Португалец ще води Еврогрупата, словаците загубиха

Финансовият министър от Лисабон ще поеме поста на 13 януари
4 дек 2017 22:52, Екип на Dnes.bg
5
Португалец ще води Еврогрупата, словаците загубиха
Снимка: архив Reuters

Фаворитът в надпреварата за шеф на Еврогрупата - неформален орган на страните използващи еврото, португалецът Марио Сентено, е новият й председател.

Финансовият министър от Лисабон ще поеме поста от холанския си колега Йерун  Дайселблум на 13 януари.

Сентено, който е бивш представител на Португалия в Европейската банка за възстановяване и развитие, спечели на втори кръг срещу кандидата на Люксембург Пиер Грамена.

Победата му беше до голяма степен предизвестена, след като европейските социалисти обявиха, че постът трябва да остане в техни ръце, за да се запази разпределението на силите в Брюксел.

Изборът обаче остави отново с празни ръце Словакия, която само преди 2 седмици загуби наддаването за домакинството на Европейската агенция за лекарствата, напускаща Лондон заради излизането на Великобритания от ЕС.

Братислава беше кандидатирала за поста своя финансов министър Петер Казимир.

Преди началото на вота Казимир сравни гласуването с “първа любовна среща със стар приятел, когато не е ясно дали ще получиш целувка или ще останете приятели”. Загубата на Казимир е още по-болезнена, тъй като той също е представител ня ляво правителство и член на социал-демократическата партия на Словакия.

Неформалното тяло, в което финансовите министри от страните, използващи еврото обсъждат въпросите за използването му, е една от най-влиятелните групи в Брюксел. Досега то не е било поверявано на представител на новите страни членки. Негов президент не е била и жена, макар че единствената кандидатка за поста, латвийската финансова министърка Дана Рейзнице-Озола, имаше малки шансове, тъй като идва от десния център.

Новият шеф на Еврогрупата е 51-годишен професор по икономика и новак в политика, само с две години стаж като министър в социалдемократическото правителство в Лисабон.

“Надпреварата беше честна и много демократична”, заяви победителят. Според него в момента има прозорец на възможности за подобряване на европейската икономика, който трябва да се използва максимално. Сантено декларира желание да сложи край на политиката на затягане на коланите, която беше наложена в Западна Европа по време на кризата.

Еврогрупата ще вземе на 22 януари решение за изпълнението на мерките по третата спасителна програма за Гърция, която трябва да приключи през лятото. Според настоящия председател на групата, те се прилагат успешно и много от договорените с Еврокомисията, ЕЦБ и МВФ реформи ще бъдат факт до Коледа. Шефът на Европейския спасителен механизъм - агенцията, която набира парите за заемите за Гърция, Клаус Реглинг заяви, че в момента Атина не се нуждае от нови финансови вливания. Следващият заем щял да се набере преди края на програмата. Реглинг смята, че до края на програмата Гърция ще има нужда от още 18,5 млрд евро, но цялата предоставена й сума ще е под общия планиран бюджет на спасителната програма от 86 млрд евро.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Portugal преди 7 месеца
Forca Portugal!
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това значи ли ,повече купон ,по малко работа?Има едни парички,дето трябва да ги изхарчим!
4
0
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Щях да се изненадам, ако поста беше даден на източноевропеец.
Така е - в Европейската кочина вървим на няколко скорости ...
Уж сме равноправни членове, ама някои членове са по-равноправни.
3
1
 
7
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Айдее всяка жаба да си знае гьола.Изт.държави не са приети в този съюз за да ръководят.Да сме наясно
2
0
 
5
 
! Отговори
Целувки за Казимир преди 1 година
Словаците играят ва ***, обаче доверието към новите страни никога не е било по-ниско у старите. Миграционната криза докара нови пукнатини между съюзниците
1
1
 
3
 
! Отговори
Евролюб преди 1 година
Португалците не са холандци и това ще се почувства в Еврогрупата. Нещата ще станат все по-обтекаеми и социалистически