Брюксел ни протяга ръка за еврозоната. Евро – кога?

ЕК готова да ни подкрепи технически, финансово и със съвети
6 дек 2017 21:22,
49
Брюксел ни протяга ръка за еврозоната. Евро – кога?
Снимка: Reuters

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер съобщи днес, че Европейската комисия е готова да предостави помощ на държавите от ЕС, които желаят да се присъединят към еврозоната.

Той изрази готовност ЕК да подкрепи България в тази посока технически, финансово и със съвети.

Йотингер отбеляза, че за тази цел ЕС разполага със запас от 140 милиарда евро, които ще бъдат предоставени при необходимост на разположение на държавите, желаещи да въведат общата валута. Той поясни, че посочената сума ще бъде на разположение в следващите пет, седем или повече години.

Еврокомисарят уточни, че официалното предложение по този въпрос ще бъде направено от ЕК догодина. Той коментира темата на пресконференция за представянето на нови предложения за икономическо управление.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис поясни, че така ЕК изразява воля за подкрепа, но това не означава, че някоя държава ще бъде "вкарана насила" в еврозоната.

Влизането в еврозоната е задължение по договорите за присъединяване, но не включва срок за изпълнение. Държавите разполагат със свободата сами да решават кога е подходящото време за това, добави той.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси коментира, че е гледал много филми и любимият му е "Кръстникът".

"Пошегувах се, че ще направим на държавите извън еврозоната "предложение, което не могат да откажат". Уточнявам, че не го казах в смисъла, влаган от мафията - това просто е добро предложение, от което държавите могат да се възползват, това е възможност. Никой няма да бъде насилван да се присъединява към еврозоната", заяви Московиси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Голяма пенсия взимаш неможе помощи" Колко взимаш бабо я питам ами 354лева отговаря ми тя. Наема ми за гарсониерата е 180лева... и спрях да задавам въпроси как с какво и с кое оцелява.... представям си как ще се напаснат нещата храни и тем подобни ще запазат почти единиците си пример хляб 1лев ще е 0.80евро или 1 евро . Пенсия 354лева-170евро. Минимална работна заплата 460лева --240евро..... В този труден период бизнеса със сезал и въже ще потръгне. Колкото и грубо да звучи.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За ръчичката разбрахме как се протяга,въпроса ми е за крачето което ще ни влезе толкова дълбоко че няма да можем въздух да си поемем още 100 години.
14
4
 
25
 
! Отговори
българина преди 6 години
това е капан а не помощ, ако е толкова хубаво, защо четворката швейцария норвегия швеция дания англия, бивша, общо 10 не са в еврозоната??????? който влезе става васал на германия и франция, защото печатницата е е във франкфурт, не в софия! не искате да приемате бежанци? ооооо вашта *** ца непокорнa, и 5 евро няма да ни дадат без да вземат 1000 насреща! а бб само това чака началнице да кихнат а той да се уригне послушно и ***
13
7
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Германия-заплата 3000 евро, в България заплата - 300 евро.10 пъти разлика.Това ли е прехваления ЕС и западната солидарност?Такива лицемери сте, че ми се повръща от вас, брюкселски гадинки!
12
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Огромен бахур ще е за България, повтарям Огромен. Смятай че тези 140 милиарда нашите 250 тъполумници ще ги превърнат в двоен дълг и ще ни продадат дупетата за пореден път.
11
8
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Първо изравнете стандарта на живот на българите с този на западняците, тогава ми говорете приказки от 1001 нощ за евро, Шенген, ЕС и европейски ценности.Дотогава - нулево доверие на охранените прасета от Брюксел.
10
24
 
4
 
! Отговори
но първо преди 6 години
А нека преди това махнем валутния борд че да тръгне Българската икономика малко.Със този надценен лев икономиката на страната едвам крета.
9
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англия избяга и им трябват спешно държави балъци да плащат такси, да участват солидарно в разходите на ЕС. Но ние сме най- бедната държава и цената, която ще платим ,ще е непосилна за хората.
8
6
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Когато българската ми заплата стана поне 1/2 от тая на германеца, тогава мога да им повярвам на тия лъжци.Дотогава, може да лъжат бабите не село, не мен, гадините брюкселки!
7
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Ние сме по-зле и от фалиралата Гърция.
6
6
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Има ли някой да вярва на лъжците и манипулаторите от Брюксел?Нали Англия излезе от ЕС, някой трябва да плаща общата сметка.Едни от тия *** ще сме българите,затова може да ни прекарат да минем на евро, не че много са ни заобичали.
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що така изведнъж станаха толкова дашни ??? Да не цакат китайците тия дни и те направиха един мижав анонс сега остава да видим с колко ще вдигнат мизата.
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,шарани!То че е Никулден и че освен ден на светеца,рибарите,че и на търговците и на акулите-банкери,е ден и на шараните.Особено на лапнишараните!За толкова години показване на морковчета и тояги от робовладелския запад,не ви ли увря акъла,че за пореден път ви е подхвърлян морков?!Баах ти тъпландската нация,дето изпада в делириум,когато и се подхвърля поредния морков!Убре оФФсе,научихте се да хрупате виртуални моркови и блеете ли,блеете!
3
4
 
29
 
! Отговори
Чудя се преди 6 години
Каква ли евро-егейска врътка са измислили, за да откраднат парите на хората.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересен коментар е направил г-н Московиси.Дали и той не е чел някоя разработка та ни е намигнал така иронично???За всеки случай това подмятане не е случайно.Да си му мислим ние в БГ
1
30
 
8
 
! Отговори
Повтарям! преди 6 години
Супер!Две такива държави сме - България и Румъния. Значи спокойно можем да си разделим по 70 милиарда на всяка!Та това са всички магистрали, повтарям - ВСИЧКИ, плюс бързи луксозни влакове, плюс спортна зала във всяка община, повтарям - във ВСЯКА!Това е огромен шанс за България, повтарям - ОГРОМЕН!