Брюксел: Българинът ще усети, че икономиката е добре

Русия, Китай и Бразилия надминали очакванията на ЕС за растеж
9 ное 2017 14:54, Екип на Dnes.bg
202
Брюксел: Българинът ще усети, че икономиката е добре
Снимка: архив, Reuters

И българският гражданин ще усети, че икономиката е стабилна. Това обещава Европейската комисия в редовната си Есенна прогноза за състоянието на европейската икономика, публикувана днес.

Според анализа на Брюксел през 2017 г. в България ще бъде постигнат 3,9% реален ръст на икономиката, който народът ще усети по джоба си, а не както досега само в статистическите отчети.

Екипът на Жан-Клод Юнкер дори ревизира очакванията си за представянето на българската икономика, направени през пролетта, с 0,5% на сто нагоре.

Еврокомисията смята, че след три години дефлация, балансът на цените също ще излезе на плюс в резултат на желанието на населението да купува. Прогнозната инфлация за тази година е 1%. Предвижда се, че заетостта ще нарасне с 0,7%, което ще изкара още пари на светло.

Увеличаването на заплатите и доходите ще увеличи оптимизма сред населението, което ще започне да харчи повече, се твърди в анализа.

Есенната икономическа прогноза твърди, че вътрешното търсене на стоки и услуги вече е надминало интереса на външните търговски партньори и износът, който досега беше основен донор на бюджета, намалява. Голямото потребление в страната налага ръст на вноса, който е по-висок от този на износа. За първа година износът няма да има никакъв принос към икономическия растеж на България, се казва в прогнозата.

На същата оптимистична вълна Брюксел предвижда увеличаване на инвестициите и „бавно възстановяване след срива с 6,6% през 2016“.

Еврокомисията предупреждава, че излишъкът в бюджета ще намалее с 3 на сто заради допълнителните харчове на правителството за заплати. Запасите ще продължат да намаляват и през следващите две години, като ще стигнат до 2,3 на сто от БВП през 2019 г. Не са големи очакванията и за усвояването на еврофондовете, където слабите резултати ще са причина европейските пари да не играят съществена роля в създаването на българския БВП.

Недостигът на работна ръка ще намали скоростта на икономическото развитие в страната през идните две години, твърди Комисията, която прогнозира не повече от 3,6 на сто през 2019-а.

Държавният бюджет ще остане стабилен, твърди Брюксел, който изчислява, че ръстът в заплатите в публичния сектор може да се компенсира с по-добра събираемост на дължимите налози. Парите от данъци се очаква да станат повече заради по-бързите обороти на икономиката и увеличените вноски за социално осигуряване.

Европейската комисия очаква и намаляване на държавния дълг до 25,7 на сто.

Подобен оптимизъм се споделя и за развитието на европейската икономика като цяло, която тази година ще нарасне с 2,5 на сто, съгласно прогнозата – най-високият резултат през последните 10 г. Икономиката ще се увеличава дори във Великобритания (1,2%), която е дестабилизирана от процесите на Brexit. Предвижда се намаляване на безработицата до 7,5%, но заплатите няма да вървят така бързо нагоре заради по-слабото увеличаване на производителността на труда.

„Навлизаме в нова фаза на възстановяване на икономиката със силни индикатори, което ще се усети и от гражданите“, обеща икономическият еврокомисар Пиер Московиси.

Той обаче предупреди, че излизането от кризата още не приключило, тъй като развитието на икономиката е по-бавно, отколкото след кризите през 70-те,80-те и 90-те години и все още е силно зависимо от политическата подкрепа.

Московиси предупреди, че бавния възход на Европа е проблем, тъй като Китай е надминал всички прогнози за икономически растеж, а Русия и Бразилия се възстановяват по-бързо от очакваното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все някой да ни осигури, все някой да ни даде, все накой да ни каже какви сме, все някой дани каже какво да правим, все някой...Стегнете се, никой нищо няма да направи за теб, както и ти нищо не правиш за друг, обичай семейството ти, ако те обича, наслаждавай се на чудесата на живота и опитвай да усъвършенстваш колективната памет, не може бъбрека да се сърди на сърцето че цялата урина минава през него. Помислете все пак сме на една прекрасна планета, кочто предлага едно и също за всички
86
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вкиснали брюкселски зелки такива. Да ви го натаковам, че да помните усещането цял живот после!
85
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преди това ще видим разпадането на измисления евроЕйски съюз
84
14
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Другари бъдете спокойни и оптимистични. За 7 години трудов стаж в една професия съм получил 200 лв увеличение на брутното ми възнаграждение. Разходите за тези 7 години не пропускат да се качват всяка година. Вярвам, че в България има бъдеще за създаване на нормално семейство. Толкова много вярвам, че не мисля да си търся работа по етапно в чужбина, защото тук ми се осигуряват най-добрите условия за създаване на семейство и отглеждане на деца. Вярвам на всички политици и обещания.
83
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори днес нещата у нас да започнат да се оправят обикновения човек ще усети това след 2-3г. Не говоря за града, но отидете на село и поискайте от продавачите в магазина за храни тетрадките с купуване на вересия, да видите за какво става дума.
82
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СМЕШНИЦИ....
81
2
 
20
 
! Отговори
дрис.бг преди 6 години
Е след още 10 години в нассрания ЕС може и да усетим нещо. По вероятно е дълбокото проникване изотзадзе без вазелин. Комшиите са близо и чакат.
80
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато цъфнат налъмите.
79
1
 
26
 
! Отговори
Дедовия преди 6 години
Синият на гладният не вярва
78
2
 
27
 
! Отговори
Тато ви Брежнев преди 6 години
Е, щом Джънкера ни казва, как да не му повярваме.Нали така страстно се целуват със Суджука - с езици.Обмен на старчески лиги.
77
0
 
28
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
Радосна новина за 80%от матряла...
76
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тонкатаТонка бъди уверен и не изпадай в депресия
75
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдете горди, макар и бедни, живота ни поставя всичко на място
74
31
 
8
 
! Отговори
тонката преди 6 години
Здравейте другари(здраствуйте друзя)(:(:(:И г ъзовете да си съдерете от писане тук вашите ко мунисти никога вече няма да управляват България,държава членка на НАТО и ЕС.Може да се гушнете с фесовете на Доган и да ходите при любимия ви Вовата Путин в СССР.Еееееетоз Бойко бе,направо ви е ба мамата красноармейска.Искам да пикаете газ,пикаете нали?(:(:(:
73
0
 
18
 
! Отговори
jj преди 6 години
ХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХАХХХХХХХХХАХАХААА.....чеки да си поема въздух........ХАААААААААААААААААААААААААААААААХАХАХХАХАХХАХХАХАХХАХА
72
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До антиобвързанКупи си суджукГерб има за продаване
71
4
 
20
 
! Отговори
антиобвързан преди 6 години
епа я добре си живуркам.... зимам 800 чисто, не плащам квартира, не съм женен, хазарт не играя, цигари не пуша, наркотици не зимам, кола нямам (карам колело), цъкам си на компа по цял ден и си пия виното и се чудя за кво да си изхарча кинтити
70
0
 
13
 
! Отговори
кой е българинът!? преди 6 години
До Анонимен33Вече знам КОЙ е българинът който е добре! Ама вече няма автори! Има цял Брюксел го е казал, екип написал статията!
69
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и яйцата растати дългът ни растеи кредитите които Пойко взема растати бедноста растеи милионите спечелени от герберите растати ууу я ми расте
68
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато върбата върже круши, ще го усетим