Брюксел: Българинът ще усети, че икономиката е добре

Русия, Китай и Бразилия надминали очакванията на ЕС за растеж
9 ное 2017 14:54, Екип на Dnes.bg
202
Брюксел: Българинът ще усети, че икономиката е добре
Снимка: архив, Reuters

И българският гражданин ще усети, че икономиката е стабилна. Това обещава Европейската комисия в редовната си Есенна прогноза за състоянието на европейската икономика, публикувана днес.

Според анализа на Брюксел през 2017 г. в България ще бъде постигнат 3,9% реален ръст на икономиката, който народът ще усети по джоба си, а не както досега само в статистическите отчети.

Екипът на Жан-Клод Юнкер дори ревизира очакванията си за представянето на българската икономика, направени през пролетта, с 0,5% на сто нагоре.

Еврокомисията смята, че след три години дефлация, балансът на цените също ще излезе на плюс в резултат на желанието на населението да купува. Прогнозната инфлация за тази година е 1%. Предвижда се, че заетостта ще нарасне с 0,7%, което ще изкара още пари на светло.

Увеличаването на заплатите и доходите ще увеличи оптимизма сред населението, което ще започне да харчи повече, се твърди в анализа.

Есенната икономическа прогноза твърди, че вътрешното търсене на стоки и услуги вече е надминало интереса на външните търговски партньори и износът, който досега беше основен донор на бюджета, намалява. Голямото потребление в страната налага ръст на вноса, който е по-висок от този на износа. За първа година износът няма да има никакъв принос към икономическия растеж на България, се казва в прогнозата.

На същата оптимистична вълна Брюксел предвижда увеличаване на инвестициите и „бавно възстановяване след срива с 6,6% през 2016“.

Еврокомисията предупреждава, че излишъкът в бюджета ще намалее с 3 на сто заради допълнителните харчове на правителството за заплати. Запасите ще продължат да намаляват и през следващите две години, като ще стигнат до 2,3 на сто от БВП през 2019 г. Не са големи очакванията и за усвояването на еврофондовете, където слабите резултати ще са причина европейските пари да не играят съществена роля в създаването на българския БВП.

Недостигът на работна ръка ще намали скоростта на икономическото развитие в страната през идните две години, твърди Комисията, която прогнозира не повече от 3,6 на сто през 2019-а.

Държавният бюджет ще остане стабилен, твърди Брюксел, който изчислява, че ръстът в заплатите в публичния сектор може да се компенсира с по-добра събираемост на дължимите налози. Парите от данъци се очаква да станат повече заради по-бързите обороти на икономиката и увеличените вноски за социално осигуряване.

Европейската комисия очаква и намаляване на държавния дълг до 25,7 на сто.

Подобен оптимизъм се споделя и за развитието на европейската икономика като цяло, която тази година ще нарасне с 2,5 на сто, съгласно прогнозата – най-високият резултат през последните 10 г. Икономиката ще се увеличава дори във Великобритания (1,2%), която е дестабилизирана от процесите на Brexit. Предвижда се намаляване на безработицата до 7,5%, но заплатите няма да вървят така бързо нагоре заради по-слабото увеличаване на производителността на труда.

„Навлизаме в нова фаза на възстановяване на икономиката със силни индикатори, което ще се усети и от гражданите“, обеща икономическият еврокомисар Пиер Московиси.

Той обаче предупреди, че излизането от кризата още не приключило, тъй като развитието на икономиката е по-бавно, отколкото след кризите през 70-те,80-те и 90-те години и все още е силно зависимо от политическата подкрепа.

Московиси предупреди, че бавния възход на Европа е проблем, тъй като Китай е надминал всички прогнози за икономически растеж, а Русия и Бразилия се възстановяват по-бързо от очакваното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Когато изчезне ли?Тогава ли ще усети?Еврогейска ***.
106
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел: Българинът ще усети, че икономиката е добре...Ми да, усетихме, че сме добре. Ето - в Гърция за всички пенсионери по 1000 Евро коледна добавка, а за 30% от нашите по 30 и за останалите нямало пъри, въпреки, че имало 2 милиарда излишък?!?Това е то - ние сме добре и затова за нас няма а гърците са зле и има.Тука еди зеленчук ни плаши, да не би случайно да го махнем от власт, че сме щели да станем като в Гърция?!?Ми да се маха веднага, бе. И ние искаме 14 пенсии и заплати годиншно.
105
2
 
