ЕК подава под съд страни, заради бежанците

Полша, Унгария и Чехия не спазвали общото решение
Обновена: 7 дек 2017 23:21 | 7 дек 2017 22:51, Петя Славова
48
ЕК подава под съд страни, заради бежанците
Снимка: Reuters

Европейската комисия обяви днес, че дава на съд Полша, Унгария и Чехия, защото не са приели на своя територия квотата от кандидати за убежище, определена им от приетия преди две години план на ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Страните от съюза решиха през септември 2015 г. да разпределят 160 хиляди бежанци, пребиваващи тогава в Гърция и Италия, между останалите държави членки. Планът предвиждаше в трите страни да бъдат разселени общо 10 хиляди човека, но Полша и Унгария не приеха нито един, а Чехия - само 12. Европейската комисия поиска обяснения, но получи незадоволителни отговори и затова отнесе въпроса към Съда на ЕС.

Мотивите в съдебните искове са, че трите страни "остават в нарушение на своите правни задължения" и "не дават признаци, че ще допринесат за прилагането на решението за презаселване".

Планът за презаселване на бежанците бе приет с мнозинство от гласовете на страните членки на ЕС, но представителите на Будапеща, Варшава и Прага бяха против.

Чехия проявява склонност към компромис. Новоназначеният за премиер Андрей Бабиш каза през националната информационна агенция ЧТК, че иска да преговаря с Европейската комисия с цел да бъда спряна съдебната процедура срещу страната.

Полша обаче е непреклонна - днес външният министър Витолд Вашчиковски заяви, че позицията на полското правителство относно мигрантите е непроменена. "Не сме съгласни с решението, предложено преди две години от ЕС", каза той, цитиран от АП.

Полското министерство на външните работи съобщи, че е сключило договор с Европейската инвестиционна банка за отпускане на 50 милиона евро помощ за страните под миграционен натиск, главно Ливан, Йордания и Западния бряг, предаде Ройтерс.

В отделно дело ЕК ще съди Унгария заради два нейни закона - за реформата в статута на висшите учебни заведения и на неправителствените организации.


48
Още по темата: БежанцисъдЕСЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще съдите Унгария,само защото Орбан казва истината,да им запушите устата!
19
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви демократи сте,ако не давате право на народите да определят съдбата си?Е.баси диктатурата!После се чудите защо Полша завъртала към щатите,а не към ЕС.Ами те и други ще искат да напуснат.
18
2
 
21
 
! Отговори
Циник до 20 преди 10 месеца
Този фалирал книжар докара на SPD катастрофални резултати на изборите. Ако този демагот пак направи кОПУлация със CDU/CSU вероятно избирателите на следващите избори - ще ги набута още по-дълбоко в калта...ма какво му пука - след него - и потоп!
Гледа от Меркел!
17
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ***

Моля те другаря Шулц иска да прави Съединени европейски щати с Балканите другите избягаха.
16
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом не ни съдят ,значи Търтеля от Банкя се е съгласил. Въпрос на време е да,, запее,, за толерантност и интеграция на натрапниците .Рано или късно, всичко ще си дойде на място .
15
1
 
73
 
! Отговори
Циник преди 10 месеца
Толкова за суверенитета на страните членки!
Това се нарича изнудване, извиване на ръце, и икономически рекет!
От фен на Евросъюза ме превърнаха в негов враг.
Съюза му в този вид - работи за обезличаването на европейските народи, и насилственото им претопяване в хомогенна маса от безволеви говeда!
14
0
 
51
 
! Отговори
шматка преди 10 месеца
Защо не се предложи референдум в страните от ЕС ЗА или ПРОТИВ приема на бежанци.Каквото покажат резултатите това да бъде.
Да ама европолитиците май са на каишка и не им отърва.
13
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бежанците е така допринасят за обществото вижте ги на снимката.
12
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 10 месеца
До 9

Това е друг въпрос но интересно защо не го поставят в ЕП
11
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трансперантите на пингвините казват : Гладна стачка докато не дойдат 40-те ни роднини и тях да ги поите и хрантутите иначе шЪ са видим у стразбурго.
10
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ес, ако олицетворява снимката по-добре да излезем .
9
1
 
61
 
! Отговори
Хм преди 10 месеца
Имам чувството,че ЕС сам си копае гроба!Тия бюрократи в Брюксел съвсем се самозабравиха_едни ще канят "бежанци",други ще им сърбат попарата.Суверенно право на всяка страна е да определи дали да ги прима,ако смята че застрашават сигурността и!Зорлем ще го разтурят тоя ЕС!!!А беше една чудесна икономическа организация,която не се месеше във вътрешните работи на членовете си!Ако не се върне към изначалната си същност-спукана му е работата!
8
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До шматка

Как стана така, че се молим да не нахлуят, вместо да мислим как да ги отблъснем? Ще нахлуят ли, ако гранична войска ги посрещне с картечници и автомати и трепане до крак? Или ще се оставим да ни изколят и да ни завземат държавата, само и само да сме "толерантни" ???


НЕЗАБАВНО референдум за напускане на гнилият ЕС !!!
7
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ Е ДРУГО ИМЕ НА ГЕСТАПО :D

КОЙТО НЕ СЕ ПОДЧИНЯВА НА ФЮРЕРА МЕРКЕЛ МУ ПРАЩАТ ГЕСТАПО(ЕК) А ГЕСТАПО НЕ СИ ПОПЛЮВА :D
6
1
 
67
 
! Отговори
БПФ преди 10 месеца
Когато навремето ни приемаха в ЕС, ни лъгаха, че решения ще се приемат само с единодушно съгласие на всички страни. Как сега се случи така, че загиващи държави, управлявани от изрoди и дегeнерати, се опитват да налагат на свободни и суверенни страни, насила на да приемат на своя територия дивaци и терористи?

ЕС трябва да бъде унищожен, за да оцелее Европа !!!
5
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Европейски" тоталитаризъм в действие!
4
40
 
3
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 10 месеца
балгария също трява да бъде съдена само няколко от 1500 бежонци са се нанесли ЕС да не спи!
3
31
 
8
 
! Отговори
шматка преди 10 месеца
До 2

Това споразумение е в наш интерес бе главо.Ние сме гранична държава и ако утре тук нахлуят 100 000тарамбуки ще плачем че Полша Чехия и Унгария не искат никого.На поляците им е лесно .Те са далеко от бежанския проблем и искат да си останат далеко.Да му мислим ние по границата.Доста лицемерно
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
A MI NAPUSKAME--TAKA KAKTO GO PRAVI ANGLIA.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този съд не важи за Вишеградци с над трилион $ икокономики.