Защо румънската икономика изпреварва българската?

След кризата България се възстановява доста по-слабо
30 ное 2017 18:24, Екип на Bloomberg
76
Защо румънската икономика изпреварва българската?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След отключване на глобалната икономическа криза през 2008, икономики, които са т.нар. фиксатори, имащи валутен борд като българския, се справят доста по-зле с възстановяването и спадът при тях е сравнително по-голям. Това каза заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той добави, че валутен борд като нашия нашия има само Босна и Херцеговина в момента в Европа.

"Държави с плаващ валутен курс като Полша, Румъния, Чехия и Унгария по всички основни макроикономически показатели преди и след кризата показват по-добра резултатност".

По думите му това поставя отново въпроса за бъдещето на българската икономика.

„Разговорите за преразглеждане на приватизационни сделки са разговори, насочени към миналото, а не към бъдещето на тази икономика“.

Какво сочат данните от анализа на БСК?  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
7
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
Нали, според б.б., отдавна вече ги изпреварихме. Чудя се къде и за какво да си вложа пенсийката. Остатъка мисля да даря на полицията да хванат АЛО измамниците !
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румъния произвежда собствени автомобили ДачияШапка им свалям за това на румънците, но автомобилите не са техни а на Рено.Можеше да ги произвеждаме ние, но когато французите искаха да възродят Булгаррено другаря Станишев се ослушваше и чакаше да му дадат някой друг милион под масата.Вместо това хората отидоха при румънците и нещата им се получиха.
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам тука всички плюят Боко тиквата.Боко съвсем не е добър управник, но я кажете при кой преди него бяха открити толкова нови заводи, фабрики, цехчета и т.н. с работни места?Скъсаха се да го плюят като режеше лентички.Защо?Реже защото има за какво.При Станишев какво се направи, освен смучене на милиарди в посока Русия?(не, че сега Боко си си помисля да спре това защото не му стиска)
52
2
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Основната причина която ВСИЧКИ старателно избягват е високата цена на енергоносителите в България.Братска Русия държи изцяло пазара на горива и ел.енергия у нас.Скъпа енергия високи цени на крайната продукция и единствения начин да сме конкурентни са ниските заплати.Сега да не ми закрякате за Мариците, че се разбра, че са руски офшорки регистрирани в САЩ.Който може да си прави изводите по-нататък.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям зор е да отвържете лева, че да почнете да си печатате пари ама не, благодаря!По-добре вкарайте еврото, че да ви минат всякакви мераци за оакване на икономиката.
50
1
 
6
 
! Отговори
111 преди 6 години
Ми то след Костов румънците започнаха да ни настигат и за 800 дни ни минаха. После при тройната ни отлепиха е петилетка. А при Б1, Б2 и Б3 им дишаме прахта като след дачия по български първокласен път. Пък нямало значение КОЙ ни управлява!
49
10
 
9
 
! Отговори
работете бе преди 6 години
Хора... в Румъния никой говорещ английски, няма езиков проблем. У нас за жалост има места, където те гледат като извънземен, ако не знаеш български. Аз съм бил свидетел даже на летището в София. Ужас! И в Румъния си имат доста тъмни, но белите са по-образовани, по-открити към Европа , а май са и по-работливи. Митът за работливите българи е по-скоро история-така мисля..
48
7
 
6
 
! Отговори
Соросчук преди 6 години
Тоя под мене го е казал не става и *** за зеле от вас.Оня ден германката ви го каза всеки ви го казва кво ламтите не се знае!Глу.аци!
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми какво искате, като не ставате и за че пове за зеле.
46
1
 
13
 
! Отговори
Боко Кратуната преди 6 години
Абе ква Румъния бе? Има ли в Румъния толкова богат човек като мене или Делян? Изпреварвали...таратанци!
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
52, вярно е. *** народ
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 50Дачия е толкова Румънска, колкото и Грейт Лоу е български. Разликата е че румънците купуват Дачия което осигурява работни места и приходи от данъци, а българите предпочитат да купят някой 20 годишен немски курник и да се правят на Ники Лауда
43
0
 
8
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 6 години
до анонимен 25Хайде , като си толкоз отворен , обясни на нас , стадото , как да ИМА НАРОД ?! Или е лична тайна ?Щото всеки го бива за регистратор на събития .
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
48, важното е, че Румъния произвежда собствени коли Дачия, а ние купуваме домати от Гърция! Имаме президент-червен каскет и мутра за премиер. Опозиция е някаква партизанка от село. Народа се топи, младите бягат, старите умират, а живите ги правят на луди. Образование ли имаме, здравеопазване ли, икономика ли, армия ли, спорт ли, правосъдие.... има ли нещо за което да се хванеш и да кажеш че сме добре? Дреме ми дали сме траки или ескимоси. След 50г. ще сме с населението на един средно голям град.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 45стига с тези глупости бе. Основния ни генетичен код си е тракииски. Даките (от които произлизат Румънците) и траките са си един и същи народ. Не случайно до преди 150 години те ползваха кирилица, а "Второто Българско Царство" официално се е наричало Царство на Българи и Румънци. И ако си мислиш че говоря глупости, провери за официалната титла на Калоян. А след падането на България под турско, болярите бягат отатък дунав при румънците а не при Сърбите - познай защо
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АНТИ Ти си Анти Българин .. Турчин ли си или шпионин на САЩ
39
1
 
14
 
! Отговори
лъжец преди 6 години
Този говори големи глупости. Още преди кризата Румъния изпревари България. После кризата я тресна и понеже НЯМАШЕ борд изостана. Следто това обаче се съвзе и сега пак ни изпревари. Съвзе се защото има производство и износ които да оскъпвяват леята. Този псевдо икономист или не знае концепцията за причина-следствие или иска да забгатее от кризата която ще настъпи ако падне борда
38
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото Румъния е латинска страна и е по-цивилизована за разлика от българите, които са смесица между славяни и ордите на Аспарух, дошли на малки кончета. В Румъния народа си търси правата и всяка година му увеличават пенсията, освен това не малко политици отидоха в затвора. Да сте виждали бг политик в затвора? Румъния произвежда собствени автомобили Дачия, а България купува домати от Гърция.
37
0
 
10
 
! Отговори
муспи преди 6 години
До Анонимен - За кого ще гласуваш е абсолютно без значение. Да поясня,защото народа се прави на глух. Сталиновото - важно е кой брои гласовете, е отминало за нас отдавна, днес мафиите са оставили народа да си брои колкото си иска, - важното е кой публикува резултатите. И остава само да се допълни, че мафиите са на по долно ниво, на върха е тлъст еврейски пласт гли?$и.
36
3
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
до 43Защото не могат да побългарят валутния борд, най-лесно им е да вдигнат цените.Ако не беше валутния борд, парите ни щяха да станат шума.Необходимо зло.Но само за бели хора, не за азиатски конекрадци.