Принципът на доминото: Несигурността за Германия, несигурност в ЕС

Провалът на германските коалиционни преговори - удар за Европа
22 ное 2017 20:00, Петя Славова
84
Принципът на доминото: Несигурността за Германия, несигурност в ЕС
Снимка: Pixabay

Провалът на германските коалиционни преговори е последният удар за Европа, който не беше предвиден от никого. Разбира се, това е различен вид шок от банковата криза, войната в Украйна, бежанската криза, Brexit-ът, Тръмп, отслабването на демокрацията в Полша и Унгария или каталунския сепаратизъм, подчертава британският в. "Гардиън".

Германският политически живот е разстроен, но основите все още съществуват - следвоенното демократично устройство не е под особена заплаха.

Още по темата

Въпреки това ситуацията е разтърсваща. Най-голямата сила в Европа е в неизвестни политически води в момент, когато много въпроси на континента остават без отговор. Несигурността в Германия означава още повече несигурност за ЕС, но не бива да се очаква, че кризата ще бъде фатална, пише БТА.

Няма особени съмнения кои сили ще опитат да се възползват от тези събития. Крайнодесните сайтове преливат от радост при новините, че германската канцлерка Ангела Меркел изпитва дълбоки затруднения. Тя е любима мишена на популистите и екстремистите, както вляво, така и вдясно на политическия спектър.

Влиянието на Германия в Европа беше порицавано от мнозина, и не на последно място от руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп. Очакваше се ЕС да плава с попътен вятър тази година, според израза на Жан-Клод Юнкер.

Но сега последствията за Европа от германската криза ще зависят от това как френският президент Еманюел Макрон ще изиграе своите карти. Извеждането на Европа от затруднено положение е една от най-големите му амбиции - но със затрудненията на Меркел, на него също започва да не му достига време. Динамиката на френско-германския съюз става все по-важна.

Някои в Берлин смятат Ангела Меркел за спокойния лидер, от който Германия се нуждае, и се опасяват от нови избори, отбелязва в. "Гардиън" в друга статия под заглавие "Опасявам се от германски Тръмп". "Под ръководството на Меркел страната поне е учтива и благоприлична, но се страхувам от силите, работещи зад кулисите, и се страхувам от това кой може да управлява, ако тя слезе от власт. Видяхме какво стана в САЩ и как езикът и поведението на хората се оформят от Доналд Тръмп. Страхувам се от германски Доналд Тръмп, или още по-лошо", гласи цитираното изказване на Самиха Багдади, 47-годишна работничка в сферата на услугите.

Компромисът е част от генетичния код на германската парламентарна демокрация - до такава степен, че когато в понеделник германците разбраха за провала на преговорите, тя бяха шокирани. Подобен провал е предизвикателство за новата роля на Германия в света, както и нов пример за опасностите от политическия абсолютизъм, заливащ демокрациите по цял свят, пише в. "Ню Йорк таймс".

Германският страх от политическа нестабилност е дълбоко вкоренен. За мнозина влизането на Алтернатива за Германия в парламента напомня за мрачната съдба на Ваймарската република и събитията, последвали колапса й. Историци правят и паралели между наши дни и обстановката през 30-те години на миналия век, довела до нацизма.

Предвид очевидните разлики, те могат да бъдат отхвърлени като проява на историческата травма, която не отговаря на реалността в една от най-стабилните политически системи в света. Може да се стигне до няколко седмици на политически хаос, но в края на краищата, някой ще действа като възрастен и ще премисли - или ще се стигне до нови избори и ново разпределение на силите в парламента.

Но "не сме като Ваймарската република" не е най-утешителното изявление. Германската политическа система се опира на способността да се правят компромиси. Възходът на популизма затрудни това, включително и в политически план.

Решението на лидера на Свободната демократическа партия (СДП) Кристиан Линднер за напускане на коалиционните преговори показва, че Алтернатива за Германия е успяла да дискредитира компромиса като основна ценност на демокрацията. Както показва интервю с Линднер, СДП очевидно се опасява, че АзГ ще каже на избирателите им, че СДП ги е предала, за да получи шанс да управлява, отбелязва американското издание.

Внезапният край на преговорите е тежък удар за глобалния имидж на Германия като стабилна и отговорна сила. Следващите седмици ще покажат кое е по-важно за германците: страхът от нови избори или правителство на малцинството, или новооткритото отвращение към политическия компромис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
масонско дело преди 6 години
френската буржоазна революцияамериканската гражданска войнаоктомврийската революциясветовните войни и т.н.
63
0
 
2
 
! Отговори
антисимит преди 6 години
До АнонименНима ЕС също е юдео-масонско дело? Пази Боже!
62
0
 
1
 
! Отговори
Потоп ни гласят преди 6 години
САмо цифровизацията и дигитализацитя им липсвали на вибраторчетата на еврокомисарките.АМАН от НАРКОМаНИ НА ВЛАСТ .Викайте срочно допинг контрол и пълни проверки на всички от ЮНкерчев на снимката до Мария Нидялковата от Благоевградско
61
0
 
