Криза в Германия: Преговорите за правителство се провалиха

Липсата на съгласие може да коства кариерата на Ангела Меркел
20 ное 2017 07:32,
100
Криза в Германия: Преговорите за правителство се провалиха
Снимка: Reuters

Преговорите за съставяне на правителство в  Германия се провалиха.

Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерката Ангела Меркел не успяха снощи да постигнат съгласие със Свободните демократи и Зелените за съставяне на управляваща коалиция. Това тласна най-мощната европейска държава в небивала политическа криза, която може да сложи край на политическата кариера на канцлерката, коментират  Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

След повече от месец усилени проучвателни разговори Свободните демократи се оттеглиха, защото според тях позициите на партиите са твърде раздалечени, за да се постигне споразумение за общо управление.

Още по темата

"Днес нямаше напредък, по-скоро имаше връщане назад, защото бяха поставени под въпрос търсените компромиси. По-добре да не се управлява, отколкото да се управлява лошо", каза пред журналисти в Берлин лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер.

Той добави, че няма общи позиции и взаимно доверие, за да се състави коалиционно правителство. Основните спорни проблеми са имиграцията и околната среда, отбелязва Ройтерс.

Проучвателните разговори изпаднаха в безизходица заради политиката към имиграцията и последиците от щедрото приемане на кандидати за убежище от правителството на Ангела Меркел през 2015 и 2016 г., припомня АФП.

Партиите не постигнаха съгласие дали бежанците да имат право на цялостно или частично събиране на семействата им в Германия. Свободните демократи и консерваторите, особено баварските съюзници от ХСС, настояваха за ограничаване на приемането на бежанци до 200 000 годишно, с което Зелените не бяха съгласни.

Споразумение не бе постигнато и по екологичните проблеми. Зелените смятат за недостатъчни усилията за ограничаване на замърсяването от автомобилите и от електроцентралите, работещи с въглища, отбелязва АФП.

Този развой означава, че в Германия може да има нови парламентарни избори в началото на 2018 г., но техният резултат може да се окаже още по-неясен. Традиционните партии се опасяват, че популистката Алтернатива за Германия, която спечели 13 на сто от гласовете през септември, може да засили позициите си, отбелязва Ройтерс.

Според наблюдателите Ангела Меркел теоретично може да предложи подновяване на проучвателните преговори след известна пауза, но различията между партиите са големи, отбелязва АФП. Ако бъдат свикани избори в началото на 2018 г., за Меркел ще е трудно да остане начело на ХДС, прогнозира Франс прес.

Пред нея има и вариант да оглави правителство на малцинството, но тя трябва да бъде избрана за канцлер от депутатите, което може да стане в три кръга от гласуване. Ако на първите два не бъде постигнато абсолютно мнозинство, тя може да бъде избрана с обикновено мнозинство на трети тур. Но самата Меркел досега отхвърля този рисков вариант, който ще й наложи да управлява, като се опира на непостоянно мнозинство - нещо, което не е е случвало в Германия след Втората световна война.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
2
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 6 години
Нали се опитваха да преподават на Турция какво е демокрация,сега да видим те на какво ниво са
84
1
 
0
 
! Отговори
Servol преди 6 години
Nai-bogatata darjava v Europa ... ostava da butnat ogradite na bundesbankata v germanska borba za natsistkite sakrovista...
83
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бабушкерата е бита карта, след като наложи санкции на Вова той намери начин да я врътне от властта и то много тънко и хитро без никой да разбере. с подмолни действия дестабилизира Испания, помогна за избирането на Тръмп в Америка и улесни излизането на Англия от ЕС. Явно дойчовците са следващите в списъка му, след това вече става лесно - останалите държави сами ще напуснат потъващия кораб. гениален и подъл до безкрайност
82
4
 
7
 
! Отговори
а бе,учинайкин преди 6 години
До Калеко АлекоДа си чувал СЛУЧАЙНО за плана "Маршал",м!?И колко милиарда наляха САЩ в Германия!?А Русия какво получи!?С две поколения избити мъже и колхози само от жени!?С готови пари всеки може!
81
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоАбе сороска ***, ти нямаш право да се обаждаш в БЪЛГАРСКИ форуми! Марш да си чакаш сороската надница и виза за кравария!
80
4
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Дай боже и у нас кризите да са като тези в Германия. Има страни които са в пермаментна криза, а населинието им е дотолкова свикнало с тях, че дори и не ги разпознава ... Най-голямата криза в Германия беше следвоенния париод на 2-та световна война, от която тя излезе само за 10 години, за разлика от едни пишман-победители, които са се родили в криза и в криза ще се родят и децата им, но пък това не им пречи да се смятат за "Велика нация ..." ... !!!
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Бойко е притеснен. Все още не знае ще целува ли или само ще прегръща. И дали следващия ще иска.
78
3
 
1
 
! Отговори
asd преди 6 години
EDINSTVENIQ IZHOD SA NOVITE IZBORI NE BEZ MERKEL
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия където се появят,винаги първо драпат за джамия!
76
4
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Алтернативата е фюрер
75
1
 
5
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До АнонименБая ще почакат от АзГ!Може и да не дочакат въобще...Бъдещето на Германия не се решава от германците!
74
2
 
8
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Тая работа намязва на елегантен начин да бъде отстранена Бабата,без да и се казва в очите и без скандал....Очевидно Тръмп не харесва зомбито на Обама и иска свое!
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алтернатива за Германия!
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа е потъващ кораб
71
1
 
1
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
Членско карто номер седем, моето заключение се опира на това, че хората и народите, обществата се променят. Ако разбира се желаят! Който не иска си остава същия. И естествено това мое заключение се опира не на предположения и предразсъдъци, както ми се струва е при теб, а от преки впечатления и виждания накъде е тръгнало обществото им. Злобицата и неудовлетвореността можеш да си я запазиш за теб. А и нелепото, в случая обръщение на Вие!
70
2
 
5
 
! Отговори
:))) преди 6 години
hahahahahна тази бабка и говоренето срещу Реис Ердо не и помогна...хайде бабке, бягай за нови избори сега :)
69
2
 
4
 
! Отговори
българина преди 6 години
най големия износител в света няма правителство заради искането на ЗЕЛЕНИТЕ които не са зелени а агенти на мит за безлимитно внасяне на май уни. немското ДПС в действие. никоя държава не успява с наличието на етнически турски партии. а имат и още една нова АДД изцяло турска за първи път на избори 2017 се явни, взе 0.17 но като за начало е добре. дефакто в германия има две турски Зелени против ердога и АДД с Ердоган. познат ли ви е сценария? така се обхваща 100 процента от електората
68
1
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Пустиняк до ЦиникЗа щастие немците не са толкова ***, че да им се връзват.Това ваше заключение, вероятно се опира на германското минало...
67
3
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До ПустинякМного злобица струи от вас... И неудовлетвореност!
66
4
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Интересно, ще може ли дойната кравичка (Германия), да се изсхули от юлара на многополовите кравари!????