След присъдата на Младич: ЕС зове за мир на Балканите

Призова Балканите да почетат жертвите на военни престъпления
22 ное 2017 22:31,
45
След присъдата на Младич: ЕС зове за мир на Балканите
Снимка: Reuters

Европейският съюз призова в сряда балканските страни да "почитат жертвите" на военни престъпления, като положат усилия за помирение в региона – апел, който Брюксел отправи след издаването на доживотна присъда на "Касапина от Босна", бившия генерал на босненските сърби Ратко Младич.

Още по темата

Съдиите на ООН в Хага признаха Младич за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната от 1992-1995 г., жертви на която станаха 100 хил. души.

Брюксел отказа да коментира подробно присъдата на Младич, но подчерта, че тя напомня "някои от най-мрачните и най-трагични събития" от съвременната история на Европа, включително клането в Сребреница, при което под командването на бившия генерал са избити близо осем хиляди мюсюлмани – мъже и момчета, припомня "Фокус".

"Европейският съюз вярва, че всички страни в региона са решени и ангажирани да работят за помирение, регионално сътрудничество и добросъседски отношения. Очакваме всички политически лидери в региона да почитат жертвите, като популяризират и спазват тези ангажименти", се казва в изявлението на Брюксел.

Две бивши югославски държави - Хърватия и Словения – вече са членове на ЕС, а Сърбия, Черна гора и Македония започнаха процеса на присъединяване, въпреки че към настоящия момент усилията им са затънали в местни спорове и проблеми и организираната престъпност.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви по-рано този месец, че очаква Сърбия и Черна гора да се присъединят към Блока до 2025 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.