Партията на Меркел: "Голяма коалиция" със социалдемократите

Така ХДС се надява да състави кабинет и кризата да приключи
27 ное 2017 07:30,
14
Партията на Меркел: "Голяма коалиция" със социалдемократите
Снимка: Reuters

Ръководството на ХДС на германския канцлер Ангела Меркел обяви курс за съставянето на нова "голяма коалиция" със социалдемократите. Мотивът - да може най-голямата европейска икономика да излезе от политическата безизходица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Четвъртият мандат на Меркел беше поставен под въпрос миналата седмица заради провала на преговорите за съставяне на правителство между консерваторите, свободните демократи и Зелените.

Още по темата

Но в петък социалдемократите, под силен натиск да бъде запазена стабилността, промениха коренно позицията си и се съгласиха на преговори с Меркел, припомнят агенциите.

"Имаме твърдото намерение да имаме ефективно правителство", заяви след четиричасовата среща на ръководството на ХДС премиерът на провинция Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер.

"Твърдо вярваме, че това не е правителство на малцинството, а съюз с парламентарно мнозинство. Това е голяма коалиция", добави той.

По-рано вчера премиерът на провинция Бавария и председател на баварския Християнсоциален съюз - сестринската партия на ХДС - Хорст Зеехофер подкрепи съставянето на "голяма коалиция".

"Коалиция между консерваторите и ГСДП е най-добрият вариант за Германия - във всеки случай е по-добър от коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените", заяви Зеехофер пред вестник "Билд ам зонтаг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно американският посланик в Берлин е сквасил npъднятa и на недоучилито бивше пиянде книжар - Шулц, и на старата ханъма с шалварите - Меркел. Бързо, бързо ги натириха да се прегърнат. Няма как - милиони "мигранти" чакат да се приютят в Германия и да заробят Европа, а тези си играят на правителство, зер да не са независима държава...
13
4
 
1
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Много разбирачи много нещо, чак се почувствах лаик! Толкова гнусотии се изливат, че трябва всеки ден да се къпем. Японците и немците не живеят на Боярешник и заеми, като Русия и САЩ. И е НОРМАЛНО хората да си пазят държавата! А пък форумите филАсофи каквото искат това да приказват.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да видим какво ще кажат САЩ!
11
1
 
13
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До ФактЕстествено САЩ не могат да обявят в прав текст,че не желаят Меркел и затова сме свидетели на тия котешки каваци(премятания)!Иначе лостове за въздействие в/у Германия има много-видяхме как брутално бе отказано връщането на германското злато,скандалът с Фолксваген и прочее.Германия е икономически колос,но политическо джудже,победена държава без самостоятелна външна политика!Може да бъде донор,но не може да командва парада!Е,евентуално Борисов,но той е евтина пешка,подчинява се за стотинки
10
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Има предостатъчно възможности да бъде съставена коалиция и кабинет,но препъни-камъкът е самата Меркел-не я искат!Откаже ли се-всичко ще тръгне моментално.По-интересно е обаче кой не я иска,а следите водят към Вашингтон.Тръмп изпитва явна неприязън към зомбито на Обама(Сорос,демократите) и желае да сложи свой човек начело на Германия.Има и възможност да го направи-съгласно таен договор германският канцлер трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъде одобрен от САЩ!И в случая май става въпрос точно затова!Така че
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМИ АКО СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ КАЖАТ:КОАЛИЦИЯ - ДА, АМА С ДРУГ КАНЦЛЕР!канцлерината ще се дръпне ли в името на германия?
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що ли си губят времето немските граждани да гласуват? Ето една държава, дето изборите само й пречат.
7
1
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Мурксул показа как плюе на демокрацията!Автократичния и режим ще продължи да залива улиците на Германия, и Европа с кръвта на избирателите и!Хак им е!
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел и Обама съсипаха Европа и света либералите трябва да бъдат изгорени публично на клада.
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По корем ще се влачат само и само да са на власт поредната пародия с нЕкаква си голяма коалиция . За какво са им избори тогава направо през 4-ри години партиите да си се договарят явно и там маТряла е просД според Меркел ханъм.
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми той Шулц винаги си е бил един голям политически женски полов орган.
3
4
 
29
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Времето на Меркел отмина и трябва да си ходи. 12 години стигат.
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е смисъла от политическите партии, след като се коалират с който им падне, само и само да имат мнозинство в парламента. Ясно е, че все пак трябва да има правителство, но някакси много безпринципно изглежда отстрани
1
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старата чермена и алчна за власт Меркел е захапала здраво власта като севернокорейски лидер и не пуска кокала ако ще и ченето и да строшат.