Напредък по Brexit или пълна безизходица?

Сътрудник на Меркел вярва, че ще има яснота по основните въпроси
16 ное 2017 07:44, Петя Славова
3
Напредък по Brexit или пълна безизходица?
Снимка: БТА

Напредъкът в бавно вървящите преговори за Brexit все още е възможен въпреки безизходицата заради неизпълненото от Великобритания искане на лидерите от ЕС за повече яснота за позициите й по основни въпроси. Това заяви лидерът на Европейската народна партия и съюзник на германския канцлер Ангела Меркел Манфред Вебер, цитиран от ДПА.

"Моето впечатление е, че напредъкът в преговорите за Brexit все още е възможен", каза Вебер, който освен лидер на ЕНП е и представител на Християнсоциалния съюз, съюзниците на Меркел от Бавария. "Има воля за компромис", заяви още той в изказването си, което направи след среща в Лондон с британския премиер Тереза Мей.

Преди разговорите Вебер каза, че ще призове Мей даде разяснения по трите основни въпроса за излизането на Великобритания - правата на гражданите на ЕС, Северна Ирландия и сметката за напускането на съюза, пише БТА. Той каза, че ще отправи "две ясни послания" към британския премиер.

Първото по думите му е, че е налице желание за положителен подход към евро-британските отношения. "Искаме както да сме приятели и за в бъдеще, така и да не забравяме за Брекзит.". ЕС обаче има "ясни критерии" за Брекзит, каза той.

По думите му е нужна сигурност за гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, стабилност в мирния процес в Северна Ирландия и да бъде изяснен отвореният въпрос за сметките.

Вчера председателят на ЕНП заяви, че е малко вероятно лидерите от ЕС този месец да пристъпят към следващата фаза на преговорите за Брекзит, при положение че остават по-малко от две седмици до крайния срок за постигане на напредък.

ЕС иска да види "достатъчен напредък" в разговорите по основните въпроси - правата на гражданите, финансовия въпрос и ирландската граница - преди да обсъжда как ще изглеждат отношенията с Великобритания във времената след 29 март 2019 г., когато тя напусне съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
1
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Англичаните не искат да плащат на Брюксел.Защо да им плащат?Значи брюкселските зелки ще харчат и командват,така ли?На вас приятно ли ви е?Ние сме малки,бедни и крадливи.И нямаме избор,спре ли кранчето от Европата,се връщаме в положение...с магарето да се оре...Англичаните имат избор и избраха -да не им взимат парите и да не ги командват!Пак ще си търгуват,нищо няма да се промени,и чужденците ще са там,кадърните,само парите в джобовете на брюкселските зелки вече не са същите...
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези гнусни кралици трябва да бъдат натикани в дън гори тилилейски. Искат само да ползват привилегии, но да не връщат в замяна нищо. Типично юкейско поведение. Мислят, че всички са им длъжни и роби... отпадъци! Да им се забрани да търгуват с ЕС ако не си плащат. Да се разкарат от всички бизнес места.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бритовете да си платят сметките и после един шут отзад