Брюксел с нови правила за газопровода от Русия до България

Еврокомисията е против тръби, заобикалящи Украйна
9 ное 2017 11:10, Екип на Dnes.bg
240
Брюксел с нови правила за газопровода от Русия до България
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия предложи днес нови правила, отнасящи се до газопроводите от трети страни, влизащи или излизащи на територията на Съюза, които ще засегнат и проекта на правителството за нова тръба от Русия.
 
Поправките в газовата директива са насочени основно срещу "Северен поток" 2, който "Газпром" поставя по дъното на Северно море до Германия, но ще промени регулацята и за всички тръби, идващи от Русия, Северна Африка, Норвегия и дори от Великобритания, след напускането й от Съюза.
 
Промените предвиждат всички тръби, настоящи и бъдещи, да отговарят на четири принципа: недискриминиращи тарифи, прозрачност, разделяне на собствеността върху тръбата от преноса на гориво, както и отделянето на поне 10% от капацитета й за други участници на пазара.
 
Европейската членка, която стои на точката на влизане на тръбата в ЕС, ще има право да дава дерогация от правилата за определен срок и при определени условия, се казва още в предложението на Еврокомисията.
 
Брюксел уточнява в обосновката си за новата законодателна инициатива, че тя ще засегне бъдещия газопровод от Русия до България, както и проектът ТАР, който е част от Южния газов коридор и свързва Гърция, Италия и Албания.
 
Поводът за поправянето на директивата обаче е "Северен поток" 2, където ЕС установи, че има законова дупка, която не позволява европейското законодателство да бъде приложено в изходната точка на тръбата на германския бряг. Затова Комисията поиска от страните членки да й предоставят мандат да преговаря с Русия по уреждането на въпроса, но те не можаха да се разберат.

Комисията обаче е противник на проекта и смята, че съоръжения от такъв мащаб не са необходими на ЕС, който си е осигурил достатъчни количиства, за да покрие нуждите си до 2030 г и очаква намаление на потреблението. Вместо руската тръба, Брюксел разчита на развитие на мрежата на втечнен газ. В позицията на Европейската комисия се казва, че "ЕС ще продължи да подкрепя руските газови доставки, пренасяни през Украйна". Така с транзитните такси Киев ще си осигури така нужните пари за реформи.

"Северен поток" и "Турски поток" са част от новата доктрина на Кремъл за заобикаляне на Украйна, която трябва да стане реалност през 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари