Ферхойген: Щеше да е катастрофа, ако не бяхте приети в ЕС!

Според бившият еврокомисар икономиката ни се развива
26 ное 2017 10:05, Боряна Павлова
129
Ферхойген: Щеше да е катастрофа, ако не бяхте приети в ЕС!
Снимка: архив Reuters

За последно бях тук през 2009 година, откакто се пенсионирах не съм посещавал България. Много съм впечатлен от това, което видях. На пръв поглед е ясно, че икономическото развитие върви в положителна посока, заяви Гюнтер Ферхойген, архитектът на членството на България в ЕС.

"Щеше да е катастрофа, ако България и Румъния не бяха приети в ЕС, това беше последният влак. Ако не бях настоявал преговорите да приключат до края на моя мандат, не знам сега какво щеше да стане", добави бившият еврокомисар по разширямането.

Още по темата

 "Най-емоционалният момент за мен в България беше при посещение в старата ви столица Велико Търново. Когато ми подариха огромен ключ и кметът каза: "Това не е ключ към нашия град, а ключ към нашите сърца", направо ми потекоха сълзи", каза Ферхойген пред "Нова тв".

"Имах разговори с български семейни фирми. Това е и причината за посещението ми. Срещнах се със Сдружението на българските семейни предприятия. От разговорите с тях установявам, че до голяма степен очакванията от присъединяването към ЕС са изпълнени. А именно – България е стабилна демокрация и развиваща се икономика", допълни Ферхойген.

Според него ЕС няма да се разпадне, каквито страхове има.

"Няма да бъдем толкова полудели да разрушим нещо, което е най-добрият период в европейската история", смята бившият еврокомисар по разширяването.

"През 2004 г. препоръчах да започнем преговори с Турция за присъединяването й в ЕС. Представете си как ще изглежда ЕС със сила като Турция. Никой не говори, че в настоящото състояние Турция трябва да е в ЕС. Но трябва да се държат всички врати отворени. Ние не водим преговори господин Ердоган да стане член на ЕС, а турският народ да стане член на ЕС", каза още Гюнтер Ферхойген.

"Опасността за това е била и по-голяма от сегашната. Миналата година, когато беше взето решението в референдума за Brexit. Тогава трябваше да се борим и с последствията от финансовата и икономическата криза. Тогава надигнаха глава десни популистки екстремистки партии, тогава беше много опасно, много по-опасно от сега. Но Брюксел успя да стабилизира нещата".

Що се отнася до политическата ситуация в Германия, Ферхойген заяви, че криза няма.


"Застой в Германия би осакатил европейската политика. В Европа нещата вървят най-добре, когато Франция и Германия са впрегнати и вървят най-отпред и дават тон на темпото. Франция е дееспособна сега, но Германия не е. Преди коледа тази година трябва да имаме правителство", коментира Ферхойген.


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напредък я, влак от София до Бургас само за 11 часа, през соца за 5 и половина. В ЕС за 1 и половина.
106
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС - да,но зависи кой управлява.Не Франция да ни спира централата в Белене,щото може да им е конкурентна или някои да водят пропаганда срещу Южен поток,който проект беше европейски,с участието на държави от Южна Европа.А и Германия участваше в тези проекти.Обаче те си имат Северен поток,а ние(а и Южна Европа) имаме грънци и ставаме зависими от Турция,с по-скъпо гориво.
Трябва да си признаем,че управлението на БСП и ДПС беше по-добро.
105
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този господин има ли си представа,че балканските народи имат огромна травма,нанесена им през турското робство и само като чуят Турция и се плашат,изпитват ужас и са готови да влязат във всеки съюз,но не и с турците?
Отделно се съмнявам и самата Турция дали иска да влиза в ЕС.
104
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Факт

И през комунизма бяхме след тях а за Чехия и тн не ми се говори те си бяха направо Запад.Матряла е кофти в Бг с такива име.цили толкова!
103
0
 
