Ферхойген: Щеше да е катастрофа, ако не бяхте приети в ЕС!

Според бившият еврокомисар икономиката ни се развива
26 ное 2017 10:05,
129
Ферхойген: Щеше да е катастрофа, ако не бяхте приети в ЕС!
Снимка: архив Reuters

За последно бях тук през 2009 година, откакто се пенсионирах не съм посещавал България. Много съм впечатлен от това, което видях. На пръв поглед е ясно, че икономическото развитие върви в положителна посока, заяви Гюнтер Ферхойген, архитектът на членството на България в ЕС.

"Щеше да е катастрофа, ако България и Румъния не бяха приети в ЕС, това беше последният влак. Ако не бях настоявал преговорите да приключат до края на моя мандат, не знам сега какво щеше да стане", добави бившият еврокомисар по разширямането.

Още по темата

 "Най-емоционалният момент за мен в България беше при посещение в старата ви столица Велико Търново. Когато ми подариха огромен ключ и кметът каза: "Това не е ключ към нашия град, а ключ към нашите сърца", направо ми потекоха сълзи", каза Ферхойген пред "Нова тв".

"Имах разговори с български семейни фирми. Това е и причината за посещението ми. Срещнах се със Сдружението на българските семейни предприятия. От разговорите с тях установявам, че до голяма степен очакванията от присъединяването към ЕС са изпълнени. А именно – България е стабилна демокрация и развиваща се икономика", допълни Ферхойген.

Според него ЕС няма да се разпадне, каквито страхове има.

"Няма да бъдем толкова полудели да разрушим нещо, което е най-добрият период в европейската история", смята бившият еврокомисар по разширяването.

"През 2004 г. препоръчах да започнем преговори с Турция за присъединяването й в ЕС. Представете си как ще изглежда ЕС със сила като Турция. Никой не говори, че в настоящото състояние Турция трябва да е в ЕС. Но трябва да се държат всички врати отворени. Ние не водим преговори господин Ердоган да стане член на ЕС, а турският народ да стане член на ЕС", каза още Гюнтер Ферхойген.

"Опасността за това е била и по-голяма от сегашната. Миналата година, когато беше взето решението в референдума за Brexit. Тогава трябваше да се борим и с последствията от финансовата и икономическата криза. Тогава надигнаха глава десни популистки екстремистки партии, тогава беше много опасно, много по-опасно от сега. Но Брюксел успя да стабилизира нещата".

Що се отнася до политическата ситуация в Германия, Ферхойген заяви, че криза няма.


"Застой в Германия би осакатил европейската политика. В Европа нещата вървят най-добре, когато Франция и Германия са впрегнати и вървят най-отпред и дават тон на темпото. Франция е дееспособна сега, но Германия не е. Преди коледа тази година трябва да имаме правителство", коментира Ферхойген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според бившия еврокомисар,икономиката ни се развива,а според нас,мнението му е формирано от продажната ни власт,която представя нещата в розово,зер в противен случай може да ни спрат кранчето.
60
2
 
3
 
! Отговори
като цяло преди 6 години
казва верни неща но с това за приемането на турция в ес разваля цялата статия.както казваме на каца с мед стида една лъжица с ...на .най-важното от приемането ни в ес е възможността 2,5 млн българи да работят на запад. т.е дадена е възможност на хората искащи да се развиват да се откъснат от хватката на местните феодали и да им работят за 500 лв.а относно турският народ...ами нали той над 50 % гласува за диктатора...какво могат да допринесат такива хора за демократична европа?
59
0
 
