Брюксел с нови правила за газопровода от Русия до България

Еврокомисията е против тръби, заобикалящи Украйна
9 ное 2017 11:10, Екип на Dnes.bg
240
Брюксел с нови правила за газопровода от Русия до България
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия предложи днес нови правила, отнасящи се до газопроводите от трети страни, влизащи или излизащи на територията на Съюза, които ще засегнат и проекта на правителството за нова тръба от Русия.
 
Поправките в газовата директива са насочени основно срещу "Северен поток" 2, който "Газпром" поставя по дъното на Северно море до Германия, но ще промени регулацята и за всички тръби, идващи от Русия, Северна Африка, Норвегия и дори от Великобритания, след напускането й от Съюза.
 
Промените предвиждат всички тръби, настоящи и бъдещи, да отговарят на четири принципа: недискриминиращи тарифи, прозрачност, разделяне на собствеността върху тръбата от преноса на гориво, както и отделянето на поне 10% от капацитета й за други участници на пазара.
 
Европейската членка, която стои на точката на влизане на тръбата в ЕС, ще има право да дава дерогация от правилата за определен срок и при определени условия, се казва още в предложението на Еврокомисията.
 
Брюксел уточнява в обосновката си за новата законодателна инициатива, че тя ще засегне бъдещия газопровод от Русия до България, както и проектът ТАР, който е част от Южния газов коридор и свързва Гърция, Италия и Албания.
 
Поводът за поправянето на директивата обаче е "Северен поток" 2, където ЕС установи, че има законова дупка, която не позволява европейското законодателство да бъде приложено в изходната точка на тръбата на германския бряг. Затова Комисията поиска от страните членки да й предоставят мандат да преговаря с Русия по уреждането на въпроса, но те не можаха да се разберат.

Комисията обаче е противник на проекта и смята, че съоръжения от такъв мащаб не са необходими на ЕС, който си е осигурил достатъчни количиства, за да покрие нуждите си до 2030 г и очаква намаление на потреблението. Вместо руската тръба, Брюксел разчита на развитие на мрежата на втечнен газ. В позицията на Европейската комисия се казва, че "ЕС ще продължи да подкрепя руските газови доставки, пренасяни през Украйна". Така с транзитните такси Киев ще си осигури така нужните пари за реформи.

"Северен поток" и "Турски поток" са част от новата доктрина на Кремъл за заобикаляне на Украйна, която трябва да стане реалност през 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкции заради окупирането на Крим трябва да има още поне 100 години!Руските кражби трябва да бъдат наказвани!
111
1
 
10
 
! Отговори
хотелиер преди 6 години
Америка е богата,защото живее за чужда сметка и кара други да и работят.
110
2
 
7
 
! Отговори
либоф преди 6 години
А ние ще се цункваме с чичко Юнкер.Той ще ни потупва отзад с бодрото-Конграчулейшън.
109
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, Америка я чакате да фалира от 100 години, още от ВОСР, а тя става все по-богата :)Затова всички нормални искат да живеят в САЩ и ЕС, а никой не отива в Русия ;)
108
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тия лоши евреи бе, стига рева!На Хитлер и Русия все евреите са виновни!Значи руснаците са фашисти!
107
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амиииии,дами и господа започваме да изплащаме с дружни,общи усилия спасяването от фалит и крах на едно икономика и финансовият й свят отвъд океана!!Как така ще заобикалят Украйна??Откъде-накъде!!!Че,един американски син на един високопоставен държавен американски служител приватизира цялата газопреносна мрежа на Украйна!!А,без газ за чий му е??И......впрягай де що лобист се намира в Брюксел,да кове нови наредби и да ги прокарва за да осигурят печалбите и рахатлъка!Че,народи ще страдат..Е им М!!
106
11
 
3
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Далеч от Русия = добър живот !
105
1
 
7
 
! Отговори
Б преди 6 години
до сега нещо добро видяхте ли от слугите на Уол Стрийтските евреи от Брюксел !?защо мислите че Германия се натиска да строй Северен Поток 2 !?Американската втечнена газ е 2.5 пъти по-скъпа от Руската - ето за това са нужни дискриминационни закони срещу Русия - евреите лено забравят пропагандните си лъжи за свободен пазар и конкуренция и тогава идват забраните и репресиите
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко е предвидлив - имаме изградени 2 газови Хъб-а, откъдето и да мине тръба ще трябва да мине и през нашите хъб-ове за да стига до ЕС.
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 108Това от полската енергийна копания ли ти казаха ? Голем смех. То Полша щеше да е най-големият производител на газ -шистов .Даже щяха като нас да изнасят и за Русия.
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За независим ЕС - газта трябва да може да идва поне от 2 места - от Русия и от САЩ, може и от Катар.Тази конкуренция ще свали цените.Всички ще сме добре от това.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен104За да плащаш по евтина газ тръбата трябва да влиза при теб.Кой ще ти плати преноса от Украйна до тук ? Чичко Доналд ?
100
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не трябва да може да ни извива ръцете с цената на газта.
99
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша си внася газ от Норвегия е затова е Независима от Руския Окупатор.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА Бойко договори намаляване на цените ама утре. За сега има едно хубаво покачване от 33% и едно смъкване с При нас гозта винаги ще бъде скъпа защото трябва да си плащаме преноса през Европа.около 3,5% . Но сега отново се чака дигане с около 3% . Та смъква ги цените човека смъква ги.Спор няма.
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжеш за цените на газта.В Лента.ру ли ти ги казаха или на Позитано 20 ...?!
96
2
 
8
 
! Отговори
Б преди 6 години
До Анонименцената на газ от САЩ е 1500$ за 1000 кубикаРуската газ от Турски Поток ще ни сътрува 600$газът от Северен Поток струва 380$ на Германия !гнусната империя на злото и слугите им в Брюксел заслужават публичен разстрел !!!
95
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ние и сега плащаме по-скъпа газ на руснаците...Защо да не е американска течна газ?!Америка поне е коректна, а не поробваща каквато е Русия!
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До nikiЯвно продажника си ти. Всичко това е да се получи недостиг на газ ида се отвари пазара за втечненият газ от САЩ. Е цената ще бъди почти двойна ама карай да върви нали ще сме защитили интересите на Украйна / газопроводна мрежа е в ръцете на сина на бившият вицепрезидент на САЩ /,Полша и САЩ. При нас газта винаги ще бъде скъпа защото трябва да си плащаме преноса през Европа.
93
4
 
3
 
! Отговори
Ясно е ;) преди 6 години
Щом децата на всички руски и български олигарси живеят, учат и работят в САЩ или ЕС ... значи това са най-добрите мяста на света.