Брюксел с нови правила за газопровода от Русия до България

Еврокомисията е против тръби, заобикалящи Украйна
9 ное 2017 11:10, Екип на Dnes.bg
240
Брюксел с нови правила за газопровода от Русия до България
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия предложи днес нови правила, отнасящи се до газопроводите от трети страни, влизащи или излизащи на територията на Съюза, които ще засегнат и проекта на правителството за нова тръба от Русия.
 
Поправките в газовата директива са насочени основно срещу "Северен поток" 2, който "Газпром" поставя по дъното на Северно море до Германия, но ще промени регулацята и за всички тръби, идващи от Русия, Северна Африка, Норвегия и дори от Великобритания, след напускането й от Съюза.
 
Промените предвиждат всички тръби, настоящи и бъдещи, да отговарят на четири принципа: недискриминиращи тарифи, прозрачност, разделяне на собствеността върху тръбата от преноса на гориво, както и отделянето на поне 10% от капацитета й за други участници на пазара.
 
Европейската членка, която стои на точката на влизане на тръбата в ЕС, ще има право да дава дерогация от правилата за определен срок и при определени условия, се казва още в предложението на Еврокомисията.
 
Брюксел уточнява в обосновката си за новата законодателна инициатива, че тя ще засегне бъдещия газопровод от Русия до България, както и проектът ТАР, който е част от Южния газов коридор и свързва Гърция, Италия и Албания.
 
Поводът за поправянето на директивата обаче е "Северен поток" 2, където ЕС установи, че има законова дупка, която не позволява европейското законодателство да бъде приложено в изходната точка на тръбата на германския бряг. Затова Комисията поиска от страните членки да й предоставят мандат да преговаря с Русия по уреждането на въпроса, но те не можаха да се разберат.

Комисията обаче е противник на проекта и смята, че съоръжения от такъв мащаб не са необходими на ЕС, който си е осигурил достатъчни количиства, за да покрие нуждите си до 2030 г и очаква намаление на потреблението. Вместо руската тръба, Брюксел разчита на развитие на мрежата на втечнен газ. В позицията на Европейската комисия се казва, че "ЕС ще продължи да подкрепя руските газови доставки, пренасяни през Украйна". Така с транзитните такси Киев ще си осигури така нужните пари за реформи.

"Северен поток" и "Турски поток" са част от новата доктрина на Кремъл за заобикаляне на Украйна, която трябва да стане реалност през 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орешарски е виновен-да, огъна се пред тримата американски сенатори. ама той си плати за грешките-отдавна падна от власт.А Борисов и ГЕРБ са безгрешни, така ли?Олееее, колко сте елементарни, заслужавате да сте роби цял живот-освен да слугувате на за западняците за друго не ставате-чистачки, миячки и хамали по строежите сте 90 % от вас на Запад.
171
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България си има газ ама Русия не дава да си ползваме природните богатства.
170
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ха-ха-хаЕй, от 80%, трябва да си уникално tъп, за да мислиш, че Си ще остави Тръмпи да го излъже! Си се чувства много сигурен с Русия зад гърба си. Не бери грижа за "Сибирски поток"! Когато американците му прекарат тръба от Аляска, може да го замразят. Ама той ще стигне и до Корея, и до Ким, и до Япония. Ха-ха-пръц!
169
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не пишете глупости,че Южен поток бил спрян от Бойко Борисов!Я си спомнете -точно при вашия Орешарски .Друго освен лъжи не можете да пишете.
168
13
 
6
 
! Отговори
ГАНЬО преди 6 години
АЗ---НЯМА ДА ПЕЧЕЛЯ НИЩО ОТ ТРАНЗИТА НА ГАЗ , НИТО ОТ ТОВА ЧЕ Е РУСКА И "БРАТСКА"...ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА , ЧЕ НАШИТЕ РУСКИ ДУПЕДАВЦИ, ВЕДНАГА ЩЕ ПРОДАДАТ ЦЕЛИЯ ГАЗОПРОВОД НА РУСИЯ --ОТ БЛАГОДАРНОСТ ЗА ВЛАСТТА!АЗ--И СЕГА , СИ ПЛАЩАМ НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ В ЕВРОПА!!!ТУРИ ЛИ РЪКА РУСИЯ НА ГАЗОПРОВОДА ---ЩЕ МИ СЪДЕРЕ *** ОТ СМЕТКИ , КАТО ПРИ КОМУНИЗъМА!..НЕ НАМ...НЕ НАМ....!!!
167
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да печелите от транзитни такси на газ, сега се молете на Ердоган за газово хъбче, така ви се пада.
166
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да печелите от транзитни такси на газ, сега се молете на Ердоган за газово хубче, така ви се пада.Пак ще купувате руска газ, само че ще плащате и такси на Турция.Така се пада на електората на ГЕРБ, ама покрай тях всички ще патим.
165
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има два северни потока и турски поток, вместо южен поток.Сега вместо да се разпореждат от Брюксел с едно марионетно БГ-правителство на ГЕРБ, ще се молят на Ердоган, така им се пада.Заради безгръбначната БГ-политика.Можеше да печелим милиарди само от транзитни такси на газ.Гласувайте пак за ГЕРБ, ***, после се сърдете като ви казаха истината(един професор)- не 80 %, ами повече от българите са *** и ***.
164
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БРЕЙЗа нашето дередже има само един виновен и това е Русия. Друг виновен няма затова недей да го търсиш Брей там където не е.
163
7
 
