ЕС харчи ?280 млн. за самолети и помпи, ще спасява европейците

С rescEU ще се ръководят спасителните акции
23 ное 2017 22:37, Екип на Dnes.bg
7
ЕС харчи ?280 млн. за самолети и помпи, ще спасява европейците
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия огласи днес амбициозни планове да създаде служба, която да спасява гражданите при големи природни бедствия и катастрофи.

Бюджетът на ЕС ще похарчи 280 млн. евро в следващите 3 г. да наема самолети, водни помпи, мобилни болници и друго оборудване, за да може да се притичва на време при нужда, съобщи комисарят за хуманитарна помощ Христос Стилянидис.

"Тази година ни сполетяха горски пожари, наводнения, ураган, смъртоносни бури и земетресения", каза комисарят, обяснявайки че заради климатичните промени природните стихии са станали още по-чести и унищожителни.

Брюксел е принуден да пристъпи към необичайния ход, тъй като напоследък не успява да събере исканата му помощ чрез Механизма за гражданска защита. Взаимопомощта между страните членки е доброволна и се координира от Еврокомисията.

При последните горски пожари в Португалия през септември ЕС не можа осигури исканите самолети за гасене, тъй като никой не се отзова на апела на Лисабон и Юнкер поръча на екипа си да променят начина на функциониране на системата.

"Механизмът е създаден по друго време и вече е достигнал лимита си“, каза Стилянидис. Той добави, че държавите вече е станало трудно да си помагат, тъй като рисковете, с които се борят у дома са повече, а катастрофите по няколко държави и няма кой да отдели екипи и техника за нудждаещите.

С общите пари Еврокомисията ще наема противопожарни самолети, специални водни помпи, активи за издирване и спасяване в градска среда, полеви болници и екипи за спешна медицинска намеса. Спасителите обаче няма да са европейски служители. Те ще работят в страните членки, а за допълнителната работа ще им се плаща от евробюджета.

Техниката също няма да е собственост на ЕС, а ще се наема. Комисията реши да дава пари и за ремонта, транспорта и разходите за поддръжка на службите и техниката, която ще бъде предоставена на разположение. Активите, за които е плащано на Брюксел ще станат част от общ резерв от ресурси за реагиране при извънредни ситуации, и ще трябва да бъдат на разположение в случай на бедствие.

Европейската служба няма да замести национални органи, а само ще ги допълва, когато те не могат да се справят с последствията, каза комисарят.

Брюксел иска да реформира координационния център, който сега събира заявките за помощ и ги препраща на останалите в служба, която ще се казва rescEU (спасявам от англ.). Освен, че ще събира спешните заявки тя ще търси и по цял свят нужната техника и спасители. Ще ги наема и ще ги праща в засегнатите районни. Дейността й ще покрива 27-те членки на ЕС, както и Исландия, Норвегия, Сърбия, Македония, Черна гора и Турция, които и сега участват в доброволната взаимопомощ.

По официални данни през 2017 г. над 200 европейци са загинали от природните стихии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
ПОвредиха биосферата преди 6 години
У Нас терористите и крадците на власт начел ос Борисов това 280 000 000 ги немат з а нищо. за неколко нагло канцерогенни водни цикълчета не им стигат/НАпомня се че само за вилни селища,палати,къщи з агости с яхти хеликоптери,джипове и басейни с аограбили от народа десетки хиляди милиони живи кървави левове..по оператина програма развитие на селските региони от командвани от турско говорящи министерство на земеделието
4
3
 
1
 
! Отговори
ПОвредиха бисоферата преди 6 години
У нас след като повредиха биосферата с милиони автомобили с включени скенери и фарове денем пламнаха десетки хиляди пожари../вижте по дати кога принудиха водачите да карат с включени фарове денем и пожаритеОбсебени от масови убиици западни спец служби провеждат вс еп о нагли диверсии като принудиха автомобилние компании д а инстариват тежко вредни режещи скенери на автомобили вместо безвредни жълти фарове.НАгли полицаи принудиха милиони да рушат земята с включени фарове денем ..
3
2
 
2
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Нашия супермен мистър Тиква,как не се е затърчал да гаси пожарите в Португалия и сега за Танксгивинг щяхме да имаме печена тиква.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са за природните бедствия...За войната в Европа са.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очертава се приятен комисион за брюкселските зелки...