4
 
! Отговори
Калоян преди 6 години
се автоцензурираме или ще бъдем свободни да направим това, за което сме изпратени в тази материя от Единното съзнание, което създава ДОБРОТО! Течната - директната - пряката демокрация е БЕЗПАРТИЙНИЯТ модел на управление, в който всеки един от нас ще бъде СВОБОДЕН да взема решение по всеки един въпрос относно развитието и бъдещето на Българската държава! Как да се направи промяната по мирен и законен път е описано в работен проект Български СУВЕРЕН.
104
1
 
9
 
! Отговори
Калоян преди 6 години
Утопия е да се мисли, че на партии можете да отнемате привилегии и изисквате какво и как да правят! За 27 години Представителна демокрация имахте тази възможност и резултатът е нулев! Има ли партии ще има винаги олигархия и облагодетелствани, на които ще трябва да РОБУВАТЕ и да сте благодарни, че ви оставят да съществувате! Цял живот искате: "да живея сега" и не успявате! Това завещавате и на следващите поколения! Всичко зависи от нашите действия, дали ще бъдем доброволни роби на системата и ще
103
4
 
18
 
! Отговори
неверник преди 6 години
една думичка няма вярна в тази статия ;)
102
5
 
24
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
И къде са европейските инвестициите в производство, развойна дейност и образование, че да усетим как дръпва икономиката ? Не говоря за отпуснатите европейски хранилки на мутро-олигархията !Все още сме по-зле, отколкото бяхме 2009!
101
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вярвам на нито една дума излязла от устата на тези брюкселски . Самият факт, че подкрепят във всичко банкянската грешка на природата Кака Бойка е достатъчно показателен за нивото и морала на евро**.
100
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да сме благодарни на правителството сега много ще се види
99
0
 
2
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
А,бе къде е Рошко с белия тир?Той най-добре ще ви каже какво е усещането след като бъдете .........
98
1
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До Молете се и работетеOra et labora. Тва вече сме го чували демонокрадче през 90-сетте. Не върши работа. Само тия от демон-кратите дет поверват, ще ядът син памук, ние, че лочиме синя кръв.
97
4
 
29
 
! Отговори
Абе, преди 6 години
Може ли някой да обясни,как може да е добре нещо,което не съществува. Някога имахме икономика.Сега тя е само бледен спомен. Новодемократите я споминаха.
96
31
 
5
 
! Отговори
Молете се и работете преди 6 години
Бог да благослови и да подкрепя Бойко Борисов и съратниците му в патриотичните усилия за възстановяване на Отечеството от разрухата! Амин!
95
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът ще разбере по това, че още повече няма къде да паркира колата и по новоизникналата мутренска грозна сграда на 2-3 метра от прозореца му. Ура. Да живее Брюксел, да живее растежа на мафията.
94
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЛУПОСТИ!!!Това обобщено изказване е не само една голяма глупост, но и откровена лъжа и обида, насочени към българския гражданин!
93
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За последните 30 години в тази псевдодържава, единственото нещо което ми е порастнало са белите косми по главата ми.
92
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ръста на икономиката вече е явен в София, След време ще го има и по големите градове Варна ,Пловдив и т.н.След десет -петнадесет години ще го има и по малките градове ,естествено при условие че в малките градове има живущи,няма как да има ръст на икономиката при гладове с нулеви живущи.Така за да усетите ръста ,или се изнасяйте към други държави от ЕС по екстремно усещане, или към големите градове не толкова екс
91
2
 
23
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
А-хахахаххахахаххаааааааааааааааа, само гербаджетата ще го усетят, след кът с енакрадат и напълнят джобетата!
90
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Брюксел: Българинът ще усети, че икономиката е добре."---Тия приказки са на Банкянската Тиква. Брюксел да не повтаря като папагал въздухарските хвалби на Боко. Защото българинът отдавна го е усетил герберското "благоденствие".
89
1
 
22
 
! Отговори
Усещане преди 6 години
Ще усети ако до пишните ви трапези, хотели и лимузини имахме и ние достъп. Ама българинът само накрая ще ви плати сметката за 6 месеца курорт в София, а няма ще си яде мляко с хляб отстрани на загражденията.
88
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще го усетим бе??Колко време още е необходимо да чакаме това усещане??Със статии и плакати ли??Начетохме се,нагледахме се на такива!!Сега го искаме това усещане!!Не някъде,някога в илюзорното бъдеще и не"Тате каза,че ще ми купи колело,ама друг път"!!Две поколения измряха с отворени очи недочакали това усещане,третото е на път а то някъде се е загубило по баири и чукари!!Напълнихме единствено гробищата,разширихме ги в резултат на едно очакване!!Та....колко и докога е необходимо да чакаме!!