Eмигрантите ни изхранват! Пратили на мама и тате 1,7 млрд. лева

По този показател сме на четвърто място в Евросъюза
Обновена: 14 ное 2017 09:01 | 14 ное 2017 09:00,
210
Eмигрантите ни изхранват! Пратили на мама и тате 1,7 млрд. лева
Снимка: flickr

Българите, живеещи зад граница, са изпратили 860 милиона евро или над 1,7 милиарда лева на близките си в страната през 2016 г.

По-голямата част от тази сума – 552 милиона евро идва от държави членки на Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Още по темата

Според тях по този показател страната ни се нарежда на четвърто място в Евросъюза.

Изчисленията за миналата година показват, че българите, живеещи в страни извън ЕС, са изпратили значително по-малка сума – 317 милиона евро. Тя обаче е цели 35 пъти по-голяма от парите, които са били изнесени от България през годината.

От Евростат отчитат, че те са общо 9 милиона евро, като по-голямата част – в размер на 6 милиона евро, е потокът за страни извън ЕС.

Само преди ден от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ изчислиха, че за нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2301 лева на месец.

Тези пари са необходими, за да се задоволяват основните потребности, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30% по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Под издръжката на живота са 75% от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
5
 
5
 
! Отговори
до патреОтето преди 6 години
Бунаци...виждате ли червените ръчички?Бунаци - вие ли ще кажете кой е предател?Бунаци
152
12
 
15
 
! Отговори
Реплика преди 6 години
А, колко са изпратили от Русия ?......че русофилите искат да знаят колко ни помага Русия !!!
151
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До даниТролчев, всеки месец пращам на семейството си поне по 1000 евро. Всичко отива за потребление и разходи. Та от тези 1000 евро 200 евро веднага отиват в хазната като ДДС. А що се отнася до пенсиите то пенсионерите са си ги изработили и внесли тези пари! Те не са подаяние от сегашните работещи. Друг е въпроса, че с едно секретно постановление на Политбюро през 1965 пенсионния фонд тихомълком е вкаран в бюджета .......
150
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един другАбе, шмуги, родителите ти са явно на фотосинтеза. Отдавна са минали в безтегловност, хипотермия и се хранят със собствените си физиологични отпадъци (моля за извинение, но го разкриваш с честната си изповед), мият се в канавките, пасат трева от приnикaните градинки вместо лекарства (но те в напредналата си възраст явно са уникат по здравен статус), а за телевизия и радио им служи клиентелата на кварталната кръчма. И като добри родители дават от общите им 450 лв., пари и на теб.
149
3
 
33
 
! Отговори
до 164 преди 6 години
Само дето хладилниците не ги произвежда България, а ги произвеждат чуждестранни фирми, аутсорснати в България, които плаща та на работниците си по 600 лв, а цялата печалба изнасят навън.Така че по леко с националната гордост.
148
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
една от причините доходите ни да са ниски ,е че плащаме пенсиите и здравните на повече от 1 милион възрастни хора на които роднините,деца и внуци са в чужбина
147
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изменници Бог ще накаже , хубава държава и хубаво място няма .. там що умирате или вие като роби на черните африканци и арабите , ще ви се навъдят *** , черни деца с къдрава коса ще ви викат дедо.. Тежка е съдбата на изменника и предателя еничарски вие си избрахте този път ще си носите кръста към гибелта на семката ви. Да тук има роми има турци , но поне са черна раса африканци черни като въглища и ада в който ще горите.
146
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 159Абе стига сте писали глупости, бе - я вижте какъв ръст има "икономиката" ни,Кажи кога до сега икономиката ни е имала такъв ръст от началото на прехода.Чакам да посочиш коя година.И не забравяй догодина прогнозите са за 4,5% !
145
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 147Че сте предатели, предатели сте. Две думи няма. Но въпросът е по-сложен. ПрЕдадохте Родината си, продадохте се за по-тлъста мръвка, но защото големите предатели на България ви взеха залъка. Така че, вие сте принудени предатели, а rадовете, които ни управляват редувайки се, са престъпниците, които ви изгониха от Родината. Защото те я прОдадоха. И не се връщайте, за да им работите без пари. Нека си внасят *** за работа. Които да им стачкуват всеки ден - с камъни и трошене.
144
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 156Като нямаш нищо в България, чий го дириш в български сайтове и форуми? Единствената логична причина да влизаш е, за да избиваш комплекси.
143
20
 
