Криза в Германия: Преговорите за правителство се провалиха

Липсата на съгласие може да коства кариерата на Ангела Меркел
20 ное 2017 07:32,
100
Криза в Германия: Преговорите за правителство се провалиха
Снимка: Reuters

Преговорите за съставяне на правителство в  Германия се провалиха.

Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерката Ангела Меркел не успяха снощи да постигнат съгласие със Свободните демократи и Зелените за съставяне на управляваща коалиция. Това тласна най-мощната европейска държава в небивала политическа криза, която може да сложи край на политическата кариера на канцлерката, коментират  Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

След повече от месец усилени проучвателни разговори Свободните демократи се оттеглиха, защото според тях позициите на партиите са твърде раздалечени, за да се постигне споразумение за общо управление.

Още по темата

"Днес нямаше напредък, по-скоро имаше връщане назад, защото бяха поставени под въпрос търсените компромиси. По-добре да не се управлява, отколкото да се управлява лошо", каза пред журналисти в Берлин лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер.

Той добави, че няма общи позиции и взаимно доверие, за да се състави коалиционно правителство. Основните спорни проблеми са имиграцията и околната среда, отбелязва Ройтерс.

Проучвателните разговори изпаднаха в безизходица заради политиката към имиграцията и последиците от щедрото приемане на кандидати за убежище от правителството на Ангела Меркел през 2015 и 2016 г., припомня АФП.

Партиите не постигнаха съгласие дали бежанците да имат право на цялостно или частично събиране на семействата им в Германия. Свободните демократи и консерваторите, особено баварските съюзници от ХСС, настояваха за ограничаване на приемането на бежанци до 200 000 годишно, с което Зелените не бяха съгласни.

Споразумение не бе постигнато и по екологичните проблеми. Зелените смятат за недостатъчни усилията за ограничаване на замърсяването от автомобилите и от електроцентралите, работещи с въглища, отбелязва АФП.

Този развой означава, че в Германия може да има нови парламентарни избори в началото на 2018 г., но техният резултат може да се окаже още по-неясен. Традиционните партии се опасяват, че популистката Алтернатива за Германия, която спечели 13 на сто от гласовете през септември, може да засили позициите си, отбелязва Ройтерс.

Според наблюдателите Ангела Меркел теоретично може да предложи подновяване на проучвателните преговори след известна пауза, но различията между партиите са големи, отбелязва АФП. Ако бъдат свикани избори в началото на 2018 г., за Меркел ще е трудно да остане начело на ХДС, прогнозира Франс прес.

Пред нея има и вариант да оглави правителство на малцинството, но тя трябва да бъде избрана за канцлер от депутатите, което може да стане в три кръга от гласуване. Ако на първите два не бъде постигнато абсолютно мнозинство, тя може да бъде избрана с обикновено мнозинство на трети тур. Но самата Меркел досега отхвърля този рисков вариант, който ще й наложи да управлява, като се опира на непостоянно мнозинство - нещо, което не е е случвало в Германия след Втората световна война.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А МЕРКЕЛ МОЖЕШЕ ДА СЕ ОТТЕГЛИ С ПОЧЕСТИ И ДОСТОЙНСТВО.СЕГА ЩЕ СИ ТРЪГНЕ КАТО БИТО КУЧЕ
44
1
 
12
 
! Отговори
Циник до 44 преди 6 години
Май ти не знаеш немски!Не зелените , а FDP торпилираха преговорите!А те са ПРОТИВ искането на зелените за "безгранично" приемане на имигранти!
43
2
 
5
 
! Отговори
кoпирани Новини преди 6 години
Като ви гледам кoпираните Новини от БТА ми става смешно , така е който не знае немски , една от причините е за да не се състави тази така наречена Джамайка Коалиция е че Партията на Зелените не са доволни с тази Горна граница от 200 000 на година за прием на Бежанци в Германия
42
2
 