3
 
! Отговори
колело преди 6 години
Нито ЕС ще се разпадне, нито Русия.Глупости на търкалета коментират некои другари-сталинисти и господа европски....В Европа нещата са разпределени поне за още 100-на годинки. После ще му мислим. Нито Путин е вечен, нито Меркел.
58
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катастрофата стана след като ни приеха в ЕС.Внесохме милиарди в съюза,а това,което ни върнаха обратно потъна в нечии джобове,а хората изпаднаха в тотална мизерия.
57
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде рубладжийки квичете нали затова ви плащат от масква:D
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статия ми излезе във фейса в съседство с друга....Четиризнаците от Русе родени преди 3 години напускат България заедно с родителите си,защото не могат да се издържат и едва свързват двата края у нас!!Та..........къде,коя и каква е катастрофата??Политиката си е политика,пропагандата-пропаганда,фактите са си факти,реалният живот на обикновеният човек-реалност!!Трагична,катастрофална,безнадеждна.......евромизерия!!
55
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е огромна държава и под вещото ръководство на Путин, икономиката и е по-малка от тази на Италия!
54
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По вероятно е Русия да се разпадне, отколкото ЕС!
53
1
 
29
 
! Отговори
Миро преди 6 години
Евросъюзът ще се разпадне,НАТО също!!!Всяко нещо в живота е ВРЕМЕННО! И ГЕРБ СА ВРЕМЕННИ!ТЕ ЗА МЕН СА ПЪЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРОДАЖНИЦИ!
52
0
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
до неразбралитеСлед като Горбачов ни ритна, нашите продажници и предатели се разбраха със Запада, те да свалят бай Тошо, а новите ни господари да не им търсят сметка за кражбите, продължаващи досега.
51
5
 
9
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Прав е само от една гледна точка, без външен надзор България сега щеше да е по-зле и от украйна. По времето на соца ни надзираваха братушките, сега запданците. Българина сам не може да се контролира.
50
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е човекът. С този материал да сме изчезнали вече.
49
6
 
27
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
От ЕС идват тук най-бедните социал-туристи и ***.А при соца туриста беше ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН.
48
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз противния флейтист с обърнатите джуки е един от виновниците за 30 годишната ни мизерия!
47
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писал съм го и пак ще го напиша, ЕС е създаден от юдео-масоните с цел унищожаване на бялата раса.Вижте в какво се превърна Германия, Франция и други големи европейски държави.Карат ни да приемаме бежанци в Европа, от Африкански държави където няма войни.Всичко това е целенасочено и колкото по бързо се разпадне ЕС, толкова по бързо ще се справи Европа, с катастрофалните последици произлизащи с мигрантите.
46
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 48. Аз съм гласувал само на първите избори когато гласувах за безпартиините а те се оказаха патиици. Теглих им майната и край с гласуването. За кои да гласувам можеш ли да ми покажеш поне едни? За децата на Комунистите за пребоядисаните комунисти за тези които се правят на патриотари или за мутрите? Не съм правен у ду.е за да гласувам за такива. Които са правени гласуват и им го забиват дебелия с котешката глава.
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз така мисля . Време е да покажем на европейците , че да провъзгласяваш за ценност ненамесата във вътрешните работи на друга държава , а да си пъхаш гагата и там и тук за щяло и нещяло е най - малко смешно деяние . Не е коректно от тяхна страна да ни пробутват стоки втора употреба .
44
2
 
8
 
! Отговори
Alf преди 6 години
Kat si nemat alemanite kolonii, trea da rabotiat...
43
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ферхо и цел Брюксел са съвсем наясно, че ни управляват крадци. Че изборите у нас се манипулират. Даже през 2013-та помогнаха на крадците да се върнат на власт като финансираха малкиа Майдан на красивите. Сегашното крадливо управление прекрасно ги устройва. Защото то изпълнява всичко, което Ес и Сащ искат. Независимо, че е срещу българските интереси. Преърнаха ни в колония, плащат на шепа продажници да се държат на власт.Естествено, че ще ни хвалят.
42
2
 
20
 
! Отговори
НАЦИОНАЛНА СЪПРОТИВА преди 6 години
Само, че ЕС върви в много грешна посока и всички много добре го знаят. Демократичния съюз е по-голям глупост и от комунистическия, ЕС или в най-добрия време трябва да стане национал-социал, или губи своя смисъл на съществуването.