България влезе във военния съюз и на ЕС – ПЕСКО

Ще купуваме заедно оръжие, ще правим военни учения...
13 ное 2017 17:45, Екип на Dnes.bg
115
България влезе във военния съюз и на ЕС – ПЕСКО
Снимка: Reuters, архив

България се присъедини към новата постоянна военна структура на ЕС, която се очаква да бъде основана през декември.

Външната министърка Екатерина Захариева и военният министър Красимир Каракачанов сложиха подписи в Брюксел под заявката за участие, само месец, след като правителството взе решение за това.

Още по темата

Общо 23 от 28 държави от ЕС ще участват в новата отбранителна политика на ЕС. Великобритания, която има третата най-голяма армия в НАТО – след САЩ и Турция, няма да се включи в проекта, тъй като напуска Съюза.

Извън него остават Малта и Дани, а Ирландия и Португалия ще се присъединят до месец.

Военното сътрудничество ще включва общи разработки на въоръжение и обявяване на общи обществени поръчки за модернизиране на оборудването на армията, както и участие в съвместни учения на въоръжените сили.

Според  ЕС ПЕСКО, както е съкращението на структурата, не дублира НАТО, а подсилва европейския му флаг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства създаването на ПЕСКО, но подчерта, че "не се нуждаем от конкуренция, а от сътрудничество“. Той напомни, че след напускането на Великобритания 80% от парите и 3 от 4-те военни групи на НАТО ще идват от страни, извън ЕС.

Според Столтенберг при участието на толкова държави от ЕС в ПЕСКО, ще стане възможно да бъдат увеличени разходите за отбрана на Пакта и да се преразпределят по-равномерно тежестите между държавите членки.

Постоянното сътрудничество в отбраната е изцяло нова политика, която стана възможна през 2009 г. Тя е била изключена от областите на общо действие в ЕС досега заради желанието на бащите основатели да изградят нова Европа от пепелищата на войната.

ПЕСКО беше предложен от Еврокомисията на Жан-Клод Юнкер, който е привърженик на създаването на европейска армия. Той стана възможен след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, след като по време на предизборната си кампания, той обяви, че Щатите може да излязат от НАТО.

Засега ЕС не си поставя за цел да създаде армия, но ПЕСКО е първа стъпка към създаването на европейски отбранителен съюз, който трябва да е факт до 2025 г. Новата структура ще даде по-голяма стратегическа автономност на ЕС, ако партньорите му не са на разположение, заяви дипломат.

Участниците се надяват да си помогнат един друг с общо купуване на въоръжение и така да изпълнят обещанията си към НАТО да харчат 2% от БВП за отбрана, което сега правят само 5 от 19-те членове на организацията. Те смятат, че ще заедно ще могат да договорят по-добри цени от производителите заради по-големия обем на доставките.

Освен това ПЕСКО ще служи като шапка за регионални военни инициативи като създаването на общ белгийско-холандски военен флот или общо командване на военната транспортна авиация в ЕС.

Новост ще бъде и Европейската агенция за отбраната, която ще следи бюджетите на отбраната в страните членки и ще може да препоръчва на държавите да обединят усилия за постигане на цели.

Първите проекти за съвместно сътрудничество ще бъдат обявени до края на годината. Според дипломат България има готовност да участва в 3 или 4. Проектите ще могат да разчитат на до 10% европейско финансиране.

ПЕСКО ще бъде прието формално от външните министри от ЕС на 14 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
13
 
9
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 6 години
БРИКС е изпреварил Г-7 по Вътрешен брутен продукт. 31 процента за БРИКС и 30 процента за Г-7. Значението на Запада намалява. Отново сме на страната на губещите!
79
15
 
16
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 6 години
Нато има в Европа 3 200 000 солдата, от които 1 350 000 американски, 9800 бойни танка, от които 2800 американски, 6 100 бойни самолета, от които 3 550 американски, и 400 американски военни бази на територията около Русия. Русия има 830 000 войника, 3 000 бойни танка и 1 900 бойни самолета, и 0 руски военни бази на територията около Нато и около САЩ. Статистиката показва, че Нато и САЩ се готвят да нападнат Русия, а не обратното.
78
3
 
3
 
! Отговори
радист преди 6 години
Ердоганчо затова гледа да увеличи военния си бюджет.Негова си работа.
77
11
 
15
 
! Отговори
20 атомни бомби преди 6 години
САЩ пренесоха 20 атомни бомби от Инджирлик в Румъния. В базата си в Девеселу. На около 35 км северно от България. Което означава, че първата руска ракета ще гръмне там. Бум, и Румъния и България ги няма!
76
12
 
