Пучдемон се прощава с мечтите за независимост

Той е готов да признае и друг вид отношения с Испания
15 ное 2017 14:37, Елка Василева
20
Пучдемон се прощава с мечтите за независимост
Карлес Пучдемон. Снимка: архив, Reuters

Отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон смекчи тона към Мадрид и допусна, че кризата около автономната област може да бъде решена, без регионът да е независим. В четвъртък каталунският политик ще бъде изправен пред брюкселски съд, който да реши дали да бъде екстрадиран в родината си. Експерт съзря в изявленията на Пучдемон опит да оправдае действията си в очите на централните власти и на испанските съдии, пише Евгений Пудовкин, "Независимая газета".

Отказът от амбициите да направи Каталуния суверенна бе заявен от Пучдемон в интервю за белгийския в. "Соар". "Готов съм да призная и друг вид отношения с Испания, още не всичко е изгубено", каза той.

Бившият лидер на автономната област обясни, че винаги е бил настроен за компромис, но диалогът се е провалял заради твърдостта на Мадрид, решил да потисне движението за независимост със силови методи. "Искал съм независимост цял живот, но прекарах 30 години в усилия да изградя оптимално сътрудничество с Испания", отбеляза Пучдемон.

Още по темата

Думите му сочат промяна в нагласите на сепаратистите, констатират редица медии. Защото едва допреди седмица бившият глава на каталунския Женералитат (правителството) настояваше, че отцепването е "червена черта" в дискусиите с Мадрид.

Пучдемон не посочи конкретни условия, на каквито би желал Мадрид да склони. Същевременно спомена с позитивен тон постигнатото от Каталуния споразумение с лидерите на испанските социалисти за разширяване на регионалната автономия. Този договор обаче впоследствие бе анулиран, когато през 2010 г. в Испания дойде на власт Народната партия. "Никога не съм искал да поставям Каталуния пред избор: ликвидиране или независимост - изтъкна Пучдемон. - Причина за всичко станало бе премахването през 2010 г. на автономния статут, договорен от парламентите на Испания и на Каталуния."

Премиерът на Испания Мариано Рахой предупреди от своя страна, че сепаратистите не бива да прехвърлят отговорността за кризата върху него. "Мнозина ме обвиняват, че не съм се насочил към политическо решение за кризата, но съм в политиката вече дълги години и повярвайте - нямахме алтернатива", цитира го Ройтерс. Според Рахой не е имало друг начин да бъдат предотвратени действията на Пучдемон, освен да бъде изместен от властта.

Казаното от Пучдемон в крайна сметка вече не се отразява на политическия процес около Каталуния, смята Хосе Хавиер Оливас Осуна от центъра по конфликтология и изследвания на гражданското общество в Лондонското училище по икономика. "Изявленията на Пучдемон трябва да се разглеждат в контекста на обвиненията, повдигнати срещу него от испанските власти - коментарите му пред "Соар" са и опит да се оправдае", каза експертът за "Независимая газета".

Пучдемон изгуби статута на главен преговарящ с Мадрид заради нестабилното положение на неговата партия, твърди Оливас Осуна. "Европейската демократична партия на Каталуния" (ЕДПК) изглежда ще изгуби подкрепата на голяма част от своите привърженици и ще заеме едва трето или четвърто място в изборите за регионален парламент на 21 декември. "С други думи Пучдемон вече няма да е лидер на сепаратисткия лагер", обясни аналитикът.

Освен това, разсъждава Оливас Осуна, съратниците на Пучдемон май осъзнават и сами, че независимостта е недостижим идеал, смятайки в бъдеще да вкарат диалога с Мадрид в прагматично русло. "От тази гледна точка думите на Пучдемон говорят за промяна на нагласите в цялата му партия", подчерта експертът. Още повече че ЕДПК традиционно е заемала не тъй радикални позиции по проблема с независимостта и е изострила призивите за отцепване едва напоследък.

Да припомним, че каталунският Женералитат, ръководен от Пучдемон, използва неофициалния референдум на 1 октомври като повод да обяви едностранно независимост от Испания. В отговор мадридските власти задействаха чл. 155 от конституцията на страната, който им дава право да управляват автономията централно. След това испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса внесе в Националния и във Върховния съд искови молби срещу политиците, замесени в провъзгласяването на каталунска независимост. Те са обвинени в бунт, подстрекателство към бунт, въстание срещу държавната власт и злоупотреби с бюджетни средства.

След подобни обвинения Пучдемон и четирима бивши министри от Женералитата отпътуваха за Белгия, където се намират и в момента. В края на седмицата в Брюксел предстоят изслушвания с оглед възможността да бъдат екстрадирани в Испания по искане на централното правителство.

Изразил готовност да върне на каталунците самоуправлението възможно най-скоро, Рахой насрочи за 21 декември предсрочни избори за регионален парламент. Пучдемон също бе поканен да участва. В интервюто за "Соар" обаче той отклони въпроса дали ще се яви на изборите, макар по-рано да намекваше, че приема предизвикателството на Мадрид.

