Атакува ли Европа застраховката срещу депозитите?

Гарантирането на депозитите до ?100 хил. евро няма да отпадне
24 ное 2017 21:06, Екип на Bloomberg
15
Атакува ли Европа застраховката срещу депозитите?
Снимка: Pixabay

Гарантирането на депозитите до €100 хил. евро няма да отпадне. Смесват се няколко теми в последните дни. Марио Драги каза, че общата схема за гарантиране на депозитите на общоевропейско равнище няма да стане факр, докато лошите кредити не се изчистят. Просто Германия няма да се съгласи на сделката, което не значи , че настоящата гаранция по места отпада. Отделно се завъртя предложението и предложението на ЕЦБ и ЕК да има превантивен мораториум на теглене и на покрити от гаранцията депозити - с оглед на възможна голяма паника. Но това да отделни теми, нямащи общо, а причината да говорим за тях са състоянието на съвременното банкиране с частични резерви, уточни госта в студиото.

Това коментира пазарният анализатор Кузман Илиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Друг основен акцент от коментара на Илиев бе насочен и към измамната стабилност на банковата система.

„Слагайки парите си в банка, хората си мислят, че те стоят там, че са на сигурно място. Това обаче далеч не е така, огромната част от парите се раздават под формата на заеми, като максимум 10% от парите от депозити остават налични в банката"

„Ситуацията реално обаче е доста по-лоша. Съгласно изискванията на ЕЦБ минималният процент е 1%. Това значи, че ако 2 от 100 човека си поискат парите, ще се стигне до срив", посочи той.

Именно към това е насочена идеята на ЕЦБ да наложи период, в който при масова паника и теглене на пари от банките да се наложи максимален таван на тегленията в продължение на около 5 дни, в който сумите, които могат да се изтеглят, да покриват елементарни битови нужди. Целта – оценка на това, което може да се направи, за да бъде стабилизирана банковата институция и съответно предприемане на мерки.

По думите на госта в студиото подобна мярка би била изключително силно нарушаване на правото на частна собственост, но същевременно би накарало хората да разберат колко латентна всъщност е банковата система и би имало дисциплиниращ ефект.

Изходът – значително повишаване на минималния процент на парите, които банките държат реално в наличност. Това, смята Илиев, неминуемо ще усложни процеса на кредитиране, но ще направи кредита много по-здрав, а банките – много по-устойчиви и неподатливи на масови паники сред депозантите си. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
13
 
! Отговори
До румен преди 6 години
И по темата. Това е удар на банките по бедните. Не по богатите. И пак е в печалба на банките. В мненията на хората е ясно обяснено защо.
14
3
 
5
 
! Отговори
До румен преди 6 години
Няма в България фирма, която да няма банкови сметки и да не оперира с големи суми само по банков път. Аналогично и богатите не дуржат пари в буркан, а на сметки. Щото така е удобно оперирането с пари. Печалбите на богатите, ако са законни, са от дейността на фирми, а не от лихви на банки.Толкова ти е икономическата култура и на теб Румене, колкото да ти се чудят хората що изобщо си правиш труда да четеш, като не разбираш какво и защо са написали. Разбирач си. Ха. :)
13
2
 
3
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Българина има много ниска финансова култура като цяло.КТБ кой я напомпа с държавни пари и кой я фалира?хората?или правителството?Чета мненията тук и се смея ...хората с пари ,писал един ,...си ги държали в банките!Всеки лев в банката е умрял лев...не носи пари на никой...точно затова лихвите са нищожни,за да се въртят парите в икономиката.На банката защо са й пълни трезори с хартия?Защо лихвата по депозитоте не е ...50%?Нали никой няма да прави нищо,всеки ще живее от лихвите...И?
12
1
 
6
 
! Отговори
До анонимен преди 6 години
Така е. Честните хора сме без пари, ама шеф по банка превежда мизерната заплата. А на банката не и се носи отговорност за защита. Това е проблем не за милионера, дето бълха го ухапала, ако му изчезне една от двадесетте сметки, а за онези, дето нямат пари и като крадци ударят мизерната заплата и я източат от банката, остатъка от месеца е на фотосинтеза.
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KOITO IMA PARI V BANKATA NEKA SI GI ZAGUBI,SHTOM SA V BAKATA ZNACI SA IZLISHNI.KOITO IMA PARI V BANKA,OZNACAVA CE E KRADEZ.CESTNITE HORA SA VINAGI BEZ PARI
10
0
 
9
 
! Отговори
Бачо Тенко преди 6 години
Много неграмотно оформена публикация.
9
2
 
16
 
! Отговори
Да преди 6 години
Да живеят интересите на банките. За пореден път. Пък нас обикновените хора кой ли изобщо ни брои , че съществуваме. Но наистина ще предизвикат Бурканбанк накрая, както и други са се усетили.
8
2
 
8
 
! Отговори
gost преди 6 години
Те парите ги завъртяха и сега ще наблюдават кредитирането! Ако не сте забелязали хората с много пари си ги държат в банка, нищо че няколко милиона може да изчезнат!
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътят към ада на ЕС е постлан с добри намерения.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо така тихо и косвено научаваме това? Защо крият блестящите управляващи? За да гътнат/ глътнат поредната кесия с пари докато се усетим? Бравос!
5
1
 
27
 
! Отговори
Вложител преди 6 години
Дори да не отпаднат гарантираните депозити, ние пак сме прекарани.1. С ниската, почти 0% лихва.2. С инфлацията, която ни яде всяка година спестяванията.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Като гледам нищо не си разбрал...Мисли още
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...общата схема за гарантиране на депозитите на общоевропейско равнище няма да стане факр..."Това изречение "уби змея";)
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При това положение ще намалеят депозитите и ефектът ще е обратен. Ще възродят БурканБанк!
1
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбрахте ли защо "светилото" от долнодъбнишкия клан горанов настоява за ограничаване на кеша? Гърците висяха по цел ден за да си изтеглят 20 евра!