ЕК подава под съд страни, заради бежанците

Полша, Унгария и Чехия не спазвали общото решение
Обновена: 7 дек 2017 23:21 | 7 дек 2017 22:51, Петя Славова
48
ЕК подава под съд страни, заради бежанците
Снимка: Reuters

Европейската комисия обяви днес, че дава на съд Полша, Унгария и Чехия, защото не са приели на своя територия квотата от кандидати за убежище, определена им от приетия преди две години план на ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Страните от съюза решиха през септември 2015 г. да разпределят 160 хиляди бежанци, пребиваващи тогава в Гърция и Италия, между останалите държави членки. Планът предвиждаше в трите страни да бъдат разселени общо 10 хиляди човека, но Полша и Унгария не приеха нито един, а Чехия - само 12. Европейската комисия поиска обяснения, но получи незадоволителни отговори и затова отнесе въпроса към Съда на ЕС.

Мотивите в съдебните искове са, че трите страни "остават в нарушение на своите правни задължения" и "не дават признаци, че ще допринесат за прилагането на решението за презаселване".

Планът за презаселване на бежанците бе приет с мнозинство от гласовете на страните членки на ЕС, но представителите на Будапеща, Варшава и Прага бяха против.

Чехия проявява склонност към компромис. Новоназначеният за премиер Андрей Бабиш каза през националната информационна агенция ЧТК, че иска да преговаря с Европейската комисия с цел да бъда спряна съдебната процедура срещу страната.

Полша обаче е непреклонна - днес външният министър Витолд Вашчиковски заяви, че позицията на полското правителство относно мигрантите е непроменена. "Не сме съгласни с решението, предложено преди две години от ЕС", каза той, цитиран от АП.

Полското министерство на външните работи съобщи, че е сключило договор с Европейската инвестиционна банка за отпускане на 50 милиона евро помощ за страните под миграционен натиск, главно Ливан, Йордания и Западния бряг, предаде Ройтерс.

В отделно дело ЕК ще съди Унгария заради два нейни закона - за реформата в статута на висшите учебни заведения и на неправителствените организации.


48
Още по темата: БежанцисъдЕСЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимус преди 1 година
Парите за субсидиране на държави приемащи хора с нисък коефициент на интелигентност идват в европейската банка от САЩ с цел разпадане на Европа и премахване на еврото като основен конкурент на петродоларът
39
0
 
7
 
! Отговори
казаХ преди 1 година
Войната в Сирия свърши.Всички "бежанци" възползвали се от нея и наводнили европейските държави незабавно да поемат обратния път кък Сирия да я възобновят.В България не желаем повече навлеци от Близкия изток и Африка.Поживяха на чужд гръб, време е да запретнат ръкави и да работят за своите си държави.Прав им път.
38
0
 
6
 
! Отговори
Европейка преди 1 година
Голяма демокрация!Една група в Брюксел командва и който не слуша -шамар.
37
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 1 година
До Професор: "Те имат високи възпроизводителни способности. Страната ще дръпне напред а българките ще забременеят"
Ако ти нямаш възпроизведителни способности, не е нужно да каниш тук бежанци! Ако майка ти, жена ти, дъщеря ти, сестра ти не могат да забременеят, пусни обява, че търсиш оплодител! Има достатъчно български мъже, които ще приемат офертата ти, "Професоре"!!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще минираме границите?! Защо продължаваме да чакаме и отлагаме?!
35
0
 
15
 
! Отговори
Гого преди 1 година
На съд за това, че искат да си съхранят етноса ? Защо с трици искат да ловят маймуни? Кое е демократичното в ЕС ? По- зле е от Варшавския договор и СИВ в налаганията си.
34
0
 
16
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Политкоректният либерадтки фашизъм в действие...
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подава под съд? Егати и неграмотниците днес-ерещи,,,
32
0
 
23
 
! Отговори
българина преди 1 година
Аз що си мисля че коминтерна беше по демократичен! Даваха заплати без да принуждават да вземаш маймуни в къщи! Всъщност си държахме къщите отключени защото минното поле и граничарите аи вършеха работата
31
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Полша, Унгария и Чехия не спазвали общото решение"
Решението не е общо, а еднолично на яловата бабишкера и поддържниците и. Ако беше общо, нямаше да е такова!
30
0
 
29
 
! Отговори
KONSTANTINOW преди 1 година
НЕ ВСИЧКИ СТРАНИ СА ПОДВЛАСНИ НА БРЮКСЕЛСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ.ШВАБИТЕ ПОКАНИХА БЕЖАНЦИТЕ И ДА СИ ГИ РАЗСЕЛВАТ В ГЕРМАНИЯ И ДА СИ ЖИВЕЯТ ЩАСТЛИВАО С ТЯХ.ПОЛША И УНГАРИЯ МАИ НЕ СА СЪГЛАСНИ ДРУГИ ДА ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ ЗА ТЯХНИТЕ СТРАНИ.КОЛКОТО ПО-СКОРО НАПУСНЕМ Е.С. ТОЛКО ПО-ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банкянският Ентелектуалец отдавна се е нагъзурчил и е готов да ни набута камилари, толкова колкото му кажат. Е те това е политик, продава и предава България дири и когато може да не го прави. Скоро ще е пътник, краят му идва.
28
0
 
34
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
В Саудитска Арабия има бол място да ги пращат там.
27
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влизаш в ЕС за сътрудничество, стабилност и икономически просперитет, не за да ти изсипят принудително няколко милиони камилари с античовешки възгледи.

Всеки нормален човек е "против" летящите килимчета и средновековната диващина, която неминуемо донасят със себе си.
26
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брюкселската диктатура в действие. Ще съди суверенни държави заради волята им.
25
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Полша, Унгария и Чехия не спазвали общото решение"

А как може едно решение да е "общо", след като част от общността е против?
24
29
 
2
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Путин да им плаща субсидии . Ние като страна пълноправен член на съюза трябва да приемем толкова бежанци колкото е нужно. Те имат високи възпроизводителни способности. Страната ще дръпне напред а българките ще забременеят.
23
29
 
2
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Да ги изключат от ЕС и да им се наложат санкции. Не може да лaпаш еврофондове а после да не носиш отговорност. Путин ги човърка сигурен съм.
22
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би някой ден ще има трибунал за участниците в ЕК.Ще го гледам с удоволствие.
21
6
 
26
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Изсраел не е приел нито един емигрант, макар че пътя на болшинството е през него, заобикалят го кулгурно и никой не споменава за това- Никой и не иска да съди това плаяшило изсраил. Легионите на яхвето преодоляват този дискомфорт с мълчания, медиите са тяхни както и глашатаите. Това мълчание им е на въоръжение от обозримото минало - 5,000 години и дявола им знае колко преди това. Пример от последно време - всички знаят че е нямало холокост, но океан от мълчание отминава към поредния гешефт.