10
 
! Отговори
Циник до 42 преди 6 години
АзГ е една от малкото "нормални" folksnah партии! Погледни и предизборната програма!По-социална е и от "уж левите"!Нормалните партии в Германия са виновни за ислямската инвазия!AFD!!!
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това беше и идеята - да коства кариерата на Меркел!Аз, като имащ право да гласувам в ДЕ, гласувах с отвращение за АзГ. С надеждата да се предизвика криза и да се смени най-накрая канцлера. Сега ако има 2-ри изботи и Меркел, най накрая разбере, че трябва да се махне, ще гласувам за някоя нормална партия. Ако пак е начело - пак за АзГ. Смятам, че не съм единствен в Германия с подобна стратегия.
40
3
 
9
 
! Отговори
Циник до 36 преди 6 години
Държа те под око от известно време - какво "Пристанище на истината" си ти бе? Вече имам сериозни съмнения , че и ти се дупиш на килимчето! От теб по-голям *** в темата няма! Чак сега - повечето немци осъзнават "какъв таралеж си сложиха в гащите" с гастарбайтърите от алахогъзна Турция! Европа стене под масата готованци , седнали на кьорсофрата.Само алахогъзници, и гейпедофилни либерастчета викат "Ура"...повечето викат справо "Разпнете я" Дано AFD да вземе над 20% от гласоподавателите !!!!!
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като в Америка вече има афроамериканци дойде времето в Европа да има афроевропейци и мюсюлманевропейци. Заслугата и изцяло на фрау Шмеркел. Затова никой не иска да се коалира с нея!
38
1
 
18
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Правилно, камиларите и алахогъзците трябва да се съберът със семействата си. Големия въпрос е къде да стане събирането. Обикновения германец иска това да стане някъде в Северна Африка или Близкия Изток. Политиците обаче се мъчат да ги съберът в Германия.
37
2
 
14
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 28. Даа, има и марсианска следа. Дойдоха зелените човечета и помогнаха да бъде бутната бабетината. Ех тези лоши зелени човечета, които се месят навсякъде и създават проблеми. И все в полза на русия действат, малиии. Параноици, само Русия ви е виновна за всичко. Сигурно Путин пусна ордите в Европа, хм, да!!
36
2
 
20
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Германия я очаква светло ислямско бъдеще ако не изберат афд
35
25
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Абе трапунгери, навремето турците запълниха опразнената ниша на работна ръка, сега кой ще работи? Пришълците (както ги наричате вие) са много по цивилизовани от някой участници във форума, на които липсват първите седем години!
34
3
 
24
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Време беше нещо да се случи и изкукуригалата бабетина да си отиде. Съсипа Европа така, както и Хитлер дори не можа я съсипе.
33
2
 
28
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Не могат да съставят правитвлство само защото зелените не искат граница на миграцията, нормално шеф турчин а и основната политика на ЗЕЛЕНИТЕе миграционната политика! Останалите две партии не искат да се вземата смействата им, а меркел иска мигранти с лимит. Германия няма правителство дефакто заради ислямските нашественици и тяхното реално влияние там. Вече са окупирани и от сащ и от турция. Да им е честито. Германците може да правят коли но в политиката са нули като на тоалетна.
32
2
 
24
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Семействата на емигрантите трябва да бъдат събрани. На 100% цялата рода на едно място. И това място е там, откъдето са дошли. Най справедливия, най бързия и най евтиния вариант. Дано бъдещия наследник на Меркел разбира български и прочете това.
31
6
 
23
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Бай-бай баба Яга! Никой няма да съжалява за теб!
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЙНС, ЦВАЙ, ДРАЙ И КРАЙ
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От лицата на европитеците струи радост и щастие.
28
2
 
14
 
! Отговори
пак ли преди 6 години
Путин е виновен ......
27
4
 
19
 
! Отговори
ОСТАВКАТА 3 преди 6 години
Време е за и за ОСТАВКАТА на крадливата и корумпирана шайка СУДЖУЦИТЕ 3 и у нас!!! Бай СУДЖУК и баба Меркелица са изпята песен и тъжно минало за своите държави.
26
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали пък и в този провал няма руска следа, напоследък доста често започнаха руснаците да се месят наляво и надясно из европейските дела, та нищо чудно да са бутнали стола под Меркел нарочно, не че тя не си го заслужава, но друго си е Путяяя да й отнеме властта за назидание, че му наложи санкции