17
 
! Отговори
Искаме мир! преди 6 години
Не искаме Нато! Искаме мир!
75
4
 
7
 
! Отговори
* преди 6 години
До BДали е продадена,или не,не е важно!Важното е,че след 2020 год евродалаверата спира!А членството в ПЕСКО означава пари за оръжие!Ти какво искаш,сияйните ни политици да *** от глад ли!?
74
13
 
12
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 6 години
Твърдението, че Русия може да превземе 23-те от НАТО и ЕС за една нощ е лъжа. Истината е, че Русия може да превземе 23-те от НАТО и ЕС за половина нощ!
73
8
 
2
 
! Отговори
До 75 В преди 6 години
Споко. Те *** вече така са свикнали и им е хубаво да ги командва или Советския Союз или Европейския. Или Османската империя или Византийската. 9 века вече ни командват други. Няма надежда. Аз затова живея на друг континент и не се гъ.зя със свалени *** на хора и съюзи
72
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** 74Господи........какво невежество!!!! Ха-ха-ха-ха-ха-ха..................това, че ти НИЩО НЕ ЗНАЕШ, това си е ЧИСТО ЛИЧЕН ПРОБЛЕМ! Ха-ха-ха....колко сте смешни бе хлапета...направо ми е жал за вас!!!
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Forza ЕС! :)
70
1
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До ГурбетчияИма.Танганайка е подала молба за членство.
69
16
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
АБЕ КВО СТАВА С ЕВРАЗИЮСКИЯ СЪЮЗ ?!ЗА ТАМ ИМА ЛИ КАНДИДАТИ ?!
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер!
67
14
 
23
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ЕС Е МОГЪЩ ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ !ЗА НАША РАДОСТ И ВАШЕ СЪЖАЛЕНИЕ ЕС Е НА ПЪТ Е ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ И В МОГЪЩ ВОЕНЕН СЪЮЗ !
66
1
 
18
 
! Отговори
ЕС без НАТО преди 6 години
Европа трябва да има отделна армия щом има отделна валута .Еврото и Европа не могат да бъдат в интерес на Америка .Америка си гледа американският долар и собствените интереси .Така че НАТО се управлява от Америка и Европа не е длъжна да слуша постояннотях . Меркел е следена от ЦРУ както и всички ЕС ЛИДЕРИ .Това не е ли конфликт на интереси финансови и геополетически .
65
17
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Първите проекти за съвместно сътрудничество ще бъдат обявени до края на годината. Според дипломат България има готовност да участва в 3 или 4. Проектите ще могат да разчитат на до 10% европейско финансиране.А ПО ВРЕМЕ НА ВАРШАВСКИЯ ПАКТ НЯМАШЕ ДОРИ И 1 % ФИНАНСИРАНЕ ОТ СССР ! РУСНАЦИТЕ САМО СКУБЕХА И НИ ПРОДАВАХА ОРЪЖИЯТА СИ ! ПОСТРОЕНИТЕ ОТ ТЯХ ЗАВОДИ В БЪЛГАРИЯ РАБОТЕХА ЗА РУСИЯ , ХРАНЕХМЕ ТАНКИСТА КАКТО КАЗВА ПОКОЙНИЯ РАЛИН !
64
10
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Пардон, 140 млн ***...Баси, те по времето на Сталин са били в по-добро положение!Сега ще си платите за всички гадости.
63
2
 
4
 
! Отговори
ВЛАДИМИР ПУТИН преди 6 години
НЕТ ПРЕМИЮ ДЛЯ ТОВАРИШ СИДЕРОВ !ОН НЕ МОГЪЛ ПРОТИВОПОСТАВИТСЯ НА РЕШЕНИЯ НА ГОСПОДИН КАРАКАЧАНОВ !
62
12
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Кво става сега?240 млн *** срещу 500 млн Евросъюз...Нали искахте армия, танкове, ракети?Ето сега ще има, що не се радвате, путинчета?
61
10
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До BЗА ТАКИВА ВАЖНИ НЕЩА НЕ ПИТАТ *** И ПУЛЬО !КОЙ СИ ТИ ,ЧЕ ДА ТЕ ПИТАТ ДАЛИ БЪЛГАРИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ЕС ,НАТО ИЛИ ПЕСКО ?! КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА , НА ИЗБОРИТЕ ГЛАСУВАЙ ЗА ПАРТИЯ КОЯТО ОБЕЩАВА ДА ИЗВАДИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС ,НАТО И ПЕСКО !