Макрон се срещна с Шидло – сближаване на Франция и Полша

Отношенията охладняха след отказа на Варшава да купи френски хеликоптери
23 ное 2017 18:36,
3
Макрон се срещна с Шидло – сближаване на Франция и Полша
Снимка: Reuters

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че съдебните реформи в Полша остават причина за безпокойство за Франция, но че намаляват темите, по които двете страни имат различия, предаде Ройтерс.

"Имаме различия, които обсъдихме, но също и теми, по които позициите ни съвпадат", каза Макрон на обща пресконференция с полската премиерка Беата Шидло, предаде БТА.

Още по темата

Двамата са обсъдили най-широк кръг от въпроси - от европейската сигурност през работниците, изпращани от своите работодатели в по-богати държави от ЕС, отбранителното сътрудничество и бъдещето на ЕС след Брекзита до полските тревоги от плановете на Русия да прокара втори тръбопровод по дъното на Балтийско море, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че двустранните им отношения се обтегнаха, след като Полша се отказа от голяма сделка за купуване на френски хеликоптери, а Макрон разкритикува премиерата Беата Шидло и заобиколи Полша по време на обиколката си в региона през лятото.

Френският президент посрещна полската министър-председателка топло в Елисейския дворец. Шидло се отби в Париж на път към Брюксел, където утре ще участва в среща на високо равнище на Източното партньорство, посочва Франс прес.

След срещата с френския президент полската премиерка каза, че може да има компромис в ЕС по европейската директива за командированите работници, предаде Ройтерс.

"Най-важното е да седнем на масата и да говорим", каза Шидло.

"Аз заявявам, че ние сме отворени за дискусии по пакета за мобилността. Тук ние можем да постигнем компромис", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
"Най важното е да седнем на масата и да поговорим"казала Шидло,аз мисля,че ако легнат в леглото и поговорят може би ще намерят по общ език като преди това се "разберат" по полски.
2
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Полша? Мюсюлмани? Ти не си наред бе момче. *** в Париж или Марсилия и ще видиш какво значи пълно с мюсюлмани. Полша има ХАРАКТЕР и с нея ще се договарят - на нас директно ни казват какво мислим.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон се срешна с пoдчoвеците от Пoлша да им каже че трябва да се реформират като Франция. Франция е една прекрaсна държава, а Полша е една *** пълна с мюсилмани.