюксел, който изчислява, че ръстът в заплатите в публичния сектор може да се компенсира с по-добра събираемост на дължимите налози. Парите от данъци се очаква да станат повече заради по-бързите обороти на икономиката и увеличените вноски за социално осигуряване.

Европейската комисия очаква и намаляване на държавния дълг до 25,7 на сто.

Подобен оптимизъм се споделя и за развитието на европейската икономика като цяло, която тази година ще нарасне с 2,5 на сто, съгласно прогнозата – най-високият резултат през последните 10 г. Икономиката ще се увеличава дори във Великобритания (1,2%), която е дестабилизирана от процесите на Brexit. Предвижда се намаляване на безработицата до 7,5%, но заплатите няма да вървят така бързо нагоре заради по-слабото увеличаване на производителността на труда.

„Навлизаме в нова фаза на възстановяване на икономиката със силни индикатори, което ще се усети и от гражданите“, обеща икономическият еврокомисар Пиер Московиси.

Той обаче предупреди, че излизането от кризата още не приключило, тъй като развитието на икономиката е по-бавно, отколкото след кризите през 70-те,80-те и 90-те години и все още е силно зависимо от политическата подкрепа.

Московиси предупреди, че бавния възход на Европа е проблем, тъй като Китай е надминал всички прогнози за икономически растеж, а Русия и Бразилия се възстановяват по-бързо от очакваното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един турчинНаписал си абсолютни глупости, ама абсолютни.89-та бяхме тотални мизерници, сега бутаме пълни колички по хипермаркетите.За каква покупателна способност ми говориш?Повечето хора са заети в сферата на услугитеНе знам с какво са заети повечето хора, но в момента дела на индустрията в БВП е по-голяма отколкото 89-та.Тия врели, некипели ги обяснявай на друг.
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ?Растеж?Ахахахаха БВП на Русия за 3 години спадна двойно и вече е два пъти по-малък от този на Турция, Южна Корея, Италия, Холандия и т.н. те за растеж говорят!?Ахахахаха абе другари ставате за смях вече бе!
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със сълзи се смях.
164
1
 
0
 
! Отговори
Един турчин преди 6 години
Покупателната способност на българина в края на 2016-та година достигна нивото от...1989-та година.Това означава,че почти тридесет години не се случи нищо съществено.За да спаси валутата си България влезе в условията на валутен борд преди около двадесет години,следователно не можем да контролираме българския лев и сме зависими.Нямаме икономика,която да генерира пари.Повечето хора са заети в сферата на услугите,а те не вливат пари в икономиката-само оперират с тях.Статията е смешна!
163
0
 
0
 
! Отговори
turko преди 6 години
Bruksel ne poznavat nashite politici
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина от поколения вече чака светлото бъдеще.Какво пък, ще почака още няколко века. На това е свикнал.
161
1
 
1
 
! Отговори
batevale преди 6 години
Крайният потребител плаща всичко в България . И при увеличаващите се цени на горива и енергии се генерира толкова мощен инфлационен ефект , че тези оптимистични прогнози и предположения са чисти химери .Какви стоки и услуги продаваме на международния пазар , че да компенсираме изтичането на национален капитал(ако е останал такъв) ? Нямало страшно ,защото сме в ЕС (частично) , но като какви ? Като кърлежи ?!?
160
0
 
4
 
! Отговори
Ще усети ли преди 6 години
А с коя част от тялото си, по-точно?
159
1
 
6
 
! Отговори
На трастиката преди 6 години
Почти стигнахме Светлото бъдеще и КомунизЪма, другари! Копайте, още малко остана!Още 1 милиард и Боко ще може да се хвали, че има 10 милиарда! Копайте!
158
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
Какво става? Нали Русия беше фалирала? Навсякъде дори западняците пишат, че са изненадани от добрите и показатели. А за България... Ще се оправи, когато изметете цар *** и сложите премиер с поне 100 мозъчни клетки и IQ над 80! Толкова е просто!
157
3
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Увеличаването на заплатите и доходите ще увеличи оптимизма сред населението, което ще започне да харчи повече, се твърди в анализа--хахахаххаха КАКЪВ ВИЦ хахахаа Превода е - Брюксел е доволен от Правителството -че ни прави по бедни и ***-Но явно мислят Бг народът за много глупав- за няколко месеца всичко се вдига- градски транспорт с 50 - 60 % вода с 13 --30 % парно храни се вдигат- инфлацията е огромна- 100лв нямат никаква стойност- а повечето хора работят за 5 такива хартийки- ЛЪЖИ ЛЪЖИ !!
156
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е па супер е икономиката, екстра си е даже. Яйца 40 стотинки, при 25 до преди 2 месеца. Масло 7 лв / 250 гр. при 5 до преди 3 месеца и т.н.
155
1
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: Емине Местан (номер 170)Да, това сигурно е така. От Брюксел малко ги интересува кой е човека, стига този човек да спазва политиката на целия Европейски Съюз и всичко останало е без значение.За този случай да ти кажа обаче си има една хубава българска поговорка.Тя гласи: "Господ дава, но в кошара не вкарва".Какво означава това? Означава, че те разчитат че ние, българите, сме възрастни хора, порастнали и имаме мозък с който да мислим. Явно не е така.
154
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според анализа на Брюксел през 2017 г. в България ще бъде постигнат 3,9% реален ръст на икономиката, който народът ще усети по джоба си, а не както досега само в статистическите отчети."Това, което Брюксел не е успял да анализира е факта, че тези 3,9% реален ръст на икономиката ще влязат в джобовете на българите от ГЕРБ, и най-вече в джобовете на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и сие.В джобовете на останалите българи те няма да влязат, а напротив, даже ще ни изтупат и стотинките!
153
2
 
7
 
! Отговори
Емине Местан преди 6 години
Едно си баба знае, едно си бае! Четох внимателно статията, има разминаване в числата, анализа и изказаните предположения. Това ми подсказва, че там в Брюксел май си говорят ей тъй, според чоека( държавата). Тях ги интересува пряко дали дадено правителство държи проевропейския курс или не. Ако истнски бяха загрижени, щяха да настояват за същински реформи, които да ограничат корупцията по високите етажи на властта. Ако гражданите не вземат нещата в свои ръце и не покажат нетърпимост така и ще прод
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива плоски заглавия праеят трафик, учете се
151
2
 
6
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Това са простотии, няколко Европейски фирми се оттеглят с причина "лимитиран пазар", народа оскотява, опростачва се и личните ми впечатления са в разрез с написаното по-горе. Да не говорим и че, дори с 3.9 % има да стигнем средния европейски стандарт след около 300 години. Световните кукловоди ни държат в изкуствена кома и няма спасение за нас ако не се вземем в ръце и не работим усърдно за всенародното добруване. Европейските бюрократи това им е работата да плямпат манипулативни тъпотии
150
2
 
6
 
! Отговори
Читател преди 6 години
По сметките, скити в офшорките, по това ли ще усетим, че сме по-добре?!
149
3
 
7
 
! Отговори
Ь преди 6 години
Не се спряха. Нямало балон на недвижимите имоти, всички сме цъфнали и вързали, та имало тапи за Гърция, па сега пак живеем в разкош. Намирисва на загоряла манджа, но ни хранят прилежно.
148
1
 
12
 
! Отговори
Референдум преди 6 години
От 10 годни...100? пенсия с Европейски стандарт?