Освен това Пучдемон не успя да формира коалиция от сепаратистки партии, с която да тръгне към изборите. Радикалната местна левица - партията "Кандидатура за народно единство" (КНЕ), например вече заяви, че ще се представи самостоятелно. Същите намерения има и Лявата републиканска партия на Каталуния. ЕДПК ще участва в декемврийските избори под името "Заедно за Каталуния".

По данни от анкети на в. "Паис" 66 на сто от каталунците не вярват автономният регион скоро да стане независим. А 76 процента от запитаните признали, че подкрепят решението на Рахой да осъществи избори.

До самия ден на вота не се очакват никакви конкретни дискусии за бъдещето на Каталуния между сепаратистите и правителството, убеден е Оливас Осуна. "Приканващите за уния между Каталуния и Мадрид - управляващата Народна партия и социалистите, няма да си развалят реномето, прехвърляйки мостове към хора, признати вече от тях за бунтовници - обясни аналитикът. - Същото важи за сепаратисти от рода на КНЕ: те са категорично за отцепване от Испания и няма да търсят контакти с Мадрид, инак ще ги критикуват собствените им привърженици."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Коце Маца преди 6 години
Техните деди проливаха кръвта си по време на Гражданскатавойна в Испания за да отхвърлят тиранията на Франко, а тези"травестити" возещи се в луксозни мерцедеси и плямпащи глупостипо трибуните из Барцелона, си мислеха че СВОБОДАТА им ще бъдеподарена от Мадрид !
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си го вземат в Русия тоя Демон на Пуча.Да го пращат да бачка, защото има да връща милиони рубли!
15
2
 
2
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
Този скоро ще "самокатасрофира" в някой тунел или ще гушне букета от тествана,пардон -от "естествена" смърт.
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само Пучдемон се прощава с независимостта на Каталуния. С тази независимост се прощава Путин и комyнделските кръгове в Русия и България.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде изчезнаха тея дето "въпроса беше затворен" и каталуния е независима ?:)) Мишоциии.
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако все пак осъзнае глупостта наречена с красивото име "независимост", значи не е толкова отчайващо т*п!
11
10
 
11
 
! Отговори
??? преди 6 години
Бате чудя се кой от тия двамата рахой или пучдемон е по слаб политик! Май май и двамата са толкоз калпави, че за нищо не ги бива. Единя не знае как се ръководи държава а другия е мака гана и се гъне кат катма! Просто единия не трябваше да прави нищо по време на референдума и да не арестува никакви политици от каталуня, а другия требеше да каже да аз съм за независимоста и сега съм политически емигрант защото испанската власт ме тероризира! ба си толкоз ли много акъл се иска!!!???
10
4
 
22
 
! Отговори
Един преди 6 години
Клoун. По-скоро навреди на Каталуния, отколкото да й помогне. Успокояващо е, че не само в България имаме чукaни във властта.
9
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той си свърши работата. Взе рублите и каза ще видим. Този филм вече е гледан. Жалкия кремълски недоносен ботоксов лилипут пак лапна пръстчето :)
8
3
 
19
 
! Отговори
Alex2 преди 6 години
Гей борец за независимост...ха ха ха Това става само с кръв и битки бе господа каталунци не с цветя и рози !
7
24
 
13
 
! Отговори
Скандал! преди 6 години
Скандал! В Испания, страна-член на ЕС, вече има политически затворници. По заповед на Рахуй! Това ли са европейските ценности? Да вкарват в затвора борци за свобода?
6
1
 
9
 
! Отговори
Назад назад моме преди 6 години
Калино искам да кажа - немой така да одиш по брего ! Я си седи у кочинката като останалите овце ! Те тва е положението - огледал се илия -пак в тия
5
6
 
16
 
! Отговори
До dmx преди 6 години
Ако това се беше случило в някоя от 20 и незнам си колкото автономни републики на Русия дали щеше да говориш същото. Да речем Якутия с огромните си подземни богатства реши сама да разполага с тях...В Русия президентът на такава република просто щеше да бъде разстрелян, а населението отведено в концлагери.
4
10
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Пучиста Демон, ако изобщо е имал мечти за независимост, може спокойно да се прости с тях, защото мечтите и без това са безплатни и не струват нищо, що се отнася до останалите му действия те със сигурност са били осребрени и постъпленията му от тях сега са се гушнали в някоя офшорка, ведно с финикийските знаци на знакови фигури от североизточния сибирски вилает ... !!!
3
30
 
13
 
! Отговори
dmx преди 6 години
Пучдемон е съвсем разумен човек, а Рахой който прати полиция да бие хората с палки не е зле да застане пред съда.
2
6
 
28
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 6 години
Може да сме бедни но имаме собствена държава. Каталунците никога няма да има собствена държава, защото такава се печели само с кръв и то много кръв, това което са сторили нашите деди за да я има сега България.
1
1
 
6
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 6 години
Вива Еспня,вива либерта, бедните да го .....хванат за статута на главен преговарящ!