Eмигрантите ни изхранват! Пратили на мама и тате 1,7 млрд. лева

По този показател сме на четвърто място в Евросъюза
Обновена: 14 ное 2017 09:01 | 14 ное 2017 09:00,
210
Eмигрантите ни изхранват! Пратили на мама и тате 1,7 млрд. лева
Снимка: flickr

Българите, живеещи зад граница, са изпратили 860 милиона евро или над 1,7 милиарда лева на близките си в страната през 2016 г.

По-голямата част от тази сума – 552 милиона евро идва от държави членки на Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Още по темата

Според тях по този показател страната ни се нарежда на четвърто място в Евросъюза.

Изчисленията за миналата година показват, че българите, живеещи в страни извън ЕС, са изпратили значително по-малка сума – 317 милиона евро. Тя обаче е цели 35 пъти по-голяма от парите, които са били изнесени от България през годината.

От Евростат отчитат, че те са общо 9 милиона евро, като по-голямата част – в размер на 6 милиона евро, е потокът за страни извън ЕС.

Само преди ден от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ изчислиха, че за нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2301 лева на месец.

Тези пари са необходими, за да се задоволяват основните потребности, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30% по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Под издръжката на живота са 75% от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
0
 
! Отговори
Красимир преди 6 години
Хайде, добър ден! Това е факт вече 20 години. В България няма семейство без поне един човек в чужбина.
172
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато след десетина години родителите им измрат от старост тази цифра ще стане 0, защото няма да има на кого да пращат и тогава ще разберете колко много ни навреди емиграцията!
171
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръгнах да обяснявам надълго и нашироко защо това въобще не е вярно, но после реших, че няма смисъл - никой не е освободен от задължението да мисли със собствената си глава, а който не може - така или иначе няма как да бъде убеден. :)
170
8
 
7
 
! Отговори
Умен преди 6 години
Всеки десети продаден хладилник в Европа е произведен у нас.Долу нещо съм изпуснал.А м/у другото сме и на трето място по производство на хладилници.На първо по маслодайни растения.Всяка пета тубичка за козметика в света в направена с българска машина.
169
4
 
5
 
! Отговори
Умен преди 6 години
До Анонимен 178Умничък, като колко е делът на хладилниците в брутния продукт? И сигурно заливат пазарите на Франция, Италия, Германия? А как "високотехнологично" определят резервните авточасти родната ни индустрия.Точно тези пазари заливат, всеки продаден хладилник в Европа е произведен у нас.От където и да го погледнеш един амортисьор(примерно) с регулиране на твърдостта си е високотехнологичен продукт.А също и най-голямата фирма производител на ПОС терминали в света е българска.
168
8
 
17
 
! Отговори
Уникално заглавие... преди 6 години
Мен никой не ме изхранва, нито ми изпраща!!!! Айде стига!!!!
167
0
 
6
 
! Отговори
Крис преди 6 години
До АнонименТебе аз и другите работещи те изхранваме.
166
2
 
11
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
Нема кво да четевме ,,бе 185-----Я СИ ПРОЧЕТИ ФИША ОТ ЗАПЛАТАТА ПРИ КОВАЧКИ !!ПРОЧЕТИ СИ И ФИША ЗА ПАРНОТО ....ЩОТО И ТОЙ Е ОТ КОВАЧКИ И ЧЕРВЕНИТЕ ДЕБЕ.ЛО.СЕР.КОВЦИ , КАТО НЕГО....ОВчия, Корни ...и пр.ЧЕТИ , ЧЕТИ.....ТО СЛЯПОТО БЪЛГАРЧЕ --ОКАТО ПРАВИ!!!!
165
2
 
12
 
! Отговори
лимонад преди 6 години
До До лимонадзная колко е бюджета, зная и че перото което дискутиране не се включва никъде, зная и че перото което изхранва селското население със заплати от градовете е много по-голямо от това което дискутираме, зная че аз съм един от тия дето си изкарва заплатата в града и харчи част от нея на село, също зная че едва ли ще се върна на село някой ден - също като тия дето пращат парите си у нас.А ти знаеш ли какво губим като БВП от хората които изкарват парите в чужбина и пращат само част тук?
164
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз получавам пенсия, децата ми са в България и питам написалия това заглавие - как точно емигрантите ме изхранват?
163
5
 
7
 
! Отговори
..за 184... преди 6 години
...що не ходиш да си платиш на зъболекар там в ЕС...нали си богат ,бе...ха,ха,хааааааааа....нали без тебе ТЛЪСТИЯ БЮДЖЕТ на ЕС ше пропадне ,бе....???!!!!
162
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега прочетете отново второто изречение от заглавието. Ето това са големите чуждестранни инвестиции, с които ни се хвалят непрекъснато управляващите (всички, не амо сегашните).Има и друг прочит - наливане на пари в каца без дъно. Защото и бюджетът за 2018 увеличава разходите.
161
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ама ще дода тука да родя,тука да си оправя зъбите,че по-евтино и после пак ша ходя да пълня бюджета на тлъстите в ЕС и техните безработни.
160
2
 
2
 
! Отговори
един друг преди 6 години
До 180: та значи всичко, което виждам около мен е измама, всичко за което чета и гледам в средставата за масова информация и то е измама. Всичко, което чувам от познатите ми и то е измама и само, което ти казваш е вярно. Мдаааа "повярвах" ти....
159
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РоумингарНещо искаш да кажеш, но неграмотно. Ако си искал да работиш и "наливаш" пари в България, щял си да останеш тук, с твоите "огромни умения и работливост". А че "наливаш" "к и н т и "(каква интелигентна дума, говореща и за произхода на кинтите) личи, как се е подобрил живота на "близките" ти, на твоите, разбира се, та над два млн. българи са на различни или няколко социални помощи. Затова си трай и си трупай центовете, а не давай акъл, защото явно ти е необходим.
158
10
 
18
 
! Отговори
богомилът преди 6 години
Не ме интересуват емигрантите! Поне да гледат родителите си.....
157
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един другНищо няма да пише във вестниците за умрели от глад хора, както не пише, че държавата е трафикант на хора през границата! Да, изпращаме на близките си пари, защото знаем, че държавата краде и чака да се отърве от колкото може повече възрастни хора за сметка на "нов внос" през разградената граница! Сега ми кажете КОЙ е предател? Аз, който помагам на родителите си или онези , с дебелите очи и портфейли? Като сте толкова големи патриоти изгонете не нас, а търговците от храма!!!
156
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че емигрантите хранят голяма част от българите одавна го знаем.Но има един актуален въпрос,който мъчи нашенци също одавна-какво ще отпусне държавата за най-бедното население в Европа за новогодишните празници.Защото Ципрас например ще раздаде 1,4 милиарда евро,като ще има за всички.А ти Бойко-колко?Или нищо,но от сърце.
155
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УменУмничък, като колко е делът на хладилниците в брутния продукт? И сигурно заливат пазарите на Франция, Италия, Германия? А как "високотехнологично" определят резервните авточасти родната ни индустрия. Съвсем "икономика на знанието". А ако станем първи по призводство на пазарджийски колички за бабите съвсем ще се прославим. И това на фона на екзекутираните ни електроника, машиностроене, селско стопанство. А за износа на мед и други цветни и ценни метали, по-добре не пъхай пръст в процепа
154
13
 
11
 
! Отговори
??? преди 6 години
Не знам как ги смятат тези суми, но не познавам някой, който да получава пари от чужбина, но познавам хора, които изпращат пари в чужбина. Аз самият досега съм похарчил над 25 хиляди лева покрай дете в чужбина, което сега работи и получава малко над средното ниво.47