27
 
! Отговори
До Факт преди 1 година
В кой свят жевееш ти? Каква развита европейска страна бе мой човек! Ти оглеждаш ли се по улиците като вървиш? С много късмет някой ден, можем да настигнем Румъния, ако те тръгнат на зад.
102
18
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
И най важното да не може човек кола да си купи ама за сметка на това да имаме 5000 дърти кошници Миг-21 да се бие крак по 2 години у казармата и да се правим на велика сила типично по севернокорейски.Ех мъко пенсионерско комунистическа!
101
18
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
Прав е България започва все повече да прилича на нормална развита европейска държава.Е на някои БКП-исти им се ще да приличаме на Северна Корея да се чака с купони за храна да не можеш дънки да си купиш заплатата ти да е 20лв и Мерцедес да кара само партииният секретар и жена му а ти да чакаш за Раховец 5 години и за Москвич 15.Ама уви!
100
1
 
13
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 1 година
До Анонимен

Вероятно щяха да ни организират вътрешна война, както в Сърбия и сега в Украйна.
--------------

Вероятно да.
Виждаш ли колко е хубаво, че сме влезли.
99
12
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 1 година
До чичо Гошо

Ами казвам ти директно - нищо не губи България от концесиите.
България си печели, такива като тебе маймуни псуват под мустаците увиснали.

Толкова ви е умствения багаж.
98
2
 
17
 
! Отговори
чичо Гошо преди 1 година
До до 82
Ти не ми философствай какво даваме и какво получаваме от ЕС.Казвам ти директно-за ГЕРБ евросубсидии,за нас един среден пръст!Като си много отворен кажи колко губи България от продажните концесии?Маменце ти манипулативно!
97
1
 
11
 
! Отговори
Радев преди 1 година
ЗАЩОТО ЩЯХТЕ ВИЕ И САЩ ДА Я СПРЕТНЕТЕ
96
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега не е катастрофа? Не бихб се учудил и да е по - зле ако не бяхме влезли. организираха ни украински преврат с участие на престъпници, наети от западните тайни служби. Ако някой намери кадри8 от онези събития да ги прегледа и ще открие, че водещите "бунтари" всичките са мутри и криминално проявени типове. те не правят нещо ако не им се плати. Кой им е платл и с какви пари? Вероятно щяха да ни организират вътрешна война, както в Сърбия и сега в Украйна.
95
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да бе,щеше да е катасрофа,защото сега изобщо не сме катастрофа. "Цъфнахме",че и "вързахме"в този Еврейски Съз:И енегетиката ни е наред, и атомните реактори"работят",и иконо миката ни "бълва"стоки за износ,и селскостопански стоки всякакви "изнасяме"...
Господ да "поживи"всички предатели от свякакви партии!!!
94
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм.....
САЩ бил лош, ЕС бил "гейски" а пък другарите все там си пращат синчетата и дъщерите и все там си купуват имоти с крадените парички.
93
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберунгелите да отидат и да го целунат на определеното за слугите място.
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЗИ ФЕРХОЙГЕН КАТО МАЛЪК ЦЕЛУНАЛ ГОРЕЩА ПЕЧКА И ОТ ТОГАВА СИ Е С ТАКАВА ИНТЕРЕСНА ФИЗИОНОМИЯ.
91
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 91

На никого не правите впечатление, тролчета руски. Скоро ще ви дръпнат шалтерчето. Елементарни сте до болка.
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 86

Че,тя държавата така и така си ги раздава от фискала.......де за помощи на едни гета,де за мигранти,..........така,че какъв ти е проблема!!А,за работа...свястна работа си имам!!Ако се надявам пари като теб да вадя от коментари и да чакам на централи.....
89
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 88

Намери си свястна работа и няма да си зле. С това тролене за дребни копейки няма как да си добре.
88
3
 
2
 
! Отговори
до 86 преди 1 година
е ми кажи си го бе...проблема ти бил , че сме първенци във фискала... друго си е държавата да развърже кисията и да започне да раздава пари на некадърници и мързеливци като теб...т.е от данъците на работещите да издържат търтеите !! а европейската централна банка НЕ ПОЛУЧАВА заеми защото тя печата еврото и когато има нужда просто увеличава паричното предлагане. но болката на америка е , че еврото съществува и така ес не ползва долара (те америка не може да изнесе инфлация към европа )