0
 
! Отговори
НАркомани на власт и преди 6 години
Наремето наредихме на Сталин да освободи цяла Европа от кафявата чума до Атлантика включително..Ако японците не бяха ударили Пърл харбър сега нямаше да има нагло наркоманско управление от Брюксел .Застрашиха оцеляването на целия обитаем свят тези наркомани и *** подават от Швейцария..
60
0
 
0
 
! Отговори
Срив биосфера има преди 6 години
НЕМа КАК д а има сигурност стотици милиони автомобили увредиха тежко границата алпо хималаи с контролирани от извънземни нашественици нагло вредни бели високо радиоактивни скенери инсталирани вместо доказано безвредни жълти фарове.Терористи на власт принудиха стотици милиони водачи на МПС да увреждат тежко и завинаги земята ни подават на снимката разтревожени..Полцията принуждава водачите да увреждат денем и нощем вкл с включени скенери против гъста мъгла/.халогенни ксенонови и..
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господа и другари!Навремето Рейгън и Горбачов се договориха да създадат "Европа от Гибралтар до Владивосток"!Първият етап бе доброволното създаване на Европейския Съюз -под ръководството на Германия - и Евразийски Съюз под ръководството на Русия.Предстои втория етап--доброволно обединяване на двата съюза в договорената държава с примерно наименование "Демократично Обединена Европа".Може да се предположи ,че ще се ръководи от БГ-били сме съюзници и на Германия,и на Русия!А Бойко ще е президент!
58
0
 
2
 
! Отговори
за сведение преди 6 години
Тато имаше мерак да ни прави баварска колония и водеше преговори по време на лов...Сепаративните му преговори с Франц-Йозеф-Щраус не постигнаха нищо!
57
0
 
4
 
! Отговори
тато преди 6 години
Кака Меркел е поставена на дуспата и е въпрос на време да я ритнат, германците не я желаят повече, достатъчно беди им донесе.Колко и да се дърлят онанистите на Тиквата това са фактите, и Батко Тръмп не я харесва.Аут.
56
0
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат:"Страхувам се от германски Доналд Тръмп, или още по-лошо", гласи цитираното изказване на Самиха Багдади, 47-годишна работничка в сферата на услугите."Самихда...Болхарам...Анис Амри....тези алаходупни паразитиращи шебеци се страхуват, че немците могат да се събудят - да затворят социалната кьорсофра, и да ги пратят да оправят дупките от които са изпълзяли!
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
социалистите превърнаха страната в гнездо за емигранти от цял свят!
54
0
 
6
 
! Отговори
падението преди 6 години
До Ангела на МеркелМеркел превърна ГФР в ГДР
53
1
 
13
 
! Отговори
бивш германофил преди 6 години
НЕ Е ОНАЗИ ГЕРМАНИЯ ПО ВРЕМЕ НА ЧУДОТО И НА КАЙЗЕРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ПО УЛИЦИТЕ САМО ТЕСНООКИ И ЦВЕТНОКОЖИ И НИТО ЕДИН ГЕРМАНЕЦ!!!!
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента се дере със зъби и нокти да се създаде нова коалиция без значение с кого... само и само да се избегнат нови избори, защото тогава Меркел със сигурност няма да управялва. А и страха от многото гласове, които АфД ще получи ги кара да не искат избори, защото тогава може и правителство избощо да не могат да създадат. Всички партии искат Меркел доброволно да си хвърли оставката (немците също). Очевидно само тя мисли, че всички я обичат и искат.. (дори след като я целиха с домати).
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ситуацията не е лесна,има много натрупан негативизъм към Меркел, особено след бежанската вълна.В цяла Европа и извън Европа - масово. И ако остане Меркел да управлява, може да И изиграе лоша шега и да я съборят с бунт.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"..... гласи цитираното изказване на Самиха Багдади, 47-годишна работничка в сферата на услугите" ,не знаех,че нивото на професионалните анализатори и компетентни политолози е толкова високо.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости!Който и да управлява Германия,ще я управлява добре, думите "Германия" и "нестабилност" никак не ми се връзват заедно. Повече ме притесняват французите,че непрекъснато правят гафове или глупави политически ходове.
48
3
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
*** дреме ми на шпагата за европа. Да се разпада!
47
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усетиха се кукловодите, че аутсорсинга излиза скъпо, и направиха "инсорсинг" - сиреч вместо да строят заводи в Бимбиристания за *** и да ги експлоатират там, по-евтино ще е да докарат *** в метрополиите, както едно време. Резултата е на лице. Гейропа се пука по шевовете. Щото капитал, капитал, ама и раята трябва да си трае, а тя леко взе да побеснява от пр0стотиите.
46
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано планът на юдео-масоните наречен ЕС се провали час по скоро.
45
12
 
4
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
БЕРЛИН --ЩЕ Е СТОЛИЦА НА ЕВРОПА И ЕС!НАРОДИТЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ГО ИСКАТ--ЗАТОВА СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ГЕРМАНИЯ !НАШИТЕ КОМУНИСТИ--СЪЩО!!!!!/..като Г.Димитров..гдето избега при Фюрера за по-сигурно.../