17
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Имам много познати, които заминаха в чужбина и НИКОЙ от тях не праща пари на близки или роднини, защото нямат нужда (по техни думи). Статията е партенка! Спрете се с глупостите. Родителите ми са пенсионери и живеят безгрижно с 250-300 лева пенсия (всеки) и не могат да разберат глупостите по телевизията които се тиражират, че на 4 членно семейство му трябвали 3000 лева за оцеляване. Ако всичко това беше вярно вестниците щяха да са пълни със статии на умрели от глад хора.
142
15
 
9
 
! Отговори
Умен преди 6 години
До Анонимен 153БГ няма никаква икономика - прехранва се само от прекупвачи, лъжи и далавери.Факт.ФАКТ е че България произвежда 1 740 000 хладилника годишно, на трето място е в Европа по производство на бойлери, на първо по износ на минерални масла и маслодайни растения, патешко и измества Франция от пазари на зърно.Факт е и, че изнасяме телфери и кранове за цял свят, както и че има над 100 фирми произвеждащи авточасти.А също така сме на второ място в Европа по износ на катодна мед.
141
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отношението към мигрантите , трябва да е същото като предателите ,еничарите , изменниците... А в българките какво правят учи мама чужди езици да избягаш от България.
140
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 152Да така е но това не трябва да го асимилират работещите а бизнеса.Да капиталите в бизнеса са парите и работната сила, но в България бизнеса силно не оценява втория капитал.Глупаво е но е тяхно право.Така че те са тези които трябва да преценят дали работната сила е капитал.За работещите , са налице малко фирми оценяват работната сила, или намираш малкото фирми които правят ,или търсиш друг начин да оцеляваш.Т.е. условията за задържане на капиталасе диктуват единствено и само от бизнес
139
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отречете се от предателите и еничарите .. рано или късно ще трябва да го направите.. Да някой все още имат бащини имоти та ви използват да ги им ги пазите.. Но децата или внуците им всичко ще продадат на роми и ще изнесат парите от имотите на запад..
138
8
 
15
 
! Отговори
До 156 преди 6 години
Повечето от трайно емигриралите вече нямаме нито родители, нито нещо в Бг. В Бг няма живот и переспектива, само анархия, олигархия, корупция, кражби и геноцид. Който е мазохист нека вярва в светлото бъдеще на Бг, дано го дочака
137
12
 
5
 
! Отговори
Умен преди 6 години
До Анонимен 151Аз ще ти посоча каква икономика има България.Тази година вече имаме износ за 51 милиарда лева.Понеже на патреотете любима тема ви е Турция, провери на каква стойност са стоките, които внасяме от Турция и на каква стойност са тези, които изнасяме за Турция.Наскоро имаше скандал с яйцата.България изнася повече яйца отколкото внася.Същото е и с агнешкото.БВП вече е 100 милиарда.Опорките от рода на - Ние нищо не произвеждаме не вървят.
136
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Негодника къде и да е негодник , сина ми работи в България взима 2500лв. , брат ми е в Лондон взима 1200паунда.. Лондонския нищо не помага на майка , за нова година и великден по 20 паунда , аз и и плащам тока 20лв. телефона и кабелната още 20лв. аз всеки месец давам по 40лв. , а той само за нова година и великден, за сведение майка не живее при мен всичко е отделно електромер и т.н.
135
13
 
12
 
! Отговори
дани преди 6 години
ако 1 милион работят в чужбина,още толкова най малко са техните родители,баби и дядовци на които ние плащаме пенсиите и здравните грижи.това са над 6 милиарда лева годишно при средна пенсия 320 лв плюс другите социални плащания,здравни услуги,социални домове,социални кухни и патронажи,градски транспорт.тези,които са в чужбина не внасят нищо в социалните фондове във бг,някои от тях,даже и образованието не са си платили
134
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Институтът за социални и синдикални изследвания на КНСБ е изчиислявал с още 2300 лва на ум. Ряпа да ядат изчислителите му, с 2300 лева 4-членно семейство с 2 (две) деца ще живее "нормално" ама насън. Колко даваш г-жо статистичке работническа на детето си сутрин - само 5 лева, а? А курсът му по испански, колко струва, а екскурзията, а театърът, а концертът, а книжките? Аре, стига и вие сте пригласяли на идиотизма, че 180 лева пенсия напълно стигали да се "оцелее". *** не дава пример със себе си!