Брюксел с нови правила за газопровода от Русия до България

Еврокомисията е против тръби, заобикалящи Украйна
9 ное 2017 11:10, Екип на Dnes.bg
240
Брюксел с нови правила за газопровода от Русия до България
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия предложи днес нови правила, отнасящи се до газопроводите от трети страни, влизащи или излизащи на територията на Съюза, които ще засегнат и проекта на правителството за нова тръба от Русия.
 
Поправките в газовата директива са насочени основно срещу "Северен поток" 2, който "Газпром" поставя по дъното на Северно море до Германия, но ще промени регулацята и за всички тръби, идващи от Русия, Северна Африка, Норвегия и дори от Великобритания, след напускането й от Съюза.
 
Промените предвиждат всички тръби, настоящи и бъдещи, да отговарят на четири принципа: недискриминиращи тарифи, прозрачност, разделяне на собствеността върху тръбата от преноса на гориво, както и отделянето на поне 10% от капацитета й за други участници на пазара.
 
Европейската членка, която стои на точката на влизане на тръбата в ЕС, ще има право да дава дерогация от правилата за определен срок и при определени условия, се казва още в предложението на Еврокомисията.
 
Брюксел уточнява в обосновката си за новата законодателна инициатива, че тя ще засегне бъдещия газопровод от Русия до България, както и проектът ТАР, който е част от Южния газов коридор и свързва Гърция, Италия и Албания.
 
Поводът за поправянето на директивата обаче е "Северен поток" 2, където ЕС установи, че има законова дупка, която не позволява европейското законодателство да бъде приложено в изходната точка на тръбата на германския бряг. Затова Комисията поиска от страните членки да й предоставят мандат да преговаря с Русия по уреждането на въпроса, но те не можаха да се разберат.

Комисията обаче е противник на проекта и смята, че съоръжения от такъв мащаб не са необходими на ЕС, който си е осигурил достатъчни количиства, за да покрие нуждите си до 2030 г и очаква намаление на потреблението. Вместо руската тръба, Брюксел разчита на развитие на мрежата на втечнен газ. В позицията на Европейската комисия се казва, че "ЕС ще продължи да подкрепя руските газови доставки, пренасяни през Украйна". Така с транзитните такси Киев ще си осигури така нужните пари за реформи.

"Северен поток" и "Турски поток" са част от новата доктрина на Кремъл за заобикаляне на Украйна, която трябва да стане реалност през 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E KAK ES NE RESCHI S NESCHTO DA SE ZAIMAME A NE VSE DA SME BEDNI I POSLEDNI
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NOVITE PRAVILA ZASCHTO SA VSE NIE DA SEDIM BEZ GAZ I TOK?
190
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е новия СССР, само че вместо Москва сега слушаме Брюксел ,нищо нов не измислиха масоните-сатанисти.Ама западните шефове са много по-алчни и по-жестоки от наивните славяни в Русия.
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А цената на петрола тръгна нагоре. Вече мина 60 долара.
188
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАК ЛИ ЩЕ НАКАРАТ ТУРЦИЯ ДА ПУСНЕ ДРУГ ГАЗ ПРЕЗ ТУРСКИ ПОТОК ОСВЕН РУСКИ?
187
1
 
5
 
! Отговори
МНОО ЛОШ матерял преди 6 години
До (***) ШопЮжния поток опищахме орталъко че не го искаме, са такива мекерета като тебе реват че руснаците не ни го дали...разрови новините преди Путин да му писне от нас и виж Плювналиев какви изявления правеше и Боко как му пригласяше...
186
1
 
6
 
! Отговори
Най - накрая преди 6 години
накрая Путин ще каже - който иска газ да дойде да си налее от чучура!Да си носи собствени канчета и бутилки! Плаща се в рубли!Да видим еврокомисията какви правила за чучура ще измисли тогава? :):)
185
0
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
До до 67Кой ще те изправя на крака? ЕС който те срина ли?
184
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
*** требе да бъде изнудвана за пари, а не да и се дава собствеността върху газопровод, за който сме взели заем да го построим.Ти си алчен и кръйм е ваш?Значи плащай яки транзитни такси, щом искаш да прекараш гас през нас!
183
6
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Южен поток беше спрян от мишока Поти . БЪлгария официално не е направила нито едно изявление в този дух.На кремълското мишуенце не му издържаха нервичките лабави и се ос ра тотално.
182
1
 
6
 
! Отговори
Е-Гейска работа преди 6 години
Като се намеси политиката такива правила се появяват...а ние гледаме руската газ през крива тръба.
181
0
 
1
 
! Отговори
До 188 патриот преди 6 години
Какъв е този неразнираемо подобие на коментар ? Каква е тази драсканица ? Да не си се дрогирал още в 5 часа сутринта ?
180
1
 
10
 
! Отговори
Между другото преди 6 години
Американската компресирана газ дето я продават в ЕС се оказала...... руска! :)Сигурно пак руските хакери са виновни...
179
1
 
11
 
! Отговори
зелена слаба памет преди 6 години
ЮП беше спрян от Брюксел а тука го огласиха мишока-президент и тиквата премирер.много бързо ви хвана амнезията!
178
0
 
8
 
! Отговори
Политрешения преди 6 години
"Еврокомисията е против тръби, заобикалящи Украйна"Демег нищо еко и иконимически обосновано....
177
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЮП беше спрян от Джуджето. Той лично го обяви от турция. За което обвини България макар България да не е правила нищо друго освен да спазва законите. Е, за Джуджето законите са само препоръки а не правила за следване.
176
7
 
2
 
! Отговори
патриот преди 6 години
Ако Путин не беше нападнал Украйна нямаше нужда от СП,ЮП,ТП. Всички те са на етап "ЩЕ". 2019 Украйна спира да транзитира руски газ и тогава....... от де денги за държавата бензиноколонка..ха.ха Със "ЩЕ" не се печелят пари..ха.ха
175
4
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Дано анархията,която създадхте в Украйна,не прескочи към ЕС,че ние сме първи на пътя й...А като добавим и другаря Бойко,става страшно.
174
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
185 С много глупости е пълна тиквата ти
173
8
 
27
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
ЕС отне правото на България да печели от транзита на газ.В същото време американците купиха мрежата за пренос на газ в Украйна-синът на Джо Байдън.ЕС и САЩ за пореден път прекараха България, после се чудите защо сме най-бедните и най-бързо умиращите и ми говорете за евроатлантически ценности.Затова пускат турски сапунки по телевизиите и бози като VIP-brother.За да не мислите и да слушкате командите - без право на глас.