Социални и данъчни норми срещу европейски средства?

Макрон зове да се спре със социалния дъмпинг в ЕС
17 ное 2017 19:52, Боряна Павлова
1
Социални и данъчни норми срещу европейски средства?
Снимка: архив Reuters

Френският президент Еманюел Макрон призова днес на европейската социална среща на върха в Гьотеборг помощите от европейските фондове да бъдат обвързани с приемането от страните бенефициенти на социални и данъчни норми, така че да се избегне Европа да финансира система на социален дъмпинг, предаде Франс прес

"Призовавам структурните фондове да се обвързват със социалната конвергенция. Не може да се позволи да се развива бизнес модел на данъчен и социален дъмпинг, финансиран от европейските фондове", изтъкна Макрон на кръгла маса, пише БТА.

Още по темата

"Целта е да се насърчи социалната конвергенция между страните от ЕС", уточни той.

Освен социалните норми, трябва да започне и трудния дебат по данъчните въпроси, посочиха от обкръжението на френския президент, цитирайки примера с Унгария, която "понижи корпоративния си данък точно със същата сума, колкото са получаваните от нея структурни фондове".

Въпросът за обвързването с условия на европейските фондове - около 50-60 милиарда евро годишно - раздавани на най-бедните региони, ще бъде включен в обсъждането на европейския бюджет догодина.

Това ще бъдат един или два критерия - като съществуването на минимална заплата или спазване на данъчен "коридор" за облагане на печалбите на компаниите, обясни Елисейския дворец, предлагайки също така система "бонус-малус" или ограничаване на помощите за дадени страни.

От обкръжението на Макрон подчертаха, че това решение не изисква единодушно одобрение, а само подкрепа с мнозинство.

Френският държавен глава предложи да се организира европейска социална среща на върха всяка година.

Освен това Макрон предлага да се създаде Европейска агенция по труда, която да контролира спазването на социалните норми, сред които директивата за командированите работници, по която Париж успя да издейства втвърдяване на правилата.

В Гьотеборг днес беше подписана декларация срещу социалния дъмпинг, наречена Европейски стълб за социални права. В документа са залегнали символични принципи, отразяващи привързаността на ЕС към фундаменталните социални права, отбелязва АФП.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя нищо не му вярвам , ще го запозная с бабите пред блока.