Брюксел с нови правила за газопровода от Русия до България

Еврокомисията е против тръби, заобикалящи Украйна
9 ное 2017 11:10, Екип на Dnes.bg
240
Брюксел с нови правила за газопровода от Русия до България
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия предложи днес нови правила, отнасящи се до газопроводите от трети страни, влизащи или излизащи на територията на Съюза, които ще засегнат и проекта на правителството за нова тръба от Русия.
 
Поправките в газовата директива са насочени основно срещу "Северен поток" 2, който "Газпром" поставя по дъното на Северно море до Германия, но ще промени регулацята и за всички тръби, идващи от Русия, Северна Африка, Норвегия и дори от Великобритания, след напускането й от Съюза.
 
Промените предвиждат всички тръби, настоящи и бъдещи, да отговарят на четири принципа: недискриминиращи тарифи, прозрачност, разделяне на собствеността върху тръбата от преноса на гориво, както и отделянето на поне 10% от капацитета й за други участници на пазара.
 
Европейската членка, която стои на точката на влизане на тръбата в ЕС, ще има право да дава дерогация от правилата за определен срок и при определени условия, се казва още в предложението на Еврокомисията.
 
Брюксел уточнява в обосновката си за новата законодателна инициатива, че тя ще засегне бъдещия газопровод от Русия до България, както и проектът ТАР, който е част от Южния газов коридор и свързва Гърция, Италия и Албания.
 
Поводът за поправянето на директивата обаче е "Северен поток" 2, където ЕС установи, че има законова дупка, която не позволява европейското законодателство да бъде приложено в изходната точка на тръбата на германския бряг. Затова Комисията поиска от страните членки да й предоставят мандат да преговаря с Русия по уреждането на въпроса, но те не можаха да се разберат.

Комисията обаче е противник на проекта и смята, че съоръжения от такъв мащаб не са необходими на ЕС, който си е осигурил достатъчни количиства, за да покрие нуждите си до 2030 г и очаква намаление на потреблението. Вместо руската тръба, Брюксел разчита на развитие на мрежата на втечнен газ. В позицията на Европейската комисия се казва, че "ЕС ще продължи да подкрепя руските газови доставки, пренасяни през Украйна". Така с транзитните такси Киев ще си осигури така нужните пари за реформи.

"Северен поток" и "Турски поток" са част от новата доктрина на Кремъл за заобикаляне на Украйна, която трябва да стане реалност през 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейците не се продават за жълти стотинки. Колко усилия хвърля Русия да им извие ръцете, да купи цели държави и пак не се получава...Ами в крайна сметка пазара си е европейски и страните членки определят неговото бъдеще ! И си личи, че всичко е достатъчно премислено и балансирано. Поздрави !
131
5
 
5
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До Северозапада е ад- "...бих отишъл в Русия..." Ако ще и в Монголия да идеш пак ще си същия цър вул , щото ръцете са ти заврени в зад.ника...
130
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата бягат на там защото това е стратегията -там са по-добре платени -не че тези деца искат да напуснат средата и семейството в което са израснали ,уж всички сме в ЕС но там заплатите са други икономиката се развива а тук е пущинак по селата най вече, защото който е пътувал знае че там и селата са населени и хората там имат работа и отдих и живеят добре Стратегията на планът Ран -да ни затрият като личности дано да не успеят
129
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Компании от Канада и САЩ добиват нефта и газта в цял руски Сибир.Дори това не могат да направят самите руснаци.Ако не е Якутия, Русия щеше да е изчезнала досега.
128
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какъв е руския отговор...?Мънкат и се цупят, но нищо не могат да направят, защото като банановите републики живеят само от продажба на природни ресурси.
127
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не отива в Русия,а всички искат да я завладеят.От Наполеон,през Хитлер,та американските демонократи днес.Що така бе Миме,обкръжавате и притискате руснаците от всякъде.Не ви ли е комфортно да си седите на зад..ците във вашите си държави?!
126
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко, което ползвате в тоя момент е измислено, създадено, сътворено от западните учени, инженери и мислители.Много от нещата са произведени в Китай, Но по западни технологии!Никой вече не кара руски коли. Китайски също.Всеки иска западна или Японска. Може и южнокорейска.Но не и руска.Значи ... трябва да си даваме сметка кои са водещи в живота ни!Русия дърпа света само назад - вижте С. Корея, Венецуела, Куба...
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкефих се на руския отговор - част от него е публикувана в аспекто. Материалът е добре поднесен.
124
4
 
