Брюксел забранява подсладителите (аспартам, захарин...) в тортите

Еврокомисията иска да разреши фосфатни соли в дюнерите
Обновена: 29 ное 2017 07:02 | 29 ное 2017 07:00, Екип на Dnes.bg
44
Брюксел забранява подсладителите (аспартам, захарин...) в тортите
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предлага да се забрани използването на подсладители в сладкарството, става ясно от гласуване в комисията по околна среда и храните на Европейския парламент.

Брюксел иска да сложи край на влагането на изкуствени подсладители в торти, бисквити и други печива, тъй като смята за непродуктивно разделянето на храните на такива за обща употреба и за потребители със специални нужди. Нарочно проучване, направено по поръчка на Комисията, показва, че храните за диабетици не отговарят на препоръките на учените.

Става дума за подсладители като аспартам и захарин, както и Е950.

Европарламентът обаче не е съгласен и е подел инициатива да спре предложението.

"Не сме съгласни със забраната. Много хора, сред които диабетиците, се нуждаят от ниско захарна диета. Не може да се вади нещо от пазара, преди да е намерен негов заместител", коментира френската евродепутатката Франсоаз Гросет.

Колегите й от ЕНП смятат, че тъй като броят на болните от диабет и затлъстяване непрекъснато се увеличава, диетичните храни не бива да се спират. Те обаче са сами, тъй като останалите политически групи поставят вредите от подсладителите пред възможността за избор на консуматорите на сладкарски изделия.

До странното предложение се стигнало, след като Еврокомисията изтеглила проект за директива, регламентиращ употребата на хранителни добавки в храните и сега употребата на подсладители в сладкарството е поставена под въпрос, твърди Гросет.

Социалистите в Европарламента пък се заканват на месото. Те се противопоставят на идеята на Европейската комисия да разреши влагането на фосфатни добавки в месото, което се използва за правене на дюнери и кебапи. Производителите искат да слагат ди-, три- фосфати и полифосфати, за да удължат трайността и да запазят месото сочно за по-дълго време. Тъй като то не се продава на дребно и не е етикирано, този факт остава скрит от консуматорите на дюнери.

Евродепутатите се позовават на научни изследвания, които правят връзка между фосфатите и високото кръвно и сърдечните заболявания. Те настояват Европейската агенция за безопасност на храните да направи повторно цялостно изследване за използването на фосфатните добавки в храната, след като през 2012 г. отрече зависимост между кардиологичните заболявания и консумацията на фосфатни соли. Заключението на европейския орган противоречи на резултатите от подобни изследвания, направени в САЩ.

Европейският парламент трябва да събере две трети мнозинство, за да върне на Комисията предложенията й. Очаква се окончателното гласуване да е през декември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
28
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Супер трудно! НЕ може да се приеме, че всички сладки ще се правят със захар/кленов сироп/мед/ стевия и т.н. полезни подсладители. И само и единствено на диабетичните щандове ще се предлагат сладки с подсладители специално за тях! При това е редно с големи букви да пише какъв точно е подсладителя и че храната е определена за диабетици! Аспартамът просто трябва да се забрани за всички! Няма по-голяма гнус от него.
9
16
 
0
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Диабетика ще торта или ще осъди СЕ че му се нарушават праватa, а ти ако искаш яж торта със фекалии твой си е проблема живеем във свобдна държава и всеки яде каквото си иска заври си диктатутрата отзадеи може да врътнеш и едно фелацио на Юнкер.
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС искали да разрешат нам си какво в ... дюнерите. В Европа вече има толкова мюсюлмани, че дюнера явно се превръща в някакво европейско национално ястие. Блюкселските ченовници нагъват мазни дюнери и помагат на трафикантите да вкарват още и още "клети" ядрени физици и космонафти. Шарл дьо Гол прави търкалета в гроба. Ако брюкселите мислиха за "здравето" на хората на първо време нямаше да нарълнят континента с хора които НИ МРАЗЯТ и обичат да изпадат в АМОК
7
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 3Диабетикът няма да яде торта. Захаринът и подобните водят до диабет, защото организмът разбира, че има нещо сладко и произвежда инсулин, но тъй като захар няма, инсулинът остава в кръвта и няма с какво да реагира. Освен това аспартамът се разгражда до метанол (до 80 мг на 2 л безалкохолна напитка) и формалдехид (консервант за трупове). Да ви е сладко.
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подсладителите са много вредни.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в бозата може ли ?
4
10
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Захарта да не би е да по-хубава ? Tук въпроса е ,че ти налагат диктатутла какъв им е проблема да има торти със захарин и захар ? Hали тряБва да има избор, утре ще ти кажат, че изобщо не трябва да ядеш, защото всичко е вредно ,а внасят и разРаботваТ всякакви ГМО и химии. Tоя захарин откъде мислиш, че дойде ? Захарин диабетика може да яде, но захар не може, как един диабетик ще яде торта като няма торти със захарин ? Управляват ни безумници, а ти си ***.
3
3
 
26
 
! Отговори
До Анонимна 2 преди 6 години
Яж захарин, щом искаш насила да станеш диабетичка. Чрез захарина лъжеш себе си и пак си ходиш гладна и дебела. Единственият невреден подсладител засега си остава стевията, за съжаление доста скъпа.
2
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък искам да ям със захарин, комунстическите еврокомисари да не ми се бъркат във живота комунизма свърши отдавна да си ходят във Венецуела.
1
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко късче захар трябва да е точно 1 грам, във тортите да не се слага брашно от криви житни зърна и яйцата да са само от щастливи кокошки, всеки ден на кокошките да се прожетират комедийни филми. Сега еврокомисариге ще се гаврят със всички, защото не можете да излезете от ЕС, Брекзита струва много милиарди.