ЕС даде на Лондон срок до неделя в полунощ

Говорител на Юнкер: Преговаряме, но бял пушек няма!
Обновена: 7 дек 2017 19:05 | 7 дек 2017 18:30, Екип на Dnes.bg
6
ЕС даде на Лондон срок до неделя в полунощ
Снимка: Reuters

Европейската комисия даде срок до неделя полунощ на Лондон да се договори за условията за напускане на ЕС.
След този срок ще бъде трудно да се взее решение на срещата на европейските лидери, заяви говорител на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Той отрече срокът да е бил удължен тайно до вторник, когато външните министри от ЕС се събират в Брюксел да подготвят срещата на върха в четвъртък и петък.

Говорителят добави, че Мей ще бъде приета по всяко време, по което пожелае дотогава, ако има предложение по оставащите спорни теми.

Британското правителство и Еврокомисията трябва постигнат съгласие по три ключови въпроса: правата на европейските и на британските граждани след размяната, финансовите задължения и границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Те са условие да се пристъпи към втория етап от преговорите, които ще уредят бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.

"Обсъждането прдължава и с Лондон и с Дъблин, но бял пушек засега няма", добави говорителят. В момента най-труден остава въпросът за границата между Ирландия, която остава европейски член и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Тъй като Лондон иска да напусне едновременно и общия пазар и Митническия съюз, трябва да се уреди въпросот с проверките, акцизите и други отношения, които ще имат влияние върху бъдещето благосъстояние на Ирландия.

Лидерите на евроинституциите заявиха, че ще отстояват до последно интересите на Дъблин, като член на Съюза.
Междувременно Ройтерс публикува част от споразумението, постигнато на преговорите между Тереза Мей и Юнкер в понеделник, според което британските граждани ще имат право да избират къде в ЕС да живеят след раздялата. Европейските в Обединеното кралство пък ще получат гаранции за правата на все още неродените си деца.

Великобритания ще се съгласи и европейският съд да бъде последна инстанция по спорни въпроси, свързани с правата на гражданите на ЕС след раздялата. По-рано Тереза Мей увери, че европейските граждани, пребиваващи в Кралството преди раздялата, ще могат да останат там след като се регистрират. Обединето кралство ще напусне официално ЕС на 29 март 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
UG SA BALGARI A NE SA -IDVAT OT ALBANIA,MOLDOVA,UKRAINA,A NE SA BALGARI.VZEMAT PASHAPORTI I BESH V SVETOT.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Te като Биг Брадър: Имате две минути да напуснете къщата! Ако нямат съгласие е в ущърб на Обединеното Кралство, защото ще трябва да започнат да си плащат най-накрая митото, което го въртят уж, че английски компании са производители, а повечето стоки идват от всякъде и най-вече от Китай и Индия.
2
4
 
12
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Добре , че англичаните се махнаха от Европа и най накрая ще се създаде силно обединение около Германия и Франция без да има спънки от островните ***.
1
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи дали срок до последно ??? Наглосаксите си излизат от ЕС и какво евролентяите война ли ще им обявят или що?