4
 
! Отговори
Запада е Рай преди 6 години
Затова децата ни, както и руските деца бягат натам.Никой не отива в Русия.Това е показателно, че децата са по умни от възрастните хора в Северозападна България, които искат в Русия. :)))
123
2
 
2
 
! Отговори
тъпоумие преди 6 години
До Сравнение само...Ами произвеждат,защото трябва да се храни турската армия,барабар с еничарите,откраднати като деца от майките.Робът е в по-изгодна позиция.Бачка,но няма кръвен данък и данък четка за зъби,а и трябва да го храниш.
122
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ми той Брюксела -зелето де може да не хареса почвата -пак ли с него ще се съобразяваме .Ние Балканите винаги сме били миролюбиви и добри докога обаче ще търпиме тези от районите дето са били племена когато ние сме били държава -пленила брюкселския рицар Балдуин.
121
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е получила 17 млрд евро повече, отколкото е платила към ЕС.Има още пари, които идват чрез 6 програми, очакват се 22 млрд евро.Чрез проекти трябва да ги усвоим, от нас зависи да си свършим работата добре.Но дойдат ли комунисти на власт - парите се спират веднага заради кражбите!Това го преживяхме вече 2 пъти.
120
6
 
6
 
! Отговори
Северозапада е ад преди 6 години
Като запада е рай,защо не ходите в рая,а седите тука да ни поучавате.Айде нема нужда,моля ти се.Бих отишъл в Русия и бих поканил руснаци да се заселят.По-добре,от турки и арабески.А вие-марш на запад да им опъвате чаршафите и да им миете тоалетните.
119
8
 
5
 
! Отговори
Сравнение само... преди 6 години
През турското робство българите ходят да учат и работят по света, без ограничения.Имат бизнес, търговия, фабрички, занаяти, ниви и ***, произвеждат!През Руското робство си закотвен, нямаш собственост, нямаш бизнес, живееш където ти кажат. Нямаш пари, свобода, средства за производство, магазините са празни, не можеш да пътуваш или учиш, работиш където пожелаеш ти...
118
3
 
8
 
! Отговори
Б преди 6 години
ограбват ни евреите от Брюксел !!!за 10 години в Европейския Съюз бедна България плати 29 милярда !5 милярда членски внос14 милярда санкции и глоби от Европеската комисия а за още 8 милярда Европейската Комисия още ни съди !наистина ли вярвата на гнусната еврейска лъжа, че Европа дава пари на България !?ако е така защо живеем по-бедно година след година !?защо след 25 години "демокрация" в момента хората живеят по-бедно отколкото живеехме през комунизма ?
117
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друго си е американска офшорка с капитал на американският министър на икономиката да вкарва руски втечнен газ с кораби за Брюксел и да го плащат........европейци като американски такъв!!Амаааа,кьорав карти не играе!!Бой и е...не се връщат!!Имал си бол пари,платил си,като ти е толкова акъла!!И,защото същите тези от Брюксел се набутаха и сега за отмъщение ще накарат цяла Европа да последва техният личен пример!!Както преметнаха и Украйна с американски въглища,произход и натоварени от Донбас!!
116
7
 
3
 
! Отговори
Запада е Рай преди 6 години
Защо не се изселите в Русия като е толкова хубаво там?Защо децата ви са на Запад.Защо и всички руснаци бягат на Запад.
115
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търговията ни с Македония е по-голяма отколкото с Русия.Русия не ни е нужна, тя само ни ограбва от 150 години насам.
114
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой и работи на Америка, като тя е най-голямата икономика ?Всички искат да работят За Щатите, понеже им е гарантирана печалба и просперитет.Никой не работи за Русия, затова е затънала в бедност и алкохолизъм.
113
3
 
11
 
! Отговори
Б преди 6 години
До Анонименкакво стана с еврейските обещания за просперитет и благоденствие !?ето вече 10 години сме в миризливия ви евреиски кибук наречен Европейски Съюз и сме по-бедни отвсякога !колко пъти гадовете от Брюксел ни извиваха ръцета !?и до сега 90% от Българския износ е за Русия и Турция - гадовете така и не ни допуснаха до пазарите си, а Американските ви господари дори визите не ви отмениха !разтрел за тези които продадоха България на западните гадове !