Изпълнима цел ли е общата европейска отбрана

Какво представлява проектът за общата отбрана?
16 ное 2017 20:33, Екип на Bloomberg
4


Подписаното от 23 военни министри от ЕС споразумение, поставило началото на обща европейска отбрана е поредна крачка за повишаване на интеграцията между страните членки в ЕС. Това бе един пробив, който материализира дългогодишни усилия. Все още обаче сме далеч от създаването на обща европейска армия.

Това коментира бившият военен министър в кабинета „Орешарски“ и понастоящем директор на Центъра за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Коментарът на Найденов идва в светлината на подписаният в понеделник (13 ноември) от военните министри на 23 държави членки на ЕС документ, поставящ началото на създаването на обща европейска отбрана. В него отказаха да се включат единствено Дания, Ирландия, Португалия и Малта.

Какво представлява проектът за общата отбрана или т.нар. „постоянно структурирано сътрудничество в отбраната“?

„Това е документално обоснована рамка в договора за ЕС, който влезе в сила през 2009. Представлява процес на задълбочаване на отбранителното сътрудничество между страните, които имат капацитет и желание“, обясни ексначалникът на военното ведомство.

„Целта е чрез съвместни инвестиции и проекти да се повиши способността на ЕС да осигури безопасността както на своите граждани, така и в глобален план. Цели се и създаването на съвместни способности, които биха могли да бъдат използвани във военни операции“, добави още той.

„Все още обаче сме много далеч от създаването на обща европейска армия, в случая говорим за задълбочаване на сътрудничеството в отбраната между страните членки“, отбеляза гостът в студиото. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 


4
Още по темата: отбранаЕСобща армия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Верно преди 1 година
До Хектор

Каква ще е тая обща отбрана,след като Европа е наводнена с тара.мбуки и създаването на Еврохалифат е въпрос само на време????Докато се бори с Русия или с вятърните мелници,Европа губи битката отвътре.....
3
1
 
1
 
! Отговори
Хектор преди 1 година
Не е изпълнима, щото троянския кон отдавна е пуснат вътре.
2
0
 
7
 
! Отговори
живи бъдете преди 1 година
Само френски командоси не пращайте в Коиловци.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали е изпълнима цел, ама знам, че общоевропейският полигон вече го очертаха, де ще бъде и ние както обикновено сме на топа..