21
 
! Отговори
БРЕЙ преди 6 години
БЪЛГАРИЯ Е НА ДЪНОТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ,КОИТО НИ ВЗЕХА МЛАДИТЕ И НИ РАПИЛЯХА ИКОНОМИКАТА ЧРЕЗ НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ,НИЩО НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ ОТ КРАЖБИТЕ,ЩЯЛО ДА СЕ РАЗГЛЕДАДАТ СДЕЛКИТЕ,ДА СТЕ ВИДЯЛИ ОТ УМРЯЛ ПИСМО,ТАКА ЕС ЩЕ СЕ ПОТОПИ В СЪЛЗИ ОТ НАШАТА СЪДБА,КОГАТО БЯХМЕ ПОД ТУРСКА ВЛАСТ НЕ ДОЙДЕ НИКОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ,А ДАВАХА ОРЪЖИЕ НА ТУРЦИЯ ДА НИ СМАЖАТ ВЪСТАНИЯТА.АБЕР ДА ВИ Е ***.БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО.ЗАЩО ПОЛЗУВАТЕ НДК,НАЛИ СА ГО СТРОИЛИ БАЙ ТОШОВЦИ, ГОТОВАНКОВЦИ
162
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас и без газ изгоря месокомбинат завчера.А със сгъстен газ разбиват банкомати напоследък..,
161
15
 
7
 
! Отговори
всеки ден и час има преди 6 години
"Няколко души загинаха, а други са ранени, след като 9 етажа на жилищен блок в руския град Ижевск се сринаха, съобщават руските власти. По първоначална информация става въпрос за експлозия на газ за битови нужди."Ако искате да живеете дълго " Руската газ е вредна за вашето здраве,живот и имот на вас и околните на вас"
160
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Южен поток няма какво да му защитаваме вече. Бойко се погрижи да го направи Турски поток. Късно е либе за китка...
159
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България трябва да съди ЕС за пропуснати ползи от потоците и тръбопроводите. Или трябва да създаде атомни бомби и да пусне няколко над Брюксел, Берлин, Париж и още няколко столици. Защото заради тях няма пари за здравеопазване и образование, от което умират хора. Това си е тероризъм. ЕС е терористична организация и трябва да се отнасяме с тях като с терористи - никакви преговори - директно в челото и под земята.
158
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казано кратко и ясно максимум неудобства с минимум средства. Да живее бюрокра(д)цията и директивите на САЩ.
157
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мрежата за втечнен газ на Русия до 2 години ще бъде навярно най - голямата в света. В момента се строи най - мощния завод за втечняване. Строят ледоразбивачи за северния морски път, строят газовози и т.н. Огромно строителство. Мисля, до 10 години ще имат над 30% от световния пазар. А по цени тях няма кой да ги бие. Понеже имат от всичко по много.
156
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най - голямата грешка на България в най - новата и история беше присъединяването и към ЕС. Политиците, отговорни за това, трябва да бъдат съдени и разстреляни. А политиците, потдържащи членството ни в ЕС трябва да бъдат депортирани в най - бедните райони на Сахара и да развиват земеделие там със собствени, откраднати от българите средства.
155
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вместо руската тръба, Брюксел разчита на развитие на мрежата на втечнен газ." "В позицията на Европейската комисия се казва, че "ЕС ще продължи да подкрепя руските газови доставки, пренасяни през Украйна". Така с транзитните такси Киев ще си осигури така нужните пари за реформи."Няма нужда от коментар ЗА КОГО РАБОТИ "Европейската" комисия. След като иска да налага ограничения на ГЕРМАНИЯ...
154
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледни ситуацията в Корея - САЩ правят непрекъснато учения, с което подтикват севрнокорейците да правят бомби и демонстрации, което плаши япончетата и южнокорейчетата и ги кара да купуват оръжия за стотици милярди. Само че Южна Корея няма да купи THAAD, защото ще загуби китайския си пазар на 100%, а те са им основните партньори. Тоест, остават им само учения и японски самурай за оръжеен пазар. По - добре от нищо.
153
3
 
27
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
ЛОШИЯТ МАТЕРИАЛ ТРЯБВА ДА СКОЧИ И ДА ЗАЩИТИ ИНТЕРЕСИТЕ СИ,ЮЖЕН ПОТОК,БЕЛЕНЕ И БУГАС ГЪРЦИЯ.ГЪРЦИЯ СТРОИ В МОМЕНТА ПОКРАЙ МАГИСТРАЛАТА СИ ГАЗОПРОВОД ОТ КОЙТО НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ МОЛИМ ЗА ГАЗ.ОТ ТИКВИ СЪЩО МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ГАЗ,НО ТРЯБВА ДА СА МНОГО,КАТО ВКЛЮЧИМ ВСИЧКИ ОТ ЕВПОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ,КОИТО ПРОВАЛИХА БАЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА,ТОВА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ДЕБИЛСКИ ПРОВАЛ НА БЪЛГАРИЯ В СЪВРЕМЕННАТА ИСТОРИЯ.