Гледаме ли българското шефство на ЕС през розови очила?

Коментира Спас Ташев пред Bloomberg TV Bulgaria
22 ное 2017 22:23, Екип на Bloomberg
4
Гледаме ли българското шефство на ЕС през розови очила?
Снимка: Pixabay

Има единомислие между българското държавно ръководство и ръководството на Европейския съюз. Това каза Спас Ташев, експерт международни отношения, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира посещението на Антонио Таяни, председател на Европейския парламент, който вчера бе на посещение в София.

"В лекцията си в УНСС само преди дни Бойко Борисов очерта основните негови виждания каква ще бъде българската политика по време на българското европредседателство. На практика председателят на Европейския парламент повтори същите неща".

Това говори, че в тази насока е постигнато общо виждане и не трябва да очакваме разногласия и интриги в рамките на ЕС, каза събеседникът. "Друг е въпросът дали тази фразеология не е типична за европолитиците и евробюрократите, защото това са клишета, които се използват във всяка реч на едни подобни посещения на високо ниво. Ние трябва да ги изпълним с реално политическо съдържание".

"Има свръхнагласи към европейското председателство на България, но повечето хора дори не знаят кой в момента е европредседател или кой е бил преди половин година".

Ако погледнем дали държавите, които са председателствали Европейския съвет са успели да решат някакви специфични свои проблеми, ще си дадем сметка, че няма нищо специфично, което България да може да направи, освен да постави някои проблеми на дневен ред, които са важни за нас, подчерта

"България може да изиграе ключова роля, ако успеем да изиграем добре нашите ходове и да се превърнем в обединителен център на Балканите".

Кои са важните политически направления, които се поставят пред България? Кои са важните за нас теми, които трябва да се поставят под светлините на прожекторите по време на председателството? Гледа ли България с розови очила на политиката на евроинтеграция на Балканите? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Единомислието",между "българското" държавно ръководство и ръкводството на ЕС,е както единомислието между господар и роб!!!!!Това не е най-плачевното - най-плачевното е робското положение,в което СЕ Е САМОПОСТАВИЛО,местното аборигенство!Хубавото на лошото е,че то си отива от Територията!За мъртвия,или добро,или,нищо!В случая,НИЩО!
2
0
 
0
 
! Отговори
Иеалист преди 6 години
Това европо-прседателство не е нещо пове от посещението на дипломатическия корпус в някой окръг по времето на Бай Тошо. Има полза - махнаха грозния паметник от градинката пред НДК и него го ремонтираха и откаднаха край тзи работа няколко милиона. Хаарлия да ни е председателството! Бати Бойко може да изнесе няко лекция, ама да не прекалява, не по дълга от 10 мин, защото глупостите му ще станат явни, виж някой ги запомнил...
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европредседателството на коя да е държава приемам като изнесени заседания на ЕК. Малко екзотика, малко разнообразие за отегчени бюрократи. И игра на демокрация. И малка България е фактор!!! Майтап бе Уили. Не знам какво ще е участието на Борисов. Дано не изнася лекции, че и слепите в ЕС ще прогледнат.